Publications

Έκδοση βιβλίου “Greek Ship Owners:A view from an outsider” – Francisco Soberon Valdes

Το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης με χαρά ανακοινώνει την έκδοση βιβλίου του κου.  Francisco Soberon Valdes, με τίτλο “Greek Ship Owners: A view from an outsider” σε αγγλικά και ισπανικά.

Για να διαβάσετε την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου στα αγγλικά, μπορείτε να πατήσετε πάνω στο κάτωθι εξώφυλλο.

 

Για να διαβάσετε την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου στα ισπανικά, μπορείτε να πατήσετε πάνω στο κάτωθι εξώφυλλο.

 

“Τετραλογία του Αιγαίου”, της Ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου

Όλη η εκδοτική σειρά της Τετραλογίας του Αιγαίου από την Ιατρό Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου σε ηλεκτρονική μορφή, πατώντας πάνω στο εξώφυλλο του κάθε βιβλίου.

Τετραλογία του Αιγαίου “Μινωϊκή Θαλασσοκρατία”  

 

Τετραλογία του Αιγαίου “Αί πολύχρυσαι Μυκήναι”  

Μέρος 1                     Μέρος 3

Μέρος 2                    Μέρος 4

 

Τετραλογία του Αιγαίου “Κυκλαδικός Πολιτισμός”  

 

Τετραλογία του Αιγαίου “Αιγαίο-Άνθρωποι και Πολιτισμός-Τόμος Α’ 

 

Τετραλογία του Αιγαίου “Αιγαίο-Άνθρωποι και Πολιτισμός-Τόμος Β’ 

 

 Ελλήνων Πλόες και Πολιτισμός – ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

 

 

Παρουσίαση βιβλίου Γ. Ζυμαράκη “Η ζωή στο Κάστρο-Μεγαλώνοντας στη Χίο” (04/08/2017)-Book presentation “Growing up at Chios Castle area” by G. Zymarakis (04/08/2017)

Οι άγνωστες συγγραφικές αρετές του γνωστού ζωγράφου Γιώργου Ζυμαράκη ξεδιπλώνονται στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Η ζωή στο Κάστρο-Μεγαλώνοντας στη Χίο» που περιγράφει τη ζωή του στο Φρούριο της Χίου μέχρι την αναχώρησή του για τις Η.Π.Α.

Ο Γιώργος Ζυμαράκης, εικαστικός δημιουργός από τους σημαντικότερους του αιώνα μας, σπούδασε ζωγραφική στις Η.Π.Α όπου και παρέμεινε επί σειρά ετών δημιουργώντας μια αξιόλογη καριέρα και στο χώρο των εικαστικών τεχνών αλλά και των επιχειρήσεων. Κατάφερε μέσω των συμμετοχών του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό να αποκτήσει διεθνή φήμη και έργα του φιλοξενούνται σε σημαντικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Χίο λίγο πριν τη Γερμανική κατοχή και λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Το Κάστρο της Χίου υπήρξε τόπος εγκατάστασης προσφύγων από τη Μικρά Ασία και άλλες περιοχές. Εκεί γεννήθηκε και παρέμεινε με την οικογένεια του ο μικρός Γιώργος, αγόρι ευαίσθητο και ανήσυχο που μέσα από την ενασχόληση του με τη ζωγραφική προσπαθεί να βρει διέξοδο από την σκληρή καθημερινότητα. Κατόπιν, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου και έγραψε μία λαμπρή προσωπική ζωγραφική διαδρομή.

 

Παρουσίαση Βιβλίου “Η Ελληνίδα μάνα” – Book presentation “The Greek Mother” (10/05/2017)

Το απόγευμα της Τετάρτης, 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα εκδήλωση προς τιμήν της Μητέρας. Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η Ελληνίδα Μάνα» της Ελένης Χωρεάνθη, για την έκδοση του οποίου χορηγός ήταν το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Εισαγωγικό χαιρετισμό απήυθυνε ο διευθυντής του Ιδρύματος κάνοντας αναφορά και στον εορτασμό της ημέρας. Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Λουκάς Αμπελιώτης, Πρόεδρος του Συλλόγου «Γεώργιος Βούρος» και η κα. Γιασεμή Αμπαζή, φιλόλογος. Κείμενα διάβασε ο Μπάμπης Σαχτούρης.

Τέλος, τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, εξέφρασε η συγγραφέας.

Εις ένδειξη ευχαριστιών, ο Σύλλογος «Γεώργιος Βούρος» επέδωσε προς το Ίδρυμα ευχαριστήρια αναμνηστική πλακέτα.

Η εκδήλωση έκλεισε με επίκαιρα τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου.

Photos

Παρουσίαση βιβλίου “Η Τετραλογία του Αιγαίου: Κυκλαδικός Πολιτισμός”-Book presentation of ““The Aegean Tetralogy: Cycladic civilization” Livestreaming (05/05/2017)

Αγαπητοί,

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, Παρασκευή 05/05/2017  και ώρα 18:30 στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Ιατρού Δρ. Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου «Τετραλογία του Αιγαίου-Κυκλαδικός Πολιτισμός».

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από τους εξής διαδικτυακούς συνδέσμους, για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν:

https://livestreamcom/accounts/8456132/events/7356466

https://livestreamcom/accounts/8456132/

 

Κωδικοί για είσοδο

e-mail : mail@tsakoshellas.gr
password : TSTGUEST

————————————————————————————————————

Dear All,

Kindly be advised that today, Friday, 05th May 2017, at 18:30 hrs, a presentation on the book “The Aegean Tetralogy: Cycladic civilization” by Dr. Irene Saroglou-Tsakos will take place in Athens.

The event will be broadcasted live through the following links:

https://livestreamcom/accounts/8456132/events/7356466

https://livestreamcom/accounts/8456132/

 

Credentials:

e-mail : mail@tsakoshellas.gr
password : TSTGUEST

ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ‘ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ’

Με αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με το αντίστοιχο άλμπουμ εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ με την ευκαιρία της επίσκεψης της Αυτού Θειωτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στην έδρα του Ιδρύματός μας στη Χίο την 13η και 14η Σεπτεμβρίου 2015.

Ειδικότερα στο ένα γραμματόσημο παρουσιάζεται η πρόσοψη του νεοκλασσικού κτηρίου του Ιδρύματος, στο δεύτερο γραμματόσημο μία φωτισμένη νυχτερινή άποψη του κτηρίου και στο τρίτο το κτήριο της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων.

 

Χαιρετισμός Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκου

Ιδρυτού του Ιδρύματος

 «Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έκδοση σειράς γραμματοσήμων με θέμα το Ίδρυμά μας στη Χίο, με την ευκαιρία της επίσκεψης της Αυτού Θειωτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Η Αγιοτόκος, μυροβόλος και μαρτυρική Χίος, με το δάκρυ του μαστιχοφόρου σκίνου της να την καθαγιάζει και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους να την αγκαλιάζει, υποδέχεται τον Παναγιώτατο Πατριάρχη εξαιτούμενη την ευλογία Του για κάθε πρόοδο και προκοπή.

Η επίσκεψη του Παναγιώτατου στην έδρα του Ιδρύματός μας – Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης – αλλά και στην γενέτειρα της οικογένειας μου, τα Καρδάμυλα, αποτελεί για μένα, την οικογένειά μου και όλους τους συνεργάτες μας, εν πλω και στη στεριά, ανεπανάληπτη ιστορική στιγμή και μας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή.

Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» έχει σαν όραμα την διατήρηση της ναυτικής παράδοσης και κληρονομιάς, την στήριξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης για την βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας, την συμβολή στην πολιτισμική ανέλιξη της Χώρας, την προώθηση εθελοντικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων και την προσφορά, μέσω του «Σπιτιού της Μαρίας» στα Καρδάμυλα, σε πολλά υποσχόμενους Ελληνόπαιδες, ευκαιριών να αριστεύσουν και προοδεύσουν στη ζωή. Και όλα αυτά από τους καρπούς που μας προσφέρει η θάλασσα και οι άνθρωποί της.

Ευχόμαστε στον Παναγιώτατο δημιουργική και ευχάριστη παραμονή στο Νησί μας και εξαιτούμεθα την ευλογία Του.

Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος

Παρουσίαση βιβλίων “Μινωική Θαλασσοκρατία” & “Αι Πολύχρυσαι Μυκήναι” (26/05/2015)

Στο Αμφιθέατρο του “Μεγάρου Μακεδονία”, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, στις 19:00, η παρουσίαση των βιβλίων της Ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου, “Μινωική Θαλασσοκρατία” & “Αι Πολύχρυσαι Μυκήναι”. Η Ιατρός Δρ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου εγκαινίασε την Τετραλογία του Αιγαίου, με αυτά τα δύο πολύτιμα έργα, στα οποία συμπυκνώνεται η πλουσιότατη εμπειρία της αλλά και η πρωτότυπη μελέτη της για θέματα της ελληνικής ναυτιλίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Το έργο “Μινωική Θαλασσοκρατία”, ταξιδεύει τους αναγνώστες αντίστροφα στο χρόνο, προς την προιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα: “Πώς οι ναυτικοί μιας τόσο μικρής χώρας κατέχουν αξιοζήλευτη θέση!” Το εξαιρετικό αυτό πόνημα, ξετυλίγει το κουβάρι του χρόνου και με αριστουργηματικό τρόπο περνάμε από το θαύμα των λίμπερτις, στα ιστιοφόρα του 19ου αιώνα και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Έπειτα, συνεχίζεται η πορεία από τους βυζαντινούς δρόμωνες στα πλοία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ταξίδεψαν στον Ινδικό ωκεανό και στη φημισμένη αθηναϊκή τριήρη, που έγραψε σελίδες δόξας στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Δεύτερο σταθμό της ναυτικής “Τετραλογίας”, αποτελεί το έργο “Αι Πολύχρυσαι Μυκήναι”. Μέσα από τη γοητευτική περιπλάνηση στις σελίδες αυτού του έργου, δικαιωματικά, μπορούμε να ισχυριστούμε πως η θάλασσα υπήρξε και για τον μυκηναϊκό, όπως άλλωστε και για όλους τους πολιτισμούς του Αιγαίου, η πύλη που διηύρηνε τους ορίζοντές του, που ανέπτυξε τις επαφές του και του προσέδωσε το χαρακτήρα του οικουμενικού πολιτισμού.

Στην παρουσίαση, εκλεκτοί Ομιλητές υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα των παραπάνω έργων και την πρωτοτυπία των θεμάτων, καθώς εμπλουτίζουν τη σύγχρονη ναυτική και πολιτιστική βιβλιογραφία με νέα πολύτιμα στοιχεία και εστιάζουν σε μία παραμελημένη διάσταση της ναυτικής ιστορίας. Ανάμεσα στους Ομιλήτες, ήταν η κα Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Ελένη Κώτσου Διευθύντρια Εκδόσεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα βιβλία παρουσίασε η κα Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα.

Publishing of books and historical maps – Εκδόσεις βιβλίων και ιστορικών χαρτών (28-29th April 2015)

The Foundation proceeded to A) the publishing of the festive speech by the Prof. Irene Choulis entitled “Commemorative Speech on the anniversary of 25th March 1821”, as well as to B) the reprinting of a most rare photograph of the eastern coastline of Chios. The original copy can be found in the archives of the Progressive Group of Vrontados. The photo is dated back in 1927, taken by S. Chartoularis, a famous Chian historical photographer.

———————————————————————————————————–

Το Ίδρυμα προχώρησε A) στην έκδοση βιβλίου με την εορταστική ομιλία της Φιλολόγου Ειρήνης Χούλη «Πανηγυρικός για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821» και Β) στην ανατύπωση μιας σημαντικής και σπάνιας φωτογραφίας της ανατολικής Χιακής ακτογραμμής, της οποίας το πρωτότυπο βρίσκεται στα Αρχεία του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου.  Η φωτογραφία είναι του 1927, με λήψη από τον Σ. Χαρτουλάρη, ιστορικό Χιώτη φωτογράφο.

Photos

Health at Sea

The “Maria Tsakos” Foundation sponsored the publication and launch, both in Athens and Chios, of the eighth book by the Pathologist Doctor Irene Saroglou-Tsakou, “Υγεία εν Πλω (Health at Sea)

The book is yet another excellent essay by the doctor, in which she condenses her rich experience, acquired through her long, ongoing involvement with the health of Greek seamen

Unique details, well, little-known medical stories, and forgotten diseases have been brought together in the context of the book’s title, with simplicity, clarity and precision