Education

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ”- Τελετή Αγιασμού γιά τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελετή Αγιασμού γιά τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025

Το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε, στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας» – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού, τελετή Αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά. Της τελετής του Αγιασμού προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κκ. Μάρκος.

 

Είχαν προηγηθεί Θεία Λειτουργία, επί τη Υψώσει του Τιμίου Σταυρού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό και τελετή  παράδοσης  ̶  παραλαβής δύο ταχύπλοων πνευστών σκαφών  ̶  δωρεά του Ιδρύματος ” Μαρία Τσάκος”  ̶  στην “ΑΣΔΕΝ” (96 ΑΔΤΕ) στο λιμάνι Καρδαμύλων.

 

Στην τελετή του Αγιασμού παρέστησαν, εκτός από τον Ιδρυτή του Ιδρύματος Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ.Ευθύμιος Μητρόπουλος, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών ως και γονείς και κηδεμόνες των οικοτρόφων. Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι στην τελετή ήσαν επίσης οι Βουλευτές Χίου κ.κ Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Ιωάννης Μαλαφής, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ και ο Ταξίαρχος της 96 ΑΔΤΕ Χαράλαμπος Αμπατζίδης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Μιχάλης Μπελέγρης, αφού καλωσώρισε τους προσκεκλημένους, έκανε μία αναδρομή στην ιστορία της Στέγης της Μαρίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της ως σημείου εκκίνησης για τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, που μετρά πλέον 14 χρόνια συνεχούς δημιουργικής πορείας. Υπεγράμμισε την αίσθηση ασφάλειας και φροντίδας που παρέχει το περιβάλλον της Στέγης, καθώς και τη συμβολή της στην ενδυνάμωση και εξέλιξη του ναυτικού επαγγέλματος, μέσω της εκπαίδευσης που παρέχει και της επαγγελματικής ανάπτυξης νέων ταλαντούχων παιδιών. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους γονείς που έχουν εμπιστευτεί τα παιδιά τους στην αγκαλιά της Στέγης και του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ.Ευθύμιος Μητρόπουλος, αναφερθείς στην, προ εβδομάδος, τελετή εγκαινίων της Ακαδημίας Ε.Ν. στην πρωτεύουσα του νησιού, ανέγνωσε απόσπασμα από την ομιλία του Ιδρυτή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου. Την τελετή είχε ευλογήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε: «Με λόγια σαν κί αυτά του Καπετάνιου, τόση ενσυναίσθηση, τόση ουσία και τέτοιες παρακαταθήκες τροφοδοτείται το οικοδόμημα της Ναυτιλίας μας και, μέσα στα νάματα τέτοιων φωτισμένων λόγων και συνακόλουθων πράξεων, συνεχίζει να πλέει το καράβι της με πλήρωμα που ενσαρκώνει, διαφεντεύει και διαιωνίζει τη ναυτωσύνη της ναυσίβιας φυλής μας – μιά ναυτωσύνη που, μαζύ με τη γλώσσα μας, σημαδεύει, ευστοχώτερα από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο στήριξης, τη διαχρονικότητα του Ελληνικού Έθνους!»

Στη συνέχεια, στρεφόμενος προς τους οικοτρόφους της Στέγης, πρόσθεσε: “Mιά φαμίλια που, στην ευρύτερη έννοια της, διακατέχεται από τέτοια πατριωτικά και ναυτικά αισθήματα, άνοιξε τις πύλες και την αγκαλιά της να σας δεχθεί, αγαπητά μας παιδιά, γιά μιά καινούργια σχολική χρονιά. Αντιληφθείτε το μέγεθος της καλοτυχίας σας, δοξάστε το Θεό που σας έστειλε στην αγκαλιά της Μαρίας που σας παρακολουθεί από ψηλά και μεσιτεύει στον Πανάγαθο Θεό γιά την υγεία και την πρόοδο σας και, σαν αντίδωρο, στρωθείτε στη δουλειά και φροντίστε, με επιμέλεια, κόπο και ευσυνειδησία, να γίνετε όσο πιό άξια στελέχη μπορείτε της Μεγάλης των Ελλήνων Ναυτιλίας! Ο Θεός, η Παναγία και ο Άγιος Νικόλαος μαζύ σας. Καλή Χρονιά!”.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των αποφοίτων της Στέγης γιά τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στις πρόσφατες  Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα βραβεία απένειμε  ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Αψηλίδης, αριστεύσας απόφοιτος της Στέγης, απηύθυνε χαιρετισμό, αναφερθείς στην εξέλιξη και την πρόοδο των αποφοίτων του «Σπιτιού της Μαρίας». Περιέγραψε πώς η εμπειρία και η εκπαίδευση που έλαβαν οι οικότροφοι στη Στέγη τους διαμόρφωσαν ώστε να καταστούν ικανά και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας κι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την καθοριστική και πολύτιμη επιρροή που είχε η Στέγη στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική του εξέλιξη.

Τέλος, τον λόγο έλαβε η μητέρα του απόφοιτου της Στέγης Γιάννη Αναστασίου,  κα.Παναγιώτα Ξέρα, η οποία αναφέρθηκε με συγκίνηση στο όραμα των Ιδρυτών και την αφοσίωση του προσωπικού της Στέγης, του Ιδρύματος και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου, το οποίο, με αγάπη και αδιάκοπη φροντίδα, συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων των οικοτρόφων.

Η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΙΟ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΙΟ:

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

Εγκαίνια Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

 

Με κάθε επισημότητα έγιναν, το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, τα εγκαίνια Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, την οποία ίδρυσε στη Χίο το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»  ̶  Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Η Ακαδημία είναι η πρώτη ιδιωτική, που λειτουργεί στην Ελλάδα με σκοπό την προετοιμασία νέων που επιθυμούν ν’ ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα σαν αξιωματικοί γέφυρας και μηχανοστασίου.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική μονάδα που ίδρυσε στη γενέτειρα του Χίο ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος. Είχαν προηγηθεί η «Στέγη της Μαρίας», η οποία ιδρύθηκε στα Καρδάμυλα το 2013 και το Ναυτικό Λύκειο «ΤΕΕΝΣ», το οποίο ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Χίου το 2018.

Ενεργό ρόλο στη δημιουργία της Ακαδημίας έπαιξε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, το οποίο και πιστοποίησε την Ακαδημία κατά τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα.

Την Ακαδημία εγκαινίασε η Αυτού Θειωτάτη Παναγιώτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τον οποίο συνώδευαν ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Μεξικού κ.κ. Ιάκωβος παρουσίᾳ και του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Κυρία Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης και, εκ μέρους του Υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, ο Γ. Γραμματεύς Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης.

Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco Πρέσβυς κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο Δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γιώργος Δανιήλ, ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Κώστας Βρατσάνος, οι Αρχές της Χίου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και των τοπικών εκπαιδευτικών Αρχών, γονείς και κηδεμόνες των σπουδαστών των ως άνω εκπαιδευτικών μονάδων του Ιδρύματος και πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τη Χίο και αλλαχού.

Μετά την Τελετή των Εγκαινίων, ο Πατριάρχης, με την τιμητική συνοδεία του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, προέστη Αγιασμού γιά τη νέα σχολική χρονιά 2024-25, ευλόγησε το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Ακαδημίας και τους παριστάμενους μαθητές και μαθήτριες της Ακαδημίας, του Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ και της Στέγης της Μαρίας και ευχήθηκε σ’ όλους υγεία και καλή πρόοδο.

Προσφωνώντας τον Πατριάρχη, ο Καπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο όραμα δημιουργίας της Ακαδημίας σαν πόλου έλξης στο ναυτικό επάγγελμα νέων, αγοριών και κοριτσιών, προκειμένου να τους προετοιμάσει γιά μία επιτυχή επαγγελματική εξέλιξη και καταξίωση στην υπηρεσία του υπερήφανου ναυτικού επαγγέλματος.

Συνεχίζοντας την προσφώνηση του, ο Καπτα Παναγιώτης πρόσθεσε: “Σας παρακαλούμε, Παναγιώτατε, να ευλογήσετε τα παιδιά της Ακαδημίας μας να πετύχουν το στόχο τους και, μετά τις εγκύκλιες σπουδές τους κοντά μας, ν’ αναχθούν στο πέλαγος της ζωής και να την κερδίσουν. Με τίμιο αγώνα και αρχές χριστιανικές, να πλεύσουν τη ρότα της προόδου και της αρετής. Ν’ ανέβουν αξιοκρατικά τις βαθμίδες ιεραρχίας στα καράβια και να γίνουν ικανοί κι αξιοσέβαστοι ηγέτες των μικρών πλωτών κοινωνιών που θα τους εμπιστευθούμε όταν θα ̓ρθει η ώρα: στιβαροί και άξιοι κυβερνήτες. Όλους, όσους στήριξαν την συλλογική αυτή προσπάθεια, ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Τους ευχαριστώ και εκ μέρους του παρόντος γιου μου Νίκου και ο οποίος, εκτός όλων των άλλων, θα συνεχίσει την μεγάλη αυτή ιερή  οικογενειακή μας παρακαταθήκη.”.

Ακολούθησε ομιλία της Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου Κυρίας Μ. Χατζημανώλη, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε: “Καπετάνιε μου, η συνεισφορά σου στην Ελληνική αλλά και παγκόσμια ναυτιλία, είναι ανεκτίμητη και, χωρίς αμφιβολία, όλοι εμείς σου οφείλουμε τα μέγιστα. Με χαρά σου μεταφέρω την απεριόριστη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικά του Προέδρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, όντας και ο ίδιος παιδί ναυτικής οικογένειας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία ενέκρινε τη ναυτική ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο. Είμαι πεπεισμένη ότι η διαδρομή που μαζί χαράξαμε δεν τελειώνει εδώ και σήμερα αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται και να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης Παγκόσμιας Ναυτιλίας. Εξάλλου, από σήμερα η καρδιά της Κύπρου κτυπά και στην Χίο. Ως συνοδοιπόροι σ’ αυτή την κατεύθυνση, βαδίζουμε με στόχο οι νέες γενιές, όλοι εσείς παιδιά μου, που βρίσκεστε εδώ σήμερα αλλά και οι επόμενες που θ’ ακολουθήσουν, να αγαπήσουν την θάλασσα και την ναυτιλία παρέχοντας άρτιο και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο η παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία.”.

Στην αντιφώνηση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον Καπετάν Τσάκο, είπε: “Με ενθουσιασμόν και ρεαλισμόν, με θάρρος και αυτοπεποίθησιν, με γνώσιν και μαεστρίαν, εδημιουργήσατε ένα αξιοζήλευτον εμπορικόν στόλον. Τα πλοία σας διασχίζουν τας θαλάσσας και τους ωκεανούς και μεταφέρουν, μαζί με τα υλικά αγαθά, το μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης. Όντως, αγαπητέ Άρχων, εσείς είδατε την θάλασσαν ως μίαν δύναμιν, η οποία συνδέει και ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς.

 

Και ιδού! Χαρίζετε εις την νέαν γενεάν, διά μέσου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Τσάκος Ναυτική Παιδεία», χαρίζετε στα νιάτα το πρώτον ιδιωτικόν επαγγελματικόν Λύκειον ναυτικής κατευθύνσεως εις την Ελλάδα, με έδραν την Χίον, και την πρώτην Ακαδημίαν Εμπορικού Ναυτικού, η οποία έλαβε πιστοποίησιν εκ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας συγχαίρομεν ολοκαρδίως διά τας πρωτοβουλίας σας αυτάς, διά των οποίων το όνομά σας θα γραφή με χρυσά γράμματα εις τας βίβλους των μοχθησάντων διά την μόρφωσιν και την παιδείαν της νέας γενεάς. Μεταλαμπαδεύετε εις τους φερέλπιδας νέους την αγάπην και τον σεβασμόν προς την θάλασσαν και προς τον πολιτισμόν της ναυτοσύνης ως ουσιαστικόν στοιχείον της ταυτότητός των και εις την διακονίαν ενός αγαθού σκοπού. 

 

Οι νέοι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού θα είναι οι συνεχισταί της παραδόσεως των ναυτικών της Χίου, οι οποίοι διεκρίθησαν εις τον τομέα της ναυτιλίας και κατέστησαν την ερατεινήν αυτήν νήσον παγκοσμίως γνωστήν. Η ενασχόλησις με την θάλασσαν δεν είναι διά τους κατοίκους της Χίου απλώς εν παραδοσιακόν επάγγελμα, αλλά άθλημα. Οι  απόφοιτοι της Ακαδημίας σας θα διαπορεύωνται τας θαλάσσας και τους ωκεανούς, διακονούντες την οικονομικήν πρόοδον και την αλληλεγγύην, άριστα κατηρτισμένοι εις τα πράγματα της συγχρόνου ναυτιλίας, θεωρητικώς και πρακτικώς, αλλά θα είναι και φορείς υψηλών αξιών.”.

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης πρόσθεσε:

Συμμετέχομεν εις την χαράν σας διά την λειτουργίαν δύο Ιδρυμάτων ναυτικής παιδείας, με στόχον την αριστείαν εις τον χώρον της ναυτιλίας και την συνέχισιν, με σύγχρονον πνεύμα, μιας μεγάλης παραδόσεως εις την Χίον, την οποίαν εξόχως εκπροσωπείτε εσείς, φίλτατε Καπετάν Παναγιώτη. Θα προσευχώμεθα, ο Θεός της αγάπης και ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύουν τους νέους ναυτιλλομένους, τους μελλοντικούς αξίους αποφοίτους της Ακαδημίας σας, και να τους χαρίζουν ήρεμον θάλασσαν και καλοτάξιδους πλόας.”.

 

Χαιρετίζοντας την τελετή, ο εγγονός του Καπετάνιου, Παναγιώτης Νίκου Τσάκος, εξέφρασε την θέληση του, ο ίδιος και η επόμενη γενιά να συνεχίσουν το έργο και να το μεγαλώσουν.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν βραβεία σε αριστεύσαντες, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου 2024, μαθητές και μαθήτριες του Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων.

Η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο Ελλάδας και Κύπρου.

 

 

Δείπνο προς τιμήν της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

 

Μετά τις τελετές των Εγκαινίων της Ακαδημίας και του Αγιασμού γιά τη νέα σχολική χρονιά, οι Ιδρυτές του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Καπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος και κ. Νίκος Π. Τσάκος, μετά της συζύγου του, Κυρίας Σίλιας Τσάκου, παρέθεσαν, στον αίθριο χώρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ακολουθίας του.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Καπτά Παναγιώτης Ν. Τσάκος, εξήρε το πρωτοποριακό και σε παγκόσμια κλίμακα έργο του Πατριάρχη γιά την προστασία του περιβάλλοντος, θαλάσσιου και ατμοσφαιρικού. Σε αναγνώριση του θεόπνευστου, περί το περιβάλλον, έργου του Πατριάρχη, ο Καπτα Παναγιώτης του προσέφερε Λεύκωμα, στο οποίο έχουν σταχυολογηθεί σχετικές ομιλίες και κείμενα του πολλών 10ετιών, καθώς και αναμνηστικό δίσκο απεικονίζοντα τη Χιακή Σφίγγα.

Ακολούθως, προσφέρθηκαν εκ μέρους της οικογενείας αναμνηστικά δώρα στους:

-   Στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σμύρνης και Μεξικού κ.κ. Βαρθολομαίο και Ιάκωβο αντιστοίχως,

-   Στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο,

-   Στην Υφυπουργό Ναυτιλίας Κύπρου κ. Μαρίνα Χατζημανώλη και

-   Στον Ευρωβουλευτή, πρώην Υπουργό Ενέργειας και Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Γιάννη Μανιάτη.

Την επομένη, Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε, με την Ι. Ακολουθία του, από τη Χίο.

________

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΙΟΥ
Με αφετηρία την Χίο, η HELMEPA διεξάγει έρευνα για την #κλιματική_αλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος #ChiosClimateChance.

Εδώ θα βρείτε το ερωτηματολόγιο
Η συμπλήρωσή του ερωτηματολογίου είναι #ανώνυμη και διαρκεί 10-15 λεπτά.

Η συμμετοχή σας είναι σημαντική για την ανάπτυξη μιας πρότυπης εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατανόησης για την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Το πρόγραμμα Chios Climate Chance (CCC) υλοποιείται από τη #HELMEPA με τη συγχρηματοδότηση του @mariatsakosfoundation και του @latsisfoundation.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας

#ChiosClimateChange #Survey #YourOpinionMatters #ChiosClimateAware #ChiosCommunityAction

#ClimateChange #ClimateMitigation #ClimateAdaptation #ClimateResilience #SustainableChios #ChiosVolunteers

#ChiosYouthAmbassadors #ChiosClimateChance

Δελτίο Τύπου – Πραγματοποίηση σεμιναρίου με θέμα: “Basic Electronic Engines”

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης ανακοινώνει την πραγματοποίηση σεμιναρίου στο Maria Tsakos Academy-Chios Branch Training Center, για τους ναυτικούς του Ομίλου.

Ο Όμιλος Εταιρειών Τσάκου, έχοντας ως κύριο μέλημα το ανθρώπινο δυναμικό του, επιδιώκει τη συνεχή κατάρτιση των συνεργατών του, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε τη Δευτέρα & την Τρίτη, 27-28 Μαΐου, σεμινάριο, με θέμα:

  • Basic Electronic Engines

και εκπαιδευτή τον Μαστρό Νίκο Δανιήλ – Maria Tsakos Academy “MTA” Instructor.

Δελτίο Τύπου – Υβριδικό Σεμινάριο “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υβριδικό
Σεμινάριο “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”

 

Σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος’’ ― Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στη Χίο, σεμινάριο/ ημερίδα με θέμα “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”, σε συνδιοργάνωση με την Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), στο πλαίσιο του εθελοντικού επιμορφωτικού της προγράμματος διαμοιρασμού γνώσης και καλών πρακτικών για Αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού και στελέχη εταιρειών ― μελών.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, έτους 2023 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ι.Μ.Ο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά πάνω από 130 ναυτικοί όλων των εθνικοτήτων των ναυτιλιακών εταιρειών – μελών της HELMEPA και εκπρόσωποι άλλων συναφών Διεθνών Οργανισμών, καθώς και με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, φοιτητές του Ναυτιλιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σπουδαστές από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών καθώς και μαθητές/ τριες του TEENS – “ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ’’ και άλλων Ναυτικών Λυκείων της Χίου και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων  “To Σπίτι της Μαρίας”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, η Κοσμητόρισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ Μαρία Λεκάκου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Παντελεήμων Βατούσης και οι Διοικητές Α.Ε.Ν. Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Ιωάννης Μάργαρης και Α.Ε.Ν. Οινουσσών Πλωτάρχης Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Δημήτριος Κλουμάσης.

Από πλευράς της HELMEPA, την εκδήλωση χαιρέτησε ο επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου και εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου, η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Εκπαίδευσης του Ομίλου, κα Βενετία Καλλιπολίτου.

Στις κατάμεστες αίθουσες του Ιδρύματος, από τη νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας και διαδικτυακά στους ναυτικούς μας παγκοσμίως, ο εκπρόσωπος του Ι.Μ.Ο., αρμόδιος τμηματάρχης για τα θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, κ. Λουκάς Κοντογιάννης, χαιρέτησε την εκδήλωσή και πραγματοποίησε παρουσίαση της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL, των κανονιστικών της διατάξεων, όπως έχουν διαμορφωθεί καθώς και των μελλοντικών εξελίξεων στα περιβαλλοντικά θέματα, με έμφαση στα μέτρα για την μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου από την ναυτιλία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι διαλέξεις/ παρουσιάσεις σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα:

-  «Compliance with new CII/EEXI regulations for reducing GHG emissions- Συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς CII/EEXI για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» από την Υπεύθυνη Ανάπτυξης σε θέματα Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και την Ιταλία του Γαλλικού νηογνώμονα Bureau Veritas, κα Μαρία Λαμπαρδάκη

-  «Innovative Technologies for Green Shipping – Καινοτόμες Τεχνολογίες για την Πράσινη Ναυτιλία» από τον Maritime Manager της HELMEPA, κ. Ιάσονα Λαΐνο.

-  «MARPOL compliance assessment scheme  – Σχέδιο αξιολόγησης συμμόρφωσης MARPOL» από τον Διευθυντή Ελέγχων και Επιθεωρήσεων της Tsakos Shipping and Trading S.A., κ. Αναστάσιο Καρτσιμαδάκη

-  «How MARPOL “meets” sustainability – Πώς η MARPOL “συναντά” τη βιωσιμότητα» από τον Διευθυντή Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας της Tsakos Shipping & Trading S.A, κ. Λεωνίδα Μαργέτη

Η εκδήλωση έκλεισε με μια ειδική ενότητα για τις προκλήσεις της ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης αφιερωμένη στη νέα γενιά των εν δυνάμει Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, η οποία συνοδεύτηκε με διαδραστική συζήτηση μαζί τους. Στην εν λόγῳ ενότητα ομιλητές ήταν η Καθηγήτρια και Κοσμητόρισσα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Μαρία Λεκάκου, ο Ειδικός Εργαστηριακός Εκπαιδευτής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κάπτα Γεώργιος Γεωργούλης  και η Καθηγήτρια Ναυτικού Δικαίου και Διοικητική Διευθύντρια του T.E.E.N.S.,  κα Τατιάνα Τσαρδάκα.

 


Φιλοξενία της Τελετής Λήξης του σχολικού έτους του παιδικού σταθμού “Λιλιπούπολη”

Χθες, 28 Ιουνίου είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος μας την τελετή λήξης του Παιδικού Σταθμού “Λιλιπούπολή”. Μια όμορφη βραδιά, με πρωταγωνιστές τους μικρούς μας φίλους!
Με την σειρά μας να τους ευχηθούμε καλό καλοκαίρι!
      

Φιλοξενία Συνεδρίου «Καινοτομία & Γαλάζια Οικονομία: Ο ρόλος τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών»

Tην Παρασκευή, 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα στη Χίο το Συνέδριο, με θέμα «Καινοτομία & Γαλάζια Οικονομία: Ο ρόλος τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών», μια συνεργασία του Εργαστηρίου Ποσοτικής Ανάλυσης στη Ναυτιλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την Isalos.net.  Στα πλαίσια αυτού του συνεδρίου, φορείς της γαλάζιας οικονομίας που εκπροσωπούν τη δημόσια διοίκηση, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τη ναυτιλία και την Κοινωνία των Πολιτών, συμμετείχαν σε συζήτηση πάνω στις προτεραιότητες και στα διαθέσιμα εργαλεία για την υιοθέτηση γαλάζιων πρακτικών και καινοτομιών για τη γαλάζια οικονομία των παράκτιων περιοχών.  Την συζήτηση συντόνισε ο τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των «Ναυτικών Χρονικών» και της Isalos.net.

Συνέντευξη Γενικού Διευθυντή Ιδρύματος στην naftemporiki.gr

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μιχάλης Μπελέγρης παραχώρησε συνέντευξη στην naftemporiki.gr αναφορικά με την δραστηριότητα του Ιδρύματος μας, της Μαθητικής Στέγης των Καρδαμύλων “Το Σπίτι της Μαρίας” και του Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ.

Επίσκεψη ΑΕΝ/Μ/ Χίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος

Την Τετάρτη 03/05/23 είχαμε την χαρά να έχουμε κοντά μας τριάντα σπουδαστές από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου (ΑΕΝ/Μ/ΧΙΟΥ).
Οι σπουδαστές, προερχόμενοι από διάφορα εξάμηνα σπουδών, ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και παράλληλα επισκέφθηκαν την φωτογραφική έκθεση της Κίτσας Αγγελάκου – Σκηνίτη, «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα» και την έκθεση των Ναυτικών Χρονικών: «Ερχόμεθα προς την θάλασσα: 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά». Τους σπουδαστές συνόδευε η Εκπαιδευτικός κα. Βιργινία Λαμπρινάκη.


Ευχές από 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερυθιανής στο πλοίο M/T ELIAS TSAKOS

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το πλοίο πάει σχολείο, το 2ο Δημοτικό Παναγίας Ερυθιανής Βροντάδου στέλνει τις ευχές του στο πλοίο M/T ELIAS TSAKOS, μέσα από τις υπέροχες πασχαλινές ζωγραφιές του!
Γαλήνιες θάλασσες για τους ναυτικούς μας! Καλή Ανάσταση!