Press

Επίσκεψη της Α.Ε. Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελληνική Δημοκρατία

Την Δευτέρα 26/06 είχαμε την εξαιρετική ευκαιρία να υποδεχτούμε την Α.Ε. Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελληνική Δημοκρατία, κύριο Jung Il LEE, με την αξιοσέβαστη σύζυγο του, κυρία Yun Sil Joo. Αυτή η επίσκεψη αποτέλεσε μια σπουδαία στιγμή για όλους μας και μας προσέφερε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συζητήσουμε με μία εξέχουσα προσωπικότητα. Η Α.Ε., συνοδευόμενος από το επιτελείο του και  τον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις μας, όπου ενημερώθηκε για την ιστορική διαδρομή και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτηρίου καθώς και την αποστολή και το όραμα του Ιδρύματος μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι επισκέπτες μας επισκέφθηκαν το Πρότυπο ΕΠ.ΑΛ Ναυτικής Κατεύθυνσης, Τ.Ε.Ε.Ν.Σ, όπου περιηγήθηκαν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, συνάντησαν τους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές – τριες και  ενημερώθηκαν για το όραμα του Καπετάνιου, για μια σχολική μονάδα, ως μία κυψέλη μάθησης, γνώσης, και αριστείας που θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, ενώ θα τους προετοιμάζει σε αυριανούς ηγέτες, που τόσο έχει ανάγκη η Ελληνική Ναυτιλία.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε την Τρίτη 27/06 στην Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας», όπου περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις μας και γνώρισαν τους εργαζόμενους. Τέλος, ενημερώθηκαν για το όραμα της Στέγης, έναν πυρήνα μάθησης και προόδου που, σκοπεύοντας στην αριστεία, προσφέρει στους νέους τα εφόδια για μια πετυχημένη σταδιοδρομία, ιδιαιτέρως στα θαλασσινά έργα. Η ημέρα έκλεισε με ένα σύντομο ταξίδι με το εκπαιδευτικό σκάφος του Τ.Ε.Ε.Ν.Σ, «Μάνια».

Η παρουσία της Α.Ε. ήταν μια ουσιαστική απόδειξη της σημασίας που δίνεται στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τους φιλικούς δεσμούς που μοιραζόμαστε. Η σοφία, η πνευματική εμπλοκή και η ευγένειά ενέπνευσαν όλους εμάς που είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε και από καρδιάς, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

 

 

TEENS – ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ

25 Νοεμβρίου 2022

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Αναφερόμενος στο δελτίο τύπου της ΕΛΜΕ Χίου που δημοσιεύσατε στο χθεσινό φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, παρακαλώ να δημοσιεύσετε, γιά του λόγου τo αληθές και προς αποκατάσταση της αλήθειας με στόχο την πλήρη ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, τα κάτωθι:

Το Ναυτικό Λύκειο (ΤΕΕΝΣ) αποτελεί το πρώτο Ιδιωτικό, Ναυτικό, ΜΗ Κερδοσκοπικό Λύκειο της Ευρώπης. Οι Ιδρυτές του, ο καπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος και ο Δρ. Νικόλαος Π. Τσάκος, επέλεξαν να το εγκαταστήσουν στη γενέτειρα τους Χίο, το νησί της ναυτιλίας και να υποστηρίξουν από εδώ την ναυτική εκπαίδευση.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα, το ΤΕΕΝΣ απασχολεί είκοσι (20) καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και εξωτερικούς συνεργάτες που ξεπερνούν στο σύνολο τους σαράντα (40) ενώ αποφοίτησαν από τις τάξεις του 80 μαθητές και μαθήτριες με άνευ προηγουμένου επιτυχία εισαγωγής στα ΑΕΙ και τις Ναυτικές Ακαδημίες της Χώρας.

Μέχρι στιγμής, οι ιδρυτές έχουν επενδύσει, σε κτηριακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (1.400.000 ευρώ) για να διαμορφώσουν μία υπερσύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα που έχει παραδοθεί στην κοινωνία της Χίου, διευθύνεται σύμφωνα με τις αυστηρότατες οδηγίες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και είναι ανοικτή προς χρήση σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ναυτικές Ακαδημίες Χίου και Οινουσσών).

Επιπροσθέτως, κάθε χρόνο, από το 2018 έως και σήμερα, το ΔΣ του Λυκείου εγκρίνει ένα ετήσιο προϋπολογισμό λειτουργίας ύψους επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (700.000,00ευρώ) για την απρόσκοπτη λειτουργία του Λυκείου και την φοίτηση, χωρίς την καταβολή διδάκτρων, των ανήλικων μαθητών και μαθητριών στο σύνολο τους. Το σύνολο των πόρων που έχουν διατεθεί για την τετράχρονη λειτουργία του Λυκείου είναι της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ισολογισμοί του ΤΕΕΝΣ αναρτώνται κάθε χρόνο, δημοσιοποιούμενοι σε όλα τα τοπικά και εθνικά ΜΜΕ προς πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι σήμερα, το ΤΕΕΝΣ λειτούργησε ξεχωριστά τμήματα ενηλίκων δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε νέους και νέες που επιθυμούν να γίνουν αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού να ακολουθήσουν ένα παράλληλο σύστημα σπουδών και, μέσῳ θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, να προαχθούν στα ύψιστα αξιώματα (Πλοιάρχων και Α’ Μηχανικών) του ναυτικού επαγγέλματος.

Η ΕΛΜΕ Χίου, γνωρίζοντας πολύ καλά τις διατάξεις και διαδικασίες της νομοθεσίας, γνωρίζει επίσης ότι η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για οικονομική ενίσχυση των Πρότυπων σχολικών μονάδων αφορά αφ’ ενός μόνο στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και αφ’ ετέρου στις κτηριακές και υλικοτεχνικές των υποδομές.

Το ΤΕΕΝΣ, σαν ιδιωτική εκπαιδευτική μονάδα, δεν δικαιούται οικονομικής ενίσχυσης ενώ, σαν αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, δεν έχει πρόσβαση σε επιδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

‘Αξιο ιδιαίτερης, εν προκειμένω, μνείας είναι η δυνατότητα που επιτρέπει ο Νόμος 4763/2020 σε ιδιωτικά ΕΠΑΛ να χαρακτηρισθούν ως Πρότυπα – δυνατότητα, στην οποία βασίσθηκε και το αίτημα του ΤΕΕΝΣ να αναβαθμισθεί σε πρότυπο.

Η επιθυμία μετατροπής του ΤΕΕΝΣ σε πρότυπη σχολική μονάδα, βάσει των προδιαγραφών του Υπουργείου Παιδείας, δεν εκπηγάζει από οικονομικά κίνητρα, αλλά οφείλεται στον διακαή πόθο Ιδρυτών και Δ.Σ. να εξασφαλίσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα παιδιά, στους ναυτικούς και στους ανθρώπους της θάλασσας γενικώτερα προς όφελος της Χιακής και της ευρύτερης ελλαδικής κοινωνίας.

Θα ευχόμασταν το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, συγχρόνως με την εκδήλωση ενδιαφέροντος γιά τα συμφέροντα εκείνων που εκπροσωπεί, να επεδείκνυε και ανάλογο ενδιαφέρον για την ναυτιλία της πατρίδας μας, πηγή εισοδήματος και αγαθών για χιλιάδες Έλληνες, τομέα εθνικής υπερηφάνειας και εκφραστή εθνικοπολιτικής ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα.

Ως προς τη χρήση της λέξης «σχολάρχης» στο περί ου ο λόγος δελτίο τύπου, αξίζει να θυμηθή κανείς ότι οι περισσότεροι Χιώτες παρελθουσών γενεών εσπούδασαν σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, τα περισσότερα των οποίων, ακόμη και προ της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, είχαν ιδρυθή από … σχολάρχες. Η διαφορά έγκειται στο ότι, τότε, δεν τους αποκαλούσαν «σχολάρχες» αλλά «εθνικούς ευεργέτες». Ο νοών νοείτω!

Με εκτίμηση

Μιχάλης Γ. Μπελέγρης

Γενικός Διευθυντής Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ-ΣΤΕΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Το 2010, η οικογένεια Καπετάν Παναγιώτη και Νίκου Τσάκου υλοποιώντας την επιθυμία και το όραμα της αείμνηστης Μαρίας, δημιούργησαν τη Μαθητική Στέγη , «Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» στα Καρδάμυλα, με στόχο την ενίσχυση νέων αγοριών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Γυμνασίου και των Λυκείων των Καρδαμύλων.

 

«Το Σπίτιτης Μαρίας», σύμφωνα με τους σκοπούς και τις δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου σύγχρονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόλο ενταγμένο στην τοπική κοινωνία..

 

«Το όραμά μας», λέει ο Καπετάν Παναγιώτης, «είναι η μαθητική κοινότητα της Στέγης να αποτελέσει ένα πυρήνα αριστείας και προόδου, με γερές βάσεις σε αξίες και γνώσεις, να παράσχει, στα παιδιά που θα φιλοξενεί, όλα τα απαραίτητα εφόδια για ανάδειξη στην κοινωνία και να καλλιεργήσει τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους στο έπακρο».

 

Τους αποφοίτους συνοδεύουν οι φροντίδες μας για τις περαιτέρω σπουδές τους και η μελλοντική τους αποκατάσταση και βεβαίως η απασχόλησής τους στα ναυτιλιακά και παραναυτιλιακά επαγγέλματα.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

 

Το «Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» διευθύνεται από διεπιστημονική ομάδα έμπειρη σε θέματα εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης. Το προσωπικό της αποτελείται από ένα Διευθυντή, έναν βοηθό Διευθυντή, έναν Επιμελητή, προσωπικό καθαριότητας και σίτισης και υποστηρίζεται από Εκπαιδευτικούς Συμβούλους, εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κλπ.

 

(?)Για την εύρυθμη λειτουργία της Στέγης, ο Βοηθός Διευθυντή και ο Επιμελητής διανυκτερεύουν στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Στέγης στα Καρδάμυλα σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας που διαμορφώνεται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα. Στα καθήκοντα του προσωπικού συμπεριλαμβάνεται και η γενική εποπτεία των εγκαταστάσεων της Μαθητικής Στέγης.

 

Στο «Σπίτι της Μαρίας» για το σχολικό έτος 2022-2023 φιλοξενούνται συνολικά είκοσι (20) άρρενες μαθητές που φοιτούν στις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου.

 

Οι σχέσεις των μαθητών με την Μαθητική Στέγη ρυθμίζονται από Κανονισμό Λειτουργίας που αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία της Μαθητικής Στέγης, αναγκαία προϋπόθεση για την αρμονική συνύπαρξη των φιλοξενούμενων νέων και την πρόοδο, καλλιέργεια και ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

 

Βασικό στοιχείο της ζωής των φιλοξενούμενων μαθητών στο «Σπίτι της Μαρίας» είναι και η συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή του τόπου με τη δραστηριοποίησή τους σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, ομάδες εθελοντισμού, θεατρικά και μουσικά σχήματα, περιπατητικές και φιλοδασικές ομάδες, κλπ.

 

Ο εξοπλισμός, τα προγράμματα και τα μέσα του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, καθώς και οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμβάλλουν στην εξοικείωση των μαθητών με τη θάλασσα και την ναυτιλία.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ – ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Για την στελέχωση του προσωπικού της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων, «Το Σπίτι της Μαρίας-Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» καλεί τους υποψηφίους να υποβάλλουν τα βιογραφικά τους για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για µία (1) θέση Επιμελητή πλήρους απασχόλησης ως και την Δευτέρα 31/10/2022.

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
• Απαιτείται να είναι πτυχιούχος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
• Πιστοποιημένη άριστη γνώστη της Αγγλικής γλώσσας.
• Απαιτείται η καλή γνώση χρήσης Η/Υ.
• Θα εκτιμηθεί η κατοχή μεταφορικού μέσου (Ι.Χ.)
• Λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων του έργου κρίνεται επιθυµητή η προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός (1) έτους σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση.
• Θα συνεκτιμηθούν συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες.

 

ΕΓΓΡΑΦΑ

 

1. Συνοδευτικό σημείωμά στο οποίο να επισηµαίνεται επακριβώς η αιτούµενη θέση
2. Πλήρες Βιογραφικό σημείωμα µε πλήρη στοιχεία ταυτότητας/διαβατηρίου, διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνα επικοινωνίας.
3. Δυο συστατικές επιστολές.

 

Επιµέρους δικαιολογητικά θα υποβληθούν όταν ζητηθούν.

 

Η αποστολή βιογραφικών, μαζί µε το συνοδευτικό σηµείωµα και τις συστατικές επιστολές, θα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση contact@mariatsakosfoundation.gr µε την ένδειξη «Για τη θέση Επιμελητή στο «Σπίτι της Μαρίας-Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού».

 

Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε στο 2271082777 ή στο email contact@mariatsakosfoundation.gr.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στη Σύρο

Την Παρασκευή  22 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στην Ερμούπολη η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821.  Στην προβλήτα, υποδέχθηκαν την πλωτή έκθεση, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αλίκη Λεονταρίτη, ο Λιμενάρχης Σύρου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Βαμβακούσης, και μέλη των χορευτικών ομάδων του Λυκείου Ελληνίδων. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κα. Δήμητρα Κουκίου ξενάγησε τους επισήμους στην έκθεση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με την καθηγήτρια ιστορίας του ΕΚΠΑ, κα Μαρία Ευθυμίου.

Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στην Ερμούπολη  πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου στην Πλατεία Μιαούλη, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γιάννης Κεράνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, ο κ. Μάκης Δαδάος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Βαμβακούσης, Λιμενάρχης Σύρου, ο Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπαλσής, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού, οι επίτιμοι δημότες Σύρου-Ερμούπολης κ.κ. Αντώνης Κομνηνός και Στέλιος Νιώτης, ο κ. Γιώργος Φουστάνος, ερευνητής-συγγραφέας και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών. Την  εκδήλωση, που συντόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλίκη Λεονταρίτη, τίμησε με την παρουσία του ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:  “Αυτό το ιστιοφόρο, το φορτωμένο ιστορία και μνήμη, επιτρέψτε μου να το παραλληλίσω με τους Έλληνες της διασποράς μας, που έχοντας στο νου και στην καρδιά την πατρίδα, τις ρίζες, την γλώσσα, τη μνήμη, την ιστορία, την παράδοση ως πολύτιμο φορτίο αναζήτησαν στο πέρασμα των χρόνων και σε άλλους τόπους, νέους ορίζοντες και λιμάνια. Τα πανιά του μοιάζουν με το ελεύθερο, διαρκώς ανήσυχο, διαρκώς σε αναζήτηση, ελληνικό πνεύμα που ανέκαθεν χαρακτήριζε το λαό μας”.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, ο Αντιναύαρχος ΠΝ (ε.α.) κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης –Αινιάν, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, μέλος του Δ.Σ. της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και ο κ. Ευάγγελος Αυδής, Περιφερειακός Διευθυντής 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Νήσων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό στις 22 και 23 Ιουλίου,   επισκέφθηκαν συνολικά 280 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στην Ηρωική Νήσο Ψαρών

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στην Ηρωική Νήσο Ψαρά η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στα Ψαρά  πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στην Πλατεία Ολοκαυτώματος, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών φορέων, καθώς και πολλοί πολίτες.

 Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος η Β΄Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος κ. Έφη Δεληνικόλα, ο Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος κ. Μιχάλης Μπελέγρης και ο Hub Manager του Κατ/τος Χίου  της Τράπεζας Πειραιώς κ. Κυριάκος Σιδεριδάκης

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε τη συμβολή του ναυτικού στην Ελληνική Επανάσταση.

Λόγω θυελλωδών ανέμων το ιστιοφόρο «Μάνια» και τα συνοδευτικά πλοία παρέμειναν στο νησί μέχρι την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Σε αυτό το διάστημα η Μαρία Ευθυμία πραγματοποίησε δύο ακόμα συναντήσεις «ανοιχτού ιστορικού διαλόγου» με τους πολίτες του νησιού.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό από τις 16 Ιουλίου έως και τις 21 Ιουλίου, επισκέφθηκαν συνολικά 220 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στον Άγιο Ευστράτιο

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στον Άγιο Ευστράτιο η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στον Άγιο Ευστράτιο  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου στην πλατεία Δημαρχείου, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, οι αντιδήμαρχοι Στυλιανή Σπανού και Δημήτρης Κουτσουρίδης, η κ. Άννα Παπανικολάου, Διευθύντρια Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων, και εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, και, λιμενικών αρχών, καθώς και πολλοί πολίτες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: η Αντιδήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Στυλιανή Σπανού, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Δήμητρα Κουκίου, και ο Υποναύαρχος (ε.α.) Στέλιος Κωστάλας, εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Επίσης αναγνώστηκε σύντομος χαιρετισμός της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στη συμβολή των εμπόρων στην Ελληνική Επανάσταση.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό μόνο δύο ημέρες (Παρασκευή και Κυριακή), λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών,  επισκέφθηκαν συνολικά 85 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στη Σαμοθράκη

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στο λιμάνι της Σαμοθράκης η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στη Σαμοθράκη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο, έξω από την Καμαριώτισσα, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, κ. Νικόλαος Γαλατούμος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σόνια Βασιλειάδου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ιωάννης Γλυνιάς, οι Αντιδήμαρχοι Εξωτερικών Υποθέσεων, κκ. Νικόλαος Κυλήμος και Ιωάννης Γρηγόραινας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αναστασία Τερζή, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, ο Στρατιωτικός Διοικητής Σαμοθράκης, Συνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Σελαϊδινάκος, και ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος της νήσου, Υποπλοίαρχος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Βασίλειος Σλανκίδης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, ο Υποναύαρχος (ε.α.) Στέλιος Κωστάλας, εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», η Επιμελήτρια Μονίμων Εκθέσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Ιφιγένεια Βογιατζή, και η Manager του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σαμοθράκη, κ. Ροδονθέα Καροφύλλη.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στα δύο πρώτα έτη της Επανάστασης.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό την Τετάρτη 6 Ιουλίου, μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-20:30, επισκέφθηκαν συνολικά 290 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους επισκέπτες το Ευαγγέλιο από τον παλιό ναό της Κοιμήσεως της Χώρας με τα σημάδια της καταστροφής του νησιού τον Σεπτέμβριο του 1821. Ανάμεσά τους, ο ιερέας του σημερινού ναού, πατήρ Ματθαίος.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στη Λήμνο

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στο παλιό λιμάνι Λήμνου η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου ξεναγήθηκε στην έκθεση ο Δήμαρχος Λήμνου, κ. Δημήτριος Μαρινάκης. Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκαν την έκθεση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ο Έπαρχος Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Άγγελος Βλάττας.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στη Λήμνο, πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ στο Παλαιό Λιμάνι της Μύρινας έμπροσθεν του Δημαρχείου, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο Υποδιοικητής Ταξιαρχίας 98 ΣΔΙ Συνταγματάρχης πεζικού κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου κ. Ευάγγελος Χριστοφιδέλλης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μύρινας κ. Παρασκευή Μοσχάκη, η Πρόεδρος του Παλλημνιακού Ταμείου κ. Χριστίνα Σακαρίκου, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών φορέων καθώς και πολλοί πολίτες. Χαιρετισμούς απηύθυναν: O Δήμαρχος Λήμνου, κ. Δημήτριος Μαρινάκης, ο Καθηγητής κ. Στράτος Παπαδημητρίου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Δήμητρα Κουκίου, ο Manager του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Λήμνο, κ. Απόστολος Παπαμαλής και ο Ναύαρχος ΠΝ (ε.α.) Κωνσταντίνος Καταγάς.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στο φιλελληνικό κίνημα. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς της Λήμνου από το συγκρότημα του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων στο νησί.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό δύο ημέρες, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-20:30, επισκέφθηκαν συνολικά 330 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στην Μυτιλήνη

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 κατέπλευσε στο λιμάνι Μυτιλήνης η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Την ίδια ημέρα επισκέφθηκαν την έκθεση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λέσβου κ. Ιάκωβος, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουντζούρης, Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουτλιάκης, ο Περιφερειακός Διοικητής ΛΣ αρχιπλοίαρχος ΛΣ Χαρίλαος Ευμορφόπουλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας κ. Χρήστος Καλλονιάτης, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μέλη του Συλλόγου «Αρίων», που έλαβαν μέρος στην υποδοχή των σκαφών, και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των δημοτικών, περιφερειακών, στρατιωτικών και λιμενικών αρχών της Λέσβου. Χαιρετισμούς απηύθυναν: O Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”, κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, κ. Φανή Μαλλούχου-Tufano, και ο Hub Manager της Τράπεζας Πειραιώς στη Λέσβο, κ. Δημήτριος Σιβρής.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στη συμβολή του ελληνικού Ναυτικού, αλλά και αποτίμηση των διενέξεων στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό την Παρασκευή 1 Ιουλίου μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-20:30, επισκέφθηκαν συνολικά 650 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στις Οινούσσες

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 κατέπλευσε στο λιμάνι Οινουσσών η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου – “Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στις Οινούσσες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Πλατεία Ναυτοσύνης, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των διοργανοτών, των τοπικών αρχών Χίου και Οινουσσών και η κοινωνία των Οινουσσών στο σύνολό της.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Δήμαρχος Οινουσσών, κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Α’ Αντιπρόεδρος της ΙΕΕΕ κα. Μαριέττα Μινώτου και ο Hub Manager του καταστήματος Χίου – της Τράπεζας Πειραιώς κ. Κυριάκος Σιδεριδάκης.

Κατά την εκδήλωση, η κα. Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στη συμβολή του ελληνικού Ναυτικού.

Η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-20:30.