Exhibitions

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Σ. Αξιωτάκη “MEMORABILIA” (24/08/2018)

Το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του κου. Στυλιανού Αξιωτάκη, την Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 στις 7.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (οδός Μιχ. Λιβανού 51, Χίος). Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 έως και τις 29 Αυγούστου 2018.

Ο Στυλιανός Αξιωτάκης παρουσιάζει την εικαστική συλλογή “Memorabilia“, μια συλλογή από έργα που ακροβατούν ανάμεσα στο προσωπικό και στο συλλογικό ασυνείδητο.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00 & Σάββατο 09:00-13:00.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 2017/ PRESS RELEASE- CHRISTMAS EVENT 2017

Χίος, Δεκέμβριος 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φέτος νιώστε τη μαγεία των γιορτών, στο Χριστουγεννιάτικο χωριό “Παιχνιδοχώρα”!

Ο Όμιλος Εταιρειών Τσάκος, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του στη Χίο (Μιχαήλ Λιβανού 51) την “Παιχνιδοχώρα” που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους  και υπόσχεται τις πιο μαγικές στιγμές!

Τα ξύλινα σπιτάκια θα είναι γεμάτα με γλυκά, πλούσια εδέσματα, ζεστά ροφήματα, παραδοσιακά έθιμα της Χίου και των Καρδαμύλων, παιχνίδια, δώρα, μουσική, διασκέδαση και πάνω από όλα θα είναι πλημμυρισμένα με ευτυχία και Χριστουγεννιάτικο πνεύμα!

Μια σειρά από παιδικές δραστηριότητες, που συνδυάζουν την παράδοση με την σύγχρονη εποχή όπως κατασκευή παραμάτας, ζωγραφική προσώπου, κλόουν και ταχυδακτυλουργοί, εργαστήριο ομορφιάς, παραδοσιακά κάλαντα και χοροί, επίδειξη πολεμικών τεχνών και πολλά άλλα, θα διασκεδάζουν όλα τα παιδιά και ο Άγιος Βασίλης, έτοιμος για μία μεγάλη έκπληξη με χρήση τεχνολογίας που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τραγουδιστές, μουσικούς, χορευτές, θέατρα και φυσικά, χορωδίες να ανεβάζουν τη Χριστουγεννιάτικη διάθεση στα ύψη!

Το εορταστικό τριήμερο θα κλείσει με μία απίστευτη συναυλία με όλους τους ήρωες των ΧΑΝΑΖΟΟ για τους μικρούς μας φίλους.

Την ημέρα αυτή θα συντονίσουν η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Κωνσταντίνος Βασσάλος.

Η “Παιχνιδοχώρα” θα ανοίξει τις πόρτες της την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, και θα διαρκέσει 3 ημέρες, μέχρι και την Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου. Την Παρασκευή και το Σάββατο 16:00 – 21:00 και την Κυριακή (παραμονή Χριστουγέννων) 16:00 – 20:00.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

Σας περιμένουμε όλους για να ζήσουμε το Χριστουγεννιάτικο μας παραμύθι στην χώρα των παιχνιδιών! Official hashtag #TsakosXmas17

(Δείτε αναλυτικά τις δραστηριότητες εδώ.)

______________

Chios, December 2017

PRESS RELEASE

This year, let us all feel the Christmas magic at our “Playland”!

For the first time, the Tsakos Group of Companies, within the framework of the Christmas celebrations, is organizing at its premises in Chios (51, Michael Livanou Str.) a unique event for all ages, and promises the most magical moments!

Traditional wooden kiosks will be full of special delicacies, hot beverages, traditional customs of Chios and Kardamyla, games, gifts, music, entertainment and, above all, happiness and Christmas spirit!

A series of children’s activities, such as handcrafting traditional ship miniatures, facial painting, clown and magicians, beauty studio, traditional carols and folk dances, martial arts show, and many other things, will amuse the children and, Santa Claus will be ready for a great surprise using technology that will fascinate everyone.

A rich in experiences artistic program with singers, musicians, dancers, theatrical performances and of course, choirs will lift the spirits and the Christmas mood!

The festive weekend will conclude with a fantastic concert with the “XANAZOO” heroes entertaining our little friends.

On that day, Mrs. Eurydice Valavanis and Mr. Konstantinos Vassalos will be coordinating the event.

The Tsakos Christmas “Playland” will take place from Friday, 22nd December 2017, and will last for 3 days, until Sunday, 24th December 2017. Open hours: Friday and Saturday 16:00 – 21:00 and Sunday (Christmas Eve) 16:00 – 20:00.

Free Entrance with no admission for everyone.

It will be our pleasure to welcome you to our Christmas fairy tale in the land of playing! Official hashtag #TsakosXmas17

(Check out all the activities here.)

______________

Εικαστική έκθεση ζωγραφικής “Γυναίκα Θάλασσα x 3″ – Opening of the Art Exhibition “Woman & Sea x3″ (20/07/2017)

Τρεις γυναίκες-μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΑΡΤΙΟΝ”, η κα. Μαρία Αρβανίτη, η κα. Άννα Κανάρη και η κα. Άννα Πουλάκη αποτύπωσαν στον καμβά τους τη γοητεία και τη μαγεία της θάλασσας και εκθέτουν τις δημιουργίες τους στον εκθεσιακό χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”, υπό την αιγίδα του “ΑΡΤΙΟΝ”.

Στην Έκθεσή τους, την οποία ονόμασαν “ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Χ 3“, επιχειρούν μια εικαστική περιήγηση και παράλληλα ωδή στην ομορφιά του θαλασσινού τοπίου, των πλεούμενων, των γλάρων, της κίνησης και της γαλήνης του θαλασσινού νερού, αλλά και του παιχνιδίσματος και της αγριάδας του. Απώτερος σκοπός των καλλιτέχνιδων είναι να μας μεταφέρουν, μέσω του χρωστήρα τους την αίσθηση της απεραντοσύνης, της αύρας και της ελευθερίας της θάλασσας, που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Η Έκθεση που θα φιλοξενείται στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”, θα διαρκέσει από 20-26 Ιουλίου 2017. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, στις 7.30 μ.μ.

Επιμέλεια έκθεσης και επικοινωνία: κα. Βάσω Κριτάκη – Πρόεδρος “ΑΡΤΙΟΝ”, τηλ. +30 6937214208.

Έκθεση ζωγραφικής από 3 Χιώτισσες εικαστικούς, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημιουργικής Έκφρασης και του Ευ Ζην (ΑΡΤΙΟΝ), οι οποίες εκθέτουν δημιουργίες τους, που είναι εμπνευσμένες από την απεραντοσύνη και τη μαγεία της θάλασσας.

ΕΚΘΕΣΗ “ΚΑΡΑΒΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ” (31/10/2016-20/12/2016)

Στις εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Καράβια στο Αιγαίο» της λαϊκής καλλιτέχνιδος κας. Γαλάτειας Τελλή,  την Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 6.00 μ.μ.

Η έκθεση περιλαμβάνει καράβια φτιαγμένα από θαλασσοδαρμένα (αλίκτυπα) ξύλα τα οποία η κυρία Τελλή περισυνέλλεξε στις παραλίες της Χίου και θα διαρκέσει έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2016

 

Ώρες Έκθεσης:  Δευτέρα – Παρασκευή, 9 π.μ. – 5 μ.μ.

Photos

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΔΗ – PHOTO EXHIBITION BY KONSTANTINOS ANDREADIS (19/09/2016)

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΣΑΛΙΑΡΗ – ART EXHIBITION BY NAFSIKA SALIARIS (29.07.2016-16.09.2016)

Ναυσικά Σαλιάρη & Μαίρη Σκόρδια στο Κοινωφελές Ίδρυμα “ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ” – Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, Μιχαήλ Λιβανού 51

EΓΚΑΙΝΙΑ ΈΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ: Παρασκευή 29 Ιουλίου, 20:00 μμ

Διάρκεια Έκθεσης: 29 Ιουλίου – 16 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00π.μ-16.00 μ.μ.

Τη μουσική θα παρουσιάσει η Μ.Σκόρδια στις 2 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στον κήπο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.

 

Μία συνάντηση μαγική. Όταν τα χρώματα συνομιλούν με τη μουσική..

Ναυσικά Σαλιάρη, αρχιτέκτονας – ζωγράφος: “ Όταν η Μαίρη έμαθε για την έκθεση που ετοίμαζα, μου πρότεινε να αποτελέσουν τα έργα μου την έμπνευσή της και φυσικά δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Είναι η πρώτη μου ατομική έκθεση ζωγραφικής και για τη Μαίρη η πρώτη φορά που τολμά ένα τέτοιο εγχείρημα. Η διαδικασία είχε ως εξής: της έστειλα τις φωτογραφίες των έργων και εκείνη συνέθεσε ένα μουσικό κομμάτι για το καθένα, μπαίνοντας σε μια περιπέτεια εσωτερικής ανίχνευσης των συναισθημάτων που της γεννούσαν. Η πλήρης απουσία λεκτικής επικοινωνίας και επεξηγήσεων μεταξύ μας δυνάμωσε την καθαρή επικοινωνία των τεχνών και τη σύνδεσή τους. Όταν άκουσα τη μουσική, κατάλαβα ότι αυτό που ένιωθα ήταν πολύ κοντά σε αυτό που αισθάνθηκε κι εκείνη.”

Με σπουδές στην αρχιτεκτονική και στη διοίκηση επιχειρήσεων, η Ναυσικά επηρεάστηκε έντονα από την θεωρία της αποδόμησης. Ξεκινώντας “χωρίς θέμα” και συνδέοντας τα έργα της ανά δύο, σε αυτή τη διαδρομή των τριών χρόνων κατάφερε να ασχοληθεί με την ουσία του νοήματος και να έχει αποτέλεσμα. Χωρίς να ξέρει αρχικά που πηγαίνει και τι θα προκύψει, πέρασε ασυνείδητα στην ολοκλήρωση του θέματος περνώντας ένα αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Με σπουδές στα μαθηματικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων, η Μαίρη, με τη μουσική της, ακολούθησε τη σύνδεση μεταξύ των δύο έργων με το να κάνει το τέλος του ενός μουσικού κομματιού την αρχή του άλλου, σε κάθε μουσικό ζευγάρι.

Μαίρη Σκόρδια, μουσικός: “ Όλη αυτή η διαδικασία ήταν για μένα συγκινητική και μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Υπήρχαν συγκεκριμένες στιγμές που ενώ παρατηρούσα τις φωτογραφίες ενός πίνακα ηχούσε στο μυαλό μου μία μελωδία την οποία, την αμέσως επόμενη στιγμή, έπαιζα στο πιάνο.”

Η κριτικός και ιστορικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλου γράφει για την έκθεση: “Στην περίπτωση της Ναυσικάς Σαλιάρη και της Μαίρης Σκόρδια, ο συνδυασμός ζωγραφικής και μουσικής γίνεται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Η μουσική μοιάζει να εικονογραφεί τα έργα και να τους δίνει ρυθμό και κίνηση. Οι δύο καλλιτέχνιδες μπαίνουν η μία στον ψυχισμό της άλλης και ό,τι εκφράζει η μία με το χρώμα η άλλη το λέει με τις νότες της. Το κάθε ζωγραφικό έργο είναι και ένα μουσικό κομμάτι και, αν και είναι ολοκληρωμένο από μόνο του, με τη συνοδεία της μουσικής – μιας μουσικής που σε ηρεμεί και σε κάνει να ονειρεύεσαι – αλλάζει μορφή.

Μπαλόνια που πετούν στον ουρανό, τοπία στο όριο μεταξύ παράστασης και αφαίρεσης, άνθρωποι με πρόσωπο ή χωρίς, στατικοί ή σε κίνηση, αφαιρετικές συνθέσεις άλλοτε με έντονα και άλλοτε με ζεστά χρώματα που δημιουργούν μια λυρική και ρομαντική ατμόσφαιρα, είναι μερικές από τις εικόνες της Ναυσικάς που μαγεύουν το θεατή με την απλότητά τους. Όσο για τους τίτλους των έργων (Όνειρα, Μπαλόνια, Ίχνη, Στόχος, Παιχνίδι, Επίγνωση, Διαδρομή, Δράση και αναφορές σε χρώματα), τον κάνουν να ταξιδεύει. Εκεί έρχονται οι μουσικές που συνέθεσε η Μαίρη και ενισχύουν τη διάδραση του θεατή με τα έργα. Βλέποντας τους πίνακες και ακούγοντας τη μουσική της, τα μπαλόνια χορεύουν στον αέρα, οι άνθρωποι κινούνται ή παραμένουν απλοί παρατηρητές, όσο περιγράφεται το συναίσθημα της στιγμής, και τα τοπία σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι περπατάς μέσα τους με κατεύθυνση τη γραμμή του ορίζοντα.

Πρόκειται για έναν μαγικό συνδυασμό που σε κάνει να στέκεσαι μπροστά στα ζωγραφικά έργα για ώρα ανακαλύπτοντας τις πιο όμορφες πινελιές τους. Ο θεατής απολαμβάνει μία πανδαισία ήχων και χρωμάτων που του επικοινωνούν πανανθρώπινες τέχνες, τον απελευθερώνουν και του δημιουργούν μία πληρότητα.

Ένα κύριο στοιχείο στη ζωγραφική της Ναυσικάς είναι η επιλογή του τετράγωνου πλαισίου. Μια επιλογή σκόπιμη, αφού η αυστηρότητα του σχήματος ταυτόχρονα την περιορίζει αλλά και της δίνει την ελευθερία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η ζωγραφική διαδικασία. Πρόκειται για ένα διάφανο σχηματικό όριο που επέλεξε η ίδια να πλαισιώσει τη συγκεκριμένη έκθεση. Με τον τρόπο αυτό, τα ερεθίσματα γίνονται ζωγραφικά έργα που εμπεριέχουν τόσο το όνειρο όσο και τη γείωση και οι ζωγραφικές συνθέσεις διαλέγουν για εξέλιξή τους την ανατροπή.

Ο θεατής, ακολουθεί το “παιχνίδι” της έκθεσης, που αφορά στη σύνδεση των έργων – ζωγραφικών και μουσικών – ανά δύο. Αυτό που του μένει τελικά είναι η ένωση και όσμωση των δύο τεχνών που προκύπτει από την απόλυτη – αν και αθόρυβη – επικοινωνία των δύο καλλιτέχνιδων η οποία μετατρέπεται σε μία μαγευτική οπτικοακουστική εμπειρία”.

Η έκθεση παρουσιάστηκε με μουσικά κομμάτια της κας. Μ. Σκόρδια την Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016, σε πιάνο.

Photos

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΙΚΟΥ ΣΟΥΤΤΗ “ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΙ” – OPENING OF THE ART EXHIBITION BY NIKOS SOUTTIS “WAVES” (12/05/2016)

Το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” φιλοξένησε στον εκθεσιακό χώρο των εγκαταστάσεών του τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του κου. Νίκου Σούττη, την Πέμπτη 12/05/2016 στις 8 μ.μ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 και είναι ανοιχτή στο κοινό Δευτέρα-Πέμπτη (ώρες 09:00-17:00) και Παρασκευή (ώρες 09:00-21:00).

EΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ “ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ”/OPENING CEREMONY OF THE EXHIBITION “MARINE ENVIRONMENT-SHIPPING-SCIENCES”

Η τελετή των εγκαινίων της έκθεσης που πραγματοποιεί το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” σε συνεργασία με την HELMEPA με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον-Ναυτιλία-Επιστήμες» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 στο εκθεσιακό κέντρο “Γ. Καλουτάς”.

Για περισσότερα, δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.

————————————————————————————————-

The opening ceremony of the exhibition entitled “Marine Environment – Shipping – Sciences” which the “Maria Tsakos” Foundation is organizing in cooperation with HELMEPA,  took place on Monday 22nd February 2016 at “J. Kaloutas” exhibition centre.

For more, you may click here for the Press Release.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ “ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΝΑΥΤΙΛΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ” – OPENING OF EXHIBITION “MARINE ENVIRONMENT, SHIPPING & SCIENCES” (22/02/2016)

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2016

 

Στη Χίο, η Εκστρατεία

HELMEPA - Lloyds Register Foundation

Στη Χίο μεταφέρεται από 22 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2016, η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» που υλοποιεί η HELMEPA σε 14 περιοχές της Ελλάδος, την τριετία 2014 -2017, με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation* (LRF).

 Οι δράσεις της Εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης ενώ τελούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας θα φιλοξενηθεί την περίοδο αυτή στο Εκθεσιακό Κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς» και με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, η HELMEPA θα μεταφέρει στην Έκθεση, με δαπάνες της Εκστρατείας, 1.200 μαθητές του νησιού.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00. Η Έκθεση θα λειτουργεί για τα σχολεία τις καθημερινές 09.00-13.00 ενώ θα παραμένει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15.00.

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας, προγραμματίζονται και άλλες δράσεις, όπως Ενημερωτικό Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον» την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και διεξαγωγή έρευνας για την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.

 

Πληροφορίες:

HELMEPA                                                                                 Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Περιβαλλοντικός Τομέας                                                   Πέγκυ Μπαλέκα

Τηλ.: 210 9343088, 210 9341233                                  Τηλ.: 22710 82777

Email:                                                                                          Email:

environment@helmepa.gr                                         management@mariatsakosfoundation.gr

————————————————————————————————–

Athens, 15 February 2016

                              HELMEPA - Lloyds Register Foundation Campaign:

next stop, Chios

The “Educational Community and Public Awareness Campaign on the Marine Environment, Shipping and Sciences”, which is carried out by HELMEPA across 14 Greek towns and cities between 2014-2017 with the support of Lloyd’s Register Foundation* (the Foundation), moves on to theisland ofChios.

The Campaign’s activities in Chios will be carried out from 22 February to 8 March 2016 in cooperation with the “Maria Tsakos Foundation” – Center for Maritime Research and Tradition and are placed under the auspices of the Regional Authority of Chios –Northern Aegean.

The environmental Exhibition will be hosted during the said period at the “George Kaloutas”ExhibitionCenterwhere, in cooperation with the Directorates of Primary and Secondary Education of Chios, HELMEPA will transport 1,200 pupils of local schools on the Campaign’s expenses.

The opening of the Exhibition will take place on Monday 22 February, at 12.00. It will remain open daily for schools from 09.00 to 13.00 and for the public until 15.00.

Other environmental activities are also being scheduled in the framework of the Campaign, such as the ‘train-the-trainer’ Seminar for Teachers titled “The marine environment and us: ensuring a sustainable future” on Wednesday 2 March at the “Maria Tsakos” Foundation and a survey on the school children’s level of environmental awareness.

Further details:

HELMEPA                                                                           “Maria Tsakos” Foundation

Environmental Sector                                                   Ms. Peggy Baleka

Tel.: (+30) 210 9343088, 210 9341233               Tel.: (+30) 22710 82777

Email:                                                                                   Email:

environment@helmepa.gr                                         management@mariatsakosfoundation.gr

 

ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ – SEAFARERS’ PIE CUTTING CEREMONY (31/01/2016)

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην έδρα του Ιδρύματος για την ευλογία της βασιλόπιτας των ναυτικών και της βασιλόπιτας του Ιδρύματος, όπως επίσης για την επίδοση υποτροφιών και βραβείων.

Τις βασιλόπιτες ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Μάρκος, ο οποίος ιδιαιτέρως  συγκινημένος, ως παιδί ναυτικού, πέραν των ευχών του για ευλογημένο νέο χρόνο, έστειλε μηνύματα συμπροσευχής για καλά ταξίδια στους ναυτικούς μας, προκοπή στις οικογένειές τους για το καλό της Πατρίδας. Πέραν αυτού, αναφέρθηκε και στο γεγονός της μη ορθής αντιμετώπισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτικών από την Πολιτεία. Στο Ίδρυμα και στους Ιδρυτές του ευχήθηκε να έχουν πάντα το κουράγιο και την ευλογία της προσφοράς στην κοινωνία και τη στήριξη της νεότητας.

Εκτός του Μητροπολίτου, παρευρέθηκαν η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κα. Χριστίνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Βουλευτής κ. Νότης Μηταράκης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνούς, ο Ταξίαρχος κ. Θεμιστοκλής Γρυμπίρης, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Καρκαζής, ο Λιμενάρχης κ. Ιωάννης Αργυράκης, η Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Ελένη Θανοπούλου, ο Διοικητής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, κ. Γεώργιος Σκανδάλης, η Διευθύντρια Σπουδών της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου κα. Μαρία Μακκά, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Δημήτριος Αυγερινός, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου κ. Ιάκωβος Αρχοντάκης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Τέλης Τύμπας, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, κ. Κων/νος Λίνας, ο Διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αναστάσιος Κώσταλος, ο πρώην Διευθυντής του Ιδρύματος, Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Στην εκδήλωση προσήλθαν περισσότερα από 200 άτομα.

Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας κα. Εμμανουέλα Κεσιατζή έστειλε τις ευχές της ευρισκόμενη στις Σέρρες, ενώ η Πρόεδρος Πρωτοδικών, κα. Μαρία Τομπάζη είχε υπηρεσιακά καθήκοντα με τους πρόσφυγες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Καπτ. Γεώργιος Σαζακλής εκ μέρους της Tsakos Shipping, ο Καπτ. Μιχάλης Ατσίπαπας της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου (ΠΕΣ/ΝΑΤ) και ο Καπτ. Αργύρης Χατζελένης του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Ε.Ν. Χίου (ΠΕΣ/ΑΕΝ). Ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο οποίος μαζί με παρέα παρακολούθησε την εκδήλωση μέσω livestreaming, απηύθυνε χαιρετισμούς με την χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Όλοι ανέδειξαν την πολύπλευρη αξία της ναυτοσύνης. Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Ιδρύματος αναφέρθηκε στην πεποίθηση των Ιδρυτών για την έμπρακτη στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και της Αριστείας που πρέπει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομικής ευρωστίας και της κοινωνικής προόδου του τόπου μας. Για τούτο, έχουν θεσμοθετηθεί υποτροφίες για τις ναυτιλιακές σπουδές, τις οποίες έλαβαν 2 σπουδαστές ΑΕΝ και ένας μεταπτυχιακός φοιτητής.

Δόθηκε επίσης το Βραβείο Κοινωνικής Αριστείας 2015 στον θεολόγο Καθηγητή, Επίτιμο Διευθυντή Λυκείου, κ. Γιάννη Κολλιάρο, για το πρωτοποριακό έργο του οραματισμού, σχεδίασης, εξοπλισμού και λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς.

Η Βασιλόπιτα των ναυτικών ήταν κοινή για την Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου και τον Παγχιακό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αξιωματικών Ε.Ν. Χίου και τυχερή του νομίσματος ήταν η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου (δόθηκαν κομμάτια στους επισήμους). Τυχερή του νομίσματος της βασιλόπιτας του Ιδρύματος ήταν η Tsakos Shipping Chios.

Ευχές προς όλους «Και του Χρόνου, Καλή Χρονιά!»

Επισυνάπτονται μερικές φωτογραφίες.

——————————————————————————————————

PRESS RELEASE

On Sunday 31st January 2016, the Seafarers’ Pie Cutting Ceremony took place at our Foundation’s premises in Chios. A New Year’s pie was also cut on behalf of “Tsakos Shipping” and the Foundation. During the event, Scholarships and Awards were given.

The ceremony was blessed by His Eminence the Metropolitan Bishop of Chios, Psara and Oinousses, Mr. Marcus, who, deeply moved as a seafarer’s son, expressed his wishes for a prosperous new year, safe journeys to all seafarers and prosperity to their families. Moreover, he referred to the seafarers’ insurance rights issue, confronted by the greek government. He also wished the Foundation and the Founders to continue their support to the community and, especially youth.

The event was honoured by the presence of the following authorities and representatives: N. Aegean Regional Governor Mrs. Christina Kalogirou, the Vice-Regional Manager of Chios, Mr. Stamatios Karmatzis, Parliamentarian Mr. Notis Mitarakis, the Mayor of Chios, Mr. Emmanouil Bournous, Brigadier Mr. Themistocles Grympiris, the Dean of the University of the Aegean, Dr. Ioannis Karkazis, the President of the Dept. of Shipping, Trade and Transport of the Aegean University, Prof. Helen Thanopoulou, the Director of the Merchant Marine Academy of Chios, Mr. Georgios Skandalis, the Head of the Studies Dept. of the Marine Engineering School of Chios, Mrs. Maria Makka, the Deputy Director of the Police Authority of Chios, Mr. Dimitris Avgerinos, the Commander of the Fire Station of Chios, Mr. Iakovos Archontakis, the President of the Mastic Growers Association of Chios Mr. Telis Tympas, the President of the Chios Labour Centre, Mr. Kon/nos Linas, the Director of the National Bank of Greece (Chios Section) Mr. Anastasios Kostalos, the Foundation’s Former Director Adm. Stavros Michaelidis and many members of the Regional and Municipal Council. In total, more than 200 people attended the event.

The District-Attorney Mrs. Emmanouela Kesiatzis addressed the event from Serres city, while the President of the Magistrate Court, Hon. Maria Tompazis, was on duty regarding the migrants’ issue.

Among those who addressed the event, was Capt. George Sazaklis on behalf of Tsakos Shipping, Capt. Michalis Atsipapas, President of the Chian Union of the Navy Retirement Fund Pensioners (PES/NAT) and Capt. Argiris Chatzelenis, President of the Chios Cultural Association of Mercantile Marine Officers (PES/AEN).

Capt. Panagiotis N. Tsakos, who was watching the event live through the Internet, also addressed the event via mobile phone.

All addressees emphasized on the values of seamanship. Later, the Foundation’s Director referred to the Founders’ belief that maritime education should be strongly supported, and Excellence is the basis of economic prosperity and local social progress. On these grounds, the Foundation offers scholarships for Maritime Studies to two Marine Academy graduates and a post-graduate in Shipping.

Mr. John Kolliaros, Professor of Theology and Honourable Director of Chios High School, was awarded with an Excellence Award 2015 for his work on the design and operation of the Folk Museum of Kallimasia village in Chios.

The Seafarers’ Pie was cut in common with the Maritime Associations of Chios and the lucky coin was found at the Police Authority’s piece (as pieces for all authorities were cut). The coin of the Foundation’s pie was found at the Dept. of Tsakos Shipping Chios piece.

Best wishes to all for a Happy New Year!

Attached photos from the event.