Την Τετάρτη 03/05/23 είχαμε την χαρά να έχουμε κοντά μας τριάντα σπουδαστές από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου (ΑΕΝ/Μ/ΧΙΟΥ).
Οι σπουδαστές, προερχόμενοι από διάφορα εξάμηνα σπουδών, ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και παράλληλα επισκέφθηκαν την φωτογραφική έκθεση της Κίτσας Αγγελάκου – Σκηνίτη, «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα» και την έκθεση των Ναυτικών Χρονικών: «Ερχόμεθα προς την θάλασσα: 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά». Τους σπουδαστές συνόδευε η Εκπαιδευτικός κα. Βιργινία Λαμπρινάκη.
Exhibitions
Επίσκεψη ΑΕΝ/Μ/ Χίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος
Επίσκεψη 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου και Γυμνασίου Καλλιμασιάς
Επίσκεψη του 5ου Δημοτικού Χίου στο Ίδρυμα και στο εκπαιδευτικό σκάφος Μάνια
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το πλοίο πάει σχολείο», επισκέφθηκαν σήμερα τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος μας οι μαθητές- τριες της Γ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου.
Μέσα από αυτή την επίσκεψη, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο: «Ερχόμεθα προς την θάλασσα: 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά» και την φωτογραφική έκθεση της Κ. Αγγελάκου με τίτλο: «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα», όπου φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στις εγκαταστάσεις μας. Τέλος, η ημέρα αυτή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο εκπαιδευτικό σκάφος του ΤΕΕΝΣ, Μάνια, όπου οι μικροί μας φίλοι ξεναγήθηκαν επί του πλοίου και ενημερώθηκαν σχετικά με τις ναυτικές τέχνες από τον υπεύθυνο του σκάφους, κ. Στέλιο Κουμή.
Εγκαίνια της ατομικής φωτογραφικής έκθεσης της Κίτσας Αγγελάκου – Σκηνίτη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής φωτογραφικής έκθεσης της Κίτσας Αγγελάκου – Σκηνίτη, στον εμβληματικό χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στην Χίο. Η έκθεση, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα» σηματοδοτεί τόσο τη συναισθηματική όσο και τη καλλιτεχνική σχέση που έχει η φωτογράφος με τη ναυσιπλοΐα, καθώς τόπος καταγωγής της είναι οι Οινούσσες.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ. κ. Μάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Λεωνίδας Αθηνάδης, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών, Πλωτάρχης κ. Δημήτριος Κλουμάσης ο Σύμβουλος Πληροφορικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα. Μαρία Λεκκάκου, εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών και εκπαιδευτικών αρχών της νήσου, επίλεκτα μέλη της Χιακής κοινωνίας αλλά και φιλότεχνο κοινό.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Μιχαήλ Μπελέγρης και ο Δήμαρχος Οινουσσών, κ. Γεώργιος Δανιήλ, ενώ για το καλλιτεχνικό έργο της φωτογράφου Κίτσας Αγγελάκου Σκηνίτη, μίλησε η ίδια. Η εκδήλωση έκλεισε με την περιήγηση του κοινού στα φωτογραφικά έργα της καλλιτέχνιδος.
Στην έκθεση διατίθεται αφιερωματικό λεύκωμα, με τα φωτογραφικά έργα της καλλιτέχνιδος και απευθύνεται σε άτομα, που έχουν ζωτική εξάρτηση από την θάλασσα και την ναυτιλία. Επιδιώκοντας την εκπαίδευση των νέων στα θέματα ναυτιλίας, καθώς και την ναυτική κληρονομιά και παράδοση, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» σας προσκαλεί να επισκεφθείτε την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 έως την Τετάρτη 31 Μαίου 2023, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος με ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 έως 17:00.
Φιλοξενία των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη Θάλασσα, 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά» Στις Εγκαταστάσεις Του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Μια συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον της ελληνικής Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο, με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη Θάλασσα, 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά».
Στην έκθεση, η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής Ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών γίνεται, για πρώτη φορά, προσπάθεια για την καταγραφή και την ανάδειξη των σημαντικότερων κομβικών σημείων που επηρέασαν και μετεξέλιξαν τη ναυτιλία των Ελλήνων μέχρι τη σημερινή εποχή. Βασική πηγή αυτής της αφήγησης είναι το πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό των Ναυτικών Χρονικών.
Η φιλοξενία της έκθεσης στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο αποτυπώνει τη δέσμευση των εκδοτών για συστηματική και ενεργή παρουσία στους σύγχρονους ναυτότοπους της Ελλάδας, ενώ αντανακλά το σεβασμό της δημοσιογραφικής οικογένειας προς αρθρογράφους με συνεχή παρουσία στις σελίδες του περιοδικού: ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, ναύαρχος Ευθύμιος Μητρόπουλος αποτελεί τον αρχαιότερο αρθρογράφο του περιοδικού που αποτυπώνει τις σκέψεις και απόψεις του εδώ και 7 δεκαετίες στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών. Ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, αρθρογραφεί συστηματικά από το 1978 και αποτελεί έναν από τους πρώτους υποστηρικτές της επανέκδοσης του περιοδικού το 1998.
Κύριοι ομιλητές της εναρκτήριας εκδήλωσης ήταν ο κ. Συμεών Παληός, Ιδρυτής του Ομίλου Diana και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», καθώς και η καθ. Ελένη Θανοπούλου του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ο διευθυντής του κ. Μιχάλης Μπελέγρης.
Κατά το πρώτο μέρος της συζήτησης, ο κ. Παληός ανέλυσε τις συνιστώσες που επηρεάζουν την ευμετάβλητη πλέον ναυλαγορά, ενώ εστιάστηκε στις ευκαιρίες αλλά και στις ιδιαιτερότητες των κεφαλαιαγορών και ειδικά των αμερικανικών, ως μεθόδου άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη και ανανέωση του στόλου. Ο σημαντικός Έλληνας πλοιοκτήτης και επιχειρηματίας, που συνεχίζει την χιώτικη ναυτιλιακή παράδοση, παρουσίασε την τεχνολογική εξέλιξη των πλοίων, των καινοτομιών που συνέβαλαν στην μετεξέλιξη τους, καθώς και των αναγκών στελέχωσής τους, κατά τον περασμένο αιώνα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες προσωπικές ιστορίες και συμβουλές, ενώ απάντησε στις ερωτήσεις των εξαιρετικά ενδιαφερόμενων νέων συμμετεχόντων. Επιπλέον, ο κ. Παληός επεσήμανε πως παρά την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και του ρόλου της στην αγορά εργασίας, η νέα γενιά θα πρέπει να παραμένει αισιόδοξη και δραστήρια, καθώς, όπως σχολίασε, για κάθε θέση εργασίας που χάνεται λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών, δημιουργούνται περισσότερες από μία νέες θέσεις.
Η καθ. Ελένη Θανοπούλου επεσήμανε, στο πλαίσιο της συζήτησης, τις -συχνά καταστροφικές- συνέπειες που έχουν οι υπέρ του δέοντος προσδοκίες των επενδυτών, οδηγώντας συχνά σε παράτολμες κινήσεις και αποφάσεις. Ωστόσο, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα των Ελλήνων της θάλασσας να μετατρέπουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε περιόδους οικονομικής συρρίκνωσης, ειδικά η ναυτιλιακή αγορά, πρέπει να μη λησμονεί τη ρήση «Έχε πληρώματα καλά, τα δάνεια πληρωμένα, στην άκρη νάχεις μετρητά, μην φοβηθείς κανέναν».
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν ο βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο Λιμενάρχης Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Βατούσης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Χίου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου, ο αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων Πατέρα κ. Ευάγγελος Πατέρας και ο διευθυντής τους στρατηγός (ε.α.) Δημήτριος Ντζόϊδος, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων καπτ. Αντώνιος Πιτσιλός, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς και πλήθος φοιτητών του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΑΕΝ Χίου και του «Ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου TEENS – Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών».
Σχετικά με την Έκθεση
Η έκθεση «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…» διοργανώθηκε από τα Ναυτικά Χρονικά με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του περιοδικού, και για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Αθήνας. Σκοπός της επετειακής αυτής παρουσίασης είναι η αφήγηση της εξέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η έκθεση αποτελεί την πρώτη φορά που ένα -επιλεγμένο- μέρος του Αρχείου των Ναυτικών Χρονικών θα τεθεί σε δημοσιότητα και οι επισκέπτες της, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια αντικείμενα που συνθέτουν το παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας: Επιστολές από εμβληματικές προσωπικότητες, μοντέλα πλοίων, αναμνηστικά καθελκύσεων, γράμματα από ναυτικούς για το περιοδικό και πολλά ακόμη εκθέματα, συνθέτουν το πολύχρωμο «μωσαϊκό» της επετειακής παρουσίασης «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…».
Φιλοξενία της εκδήλωσης “ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ/ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ” Στις Εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»
Φιλοξενία Της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης «HUMANISM II» Από Τους «The Holy Art» Στις Εγκαταστάσεις Του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»
Το Σάββατο 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα μας τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης με τίτλο « HUMANISM II » από τους « The Holy Art ». Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενήσαμε την έκθεση από 24 Ιουλίου μέχρι 27 Ιουλίου στο ισόγειο του Ιδρύματος όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει έργα τέχνης από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στη Σύρο
Την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στην Ερμούπολη η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Στην προβλήτα, υποδέχθηκαν την πλωτή έκθεση, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αλίκη Λεονταρίτη, ο Λιμενάρχης Σύρου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Βαμβακούσης, και μέλη των χορευτικών ομάδων του Λυκείου Ελληνίδων. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κα. Δήμητρα Κουκίου ξενάγησε τους επισήμους στην έκθεση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με την καθηγήτρια ιστορίας του ΕΚΠΑ, κα Μαρία Ευθυμίου.
Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.
Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.
Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στην Ερμούπολη πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου στην Πλατεία Μιαούλη, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γιάννης Κεράνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, ο κ. Μάκης Δαδάος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Βαμβακούσης, Λιμενάρχης Σύρου, ο Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπαλσής, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού, οι επίτιμοι δημότες Σύρου-Ερμούπολης κ.κ. Αντώνης Κομνηνός και Στέλιος Νιώτης, ο κ. Γιώργος Φουστάνος, ερευνητής-συγγραφέας και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών. Την εκδήλωση, που συντόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλίκη Λεονταρίτη, τίμησε με την παρουσία του ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Αυτό το ιστιοφόρο, το φορτωμένο ιστορία και μνήμη, επιτρέψτε μου να το παραλληλίσω με τους Έλληνες της διασποράς μας, που έχοντας στο νου και στην καρδιά την πατρίδα, τις ρίζες, την γλώσσα, τη μνήμη, την ιστορία, την παράδοση ως πολύτιμο φορτίο αναζήτησαν στο πέρασμα των χρόνων και σε άλλους τόπους, νέους ορίζοντες και λιμάνια. Τα πανιά του μοιάζουν με το ελεύθερο, διαρκώς ανήσυχο, διαρκώς σε αναζήτηση, ελληνικό πνεύμα που ανέκαθεν χαρακτήριζε το λαό μας”.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, ο Αντιναύαρχος ΠΝ (ε.α.) κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης –Αινιάν, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, μέλος του Δ.Σ. της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και ο κ. Ευάγγελος Αυδής, Περιφερειακός Διευθυντής 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Νήσων της Τράπεζας Πειραιώς.
Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης.
Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό στις 22 και 23 Ιουλίου, επισκέφθηκαν συνολικά 280 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στην Ηρωική Νήσο Ψαρών
Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στην Ηρωική Νήσο Ψαρά η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.
Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.
Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στα Ψαρά πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στην Πλατεία Ολοκαυτώματος, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών φορέων, καθώς και πολλοί πολίτες.
Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος η Β΄Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος κ. Έφη Δεληνικόλα, ο Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος κ. Μιχάλης Μπελέγρης και ο Hub Manager του Κατ/τος Χίου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Κυριάκος Σιδεριδάκης
Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε τη συμβολή του ναυτικού στην Ελληνική Επανάσταση.
Λόγω θυελλωδών ανέμων το ιστιοφόρο «Μάνια» και τα συνοδευτικά πλοία παρέμειναν στο νησί μέχρι την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Σε αυτό το διάστημα η Μαρία Ευθυμία πραγματοποίησε δύο ακόμα συναντήσεις «ανοιχτού ιστορικού διαλόγου» με τους πολίτες του νησιού.
Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό από τις 16 Ιουλίου έως και τις 21 Ιουλίου, επισκέφθηκαν συνολικά 220 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: Η πλωτή έκθεση»
Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, μετά λύπης ανακοινώνουν ότι η προγραμματισθείσα προσέγγιση στην Άνδρο του εκπαιδευτικού σκάφους «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ του Ιδρύματος, το οποίο, από της 26ης Ιουνίου ε.ε., περιάγει, σε 15 νησιά του Αιγαίου Πελάγους, κειμήλια του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, από αυτά που φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ακυρώνεται λόγῳ των επικρατουσών δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ευθύς ως βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, το ι/φ «Μάνια» και τα συνοδεύοντα αυτό σκάφη θα κατευθυνθούν στο λιμάνι της Σύρου πριν αναλάβουν το τελευταίο σκέλος του ανά το Αιγαίο περίπλου των με προσέγγιση, κατά τα προγραμματισθέντα, στα λιμάνια Σπετσών, Ύδρας, Πόρου, Αίγινας και Πειραιά, όπου και θα λάβει χώρα η τελετή λήξης της Έκθεσης.