Activities Related to Enviromental Protection

CHIOS CLIMATE CHANCE – ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΧΙΟΣ, ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) σας προσκαλούν στο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Chios Climate Chance, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00 στην αίθουσα θεάτρου του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δεύτερη δεντροφύτευση της TREEBANK στη Χίο

Σε συνέχεια της πρώτης δεντροφύτευσης που πραγματοποιήθηκε την 10η Δεκεμβρίου 2023 στην Χίο από την TREEBANK, μιάς πρωτοπόρου πράσινης «Τράπεζας» που συγκεντρώνει δέντρα γιά αναδάσωση, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης προχωρά στην δεύτερη δεντροφύτευση στη περιοχή του Κορακάρη στη Χίο την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024, 11 π.μ.
Έχοντας συγκεντρώσει ήδη πάνω από 1.250 δέντρα, η TREEBANK, συνεχίζει δυναμικά το έργο της, με μέλημα την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και την προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του νησιού κατά της κλιματικής αλλαγής και καλεί όσους επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 22710-81970.
Η περιοχή που θα δενδροφυτευτεί στη μνήμη της Συνιδρύτριας του Ιδρύματος Ιατρού Δρ. Ειρήνης Σαρόγλου-Τσάκου βρίσκεται στο πρώην πεδίο βολής του Στρατού στον Κορακάρη και ως σημείο συνάντησης ορίζεται η περιοχή Αγίου Παντελεήμονα στο Μονοδένδρι (αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Ατταλιώτης). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σημείο, μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 6942448450 (κος. Μαργαρίτης Καρατζάς).

TREEBANK – One Tree at a time! Η πρώτη πράσινη τράπεζα, μια τράπεζα που συγκεντρώνει δέντρα για αναδάσωση!

TREEBANK – One Tree at a time!
Η πρώτη πράσινη τράπεζα, μια τράπεζα που συγκεντρώνει δέντρα για αναδάσωση!

Στόχος μας η δημιουργία μία δεξαμενής δεντρυλλίων, που θα φυτεύονται στην περιοχή του Κορακάρη στην Χίο!
▫️ Αγόρασε τα δικά σου δέντρα, δημιουργώντας τον δικό σου λογαριασμό στην Tree Bank ΕΔΩ:
▫️ Επίλεξε πόσα δέντρα θέλεις να δωρίσεις, καταθέτοντας στον κάτωθι λογαριασμό το ποσό των 2€/δέντρο!
Τα στοιχεία της τράπεζας είναι:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΙΒΑΝ: GR 48 0110 3670 0000 3672 9602 577
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ¨ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ”
Και μην ξεχάσεις στην αιτιολογία της κατάθεσης να γράψεις:
ΔΩΡΕΑ και το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ σου!
Απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι να κάνεις την κατάθεση του ποσού, που έχεις επιλέξει!
▫️ Εντός δυο εργάσιμων ημερών από την κατάθεση του ποσού, θα λάβεις email επιβεβαίωσης.
▫️ Στην συνέχεια, θα ενημερώνεσαι μέσω emails για το πρόγραμμα δεντροφυτεύσεων στην Χίο, που θα πραγματοποιούνται 2 Κυριακές μηνιαίως εις μνήμην της Ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου – Τσάκου.
▫️ Εκεί θα μπορείς να συμμετέχεις με τους φίλους, την οικογένεια ή τους συνεργάτες σου, φυτεύοντας είτε τα δικά σου δέντρα είτε όσων έχουν ήδη αγοράσει!
Χάρη στη δωρεά σου, θα συνεχίσουμε δυναμικά, έχοντας θέσει ως στόχο να…ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ!

11/10/2023- Σεμινάριο Πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11/10/2023 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος ειδικό σεμινάριο πυρασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους μας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις βασικές τεχνικές πρόληψης πυρκαγιάς, τις πρακτικές αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στόχος μας είναι οι εργαζόμενοι μας να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να δρουν αποτελεσματικά και ασφαλώς σε περίπτωση κινδύνου.

Ευχαριστούμε πολύ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου!

Δελτίο Τύπου – Υβριδικό Σεμινάριο “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υβριδικό
Σεμινάριο “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”

 

Σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος’’ ― Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στη Χίο, σεμινάριο/ ημερίδα με θέμα “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”, σε συνδιοργάνωση με την Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), στο πλαίσιο του εθελοντικού επιμορφωτικού της προγράμματος διαμοιρασμού γνώσης και καλών πρακτικών για Αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού και στελέχη εταιρειών ― μελών.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, έτους 2023 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ι.Μ.Ο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά πάνω από 130 ναυτικοί όλων των εθνικοτήτων των ναυτιλιακών εταιρειών – μελών της HELMEPA και εκπρόσωποι άλλων συναφών Διεθνών Οργανισμών, καθώς και με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, φοιτητές του Ναυτιλιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σπουδαστές από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών καθώς και μαθητές/ τριες του TEENS – “ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ’’ και άλλων Ναυτικών Λυκείων της Χίου και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων  “To Σπίτι της Μαρίας”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, η Κοσμητόρισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ Μαρία Λεκάκου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Παντελεήμων Βατούσης και οι Διοικητές Α.Ε.Ν. Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Ιωάννης Μάργαρης και Α.Ε.Ν. Οινουσσών Πλωτάρχης Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Δημήτριος Κλουμάσης.

Από πλευράς της HELMEPA, την εκδήλωση χαιρέτησε ο επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου και εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου, η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Εκπαίδευσης του Ομίλου, κα Βενετία Καλλιπολίτου.

Στις κατάμεστες αίθουσες του Ιδρύματος, από τη νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας και διαδικτυακά στους ναυτικούς μας παγκοσμίως, ο εκπρόσωπος του Ι.Μ.Ο., αρμόδιος τμηματάρχης για τα θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, κ. Λουκάς Κοντογιάννης, χαιρέτησε την εκδήλωσή και πραγματοποίησε παρουσίαση της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL, των κανονιστικών της διατάξεων, όπως έχουν διαμορφωθεί καθώς και των μελλοντικών εξελίξεων στα περιβαλλοντικά θέματα, με έμφαση στα μέτρα για την μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου από την ναυτιλία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι διαλέξεις/ παρουσιάσεις σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα:

-  «Compliance with new CII/EEXI regulations for reducing GHG emissions- Συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς CII/EEXI για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» από την Υπεύθυνη Ανάπτυξης σε θέματα Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και την Ιταλία του Γαλλικού νηογνώμονα Bureau Veritas, κα Μαρία Λαμπαρδάκη

-  «Innovative Technologies for Green Shipping – Καινοτόμες Τεχνολογίες για την Πράσινη Ναυτιλία» από τον Maritime Manager της HELMEPA, κ. Ιάσονα Λαΐνο.

-  «MARPOL compliance assessment scheme  – Σχέδιο αξιολόγησης συμμόρφωσης MARPOL» από τον Διευθυντή Ελέγχων και Επιθεωρήσεων της Tsakos Shipping and Trading S.A., κ. Αναστάσιο Καρτσιμαδάκη

-  «How MARPOL “meets” sustainability – Πώς η MARPOL “συναντά” τη βιωσιμότητα» από τον Διευθυντή Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας της Tsakos Shipping & Trading S.A, κ. Λεωνίδα Μαργέτη

Η εκδήλωση έκλεισε με μια ειδική ενότητα για τις προκλήσεις της ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης αφιερωμένη στη νέα γενιά των εν δυνάμει Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, η οποία συνοδεύτηκε με διαδραστική συζήτηση μαζί τους. Στην εν λόγῳ ενότητα ομιλητές ήταν η Καθηγήτρια και Κοσμητόρισσα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Μαρία Λεκάκου, ο Ειδικός Εργαστηριακός Εκπαιδευτής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κάπτα Γεώργιος Γεωργούλης  και η Καθηγήτρια Ναυτικού Δικαίου και Διοικητική Διευθύντρια του T.E.E.N.S.,  κα Τατιάνα Τσαρδάκα.

 


Δελτίο Τύπου – Συνέντευξη Τύπου, της Πρωτοβουλίας ’21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Συνέντευξη Τύπου, της Πρωτοβουλίας ’21.

 

Η «Πρωτοβουλία ’21*», συγκροτήθηκε το 2018, από τα σημαντικότερα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας μας και την Εθνική Τράπεζα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ένα σύνολο δράσεων, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς.

Η «Πρωτοβουλία ‘21» αποτέλεσε ένα παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, αναδεικνύοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα και τη διαχρονική πορεία και εθνική προσφορά των Ιδρυμάτων. Η συνεργασία αυτή δημιούργησε μία δυναμική, η οποία μας οδηγεί στη συνέχιση της συνεργασίας, με στόχο να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ένα μήνυμα ενότητας. Κοινή συνισταμένη των μελών της Πρωτοβουλίας, αποτελεί το μείζον ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και Συντονιστής της Πρωτοβουλίας ’21, αναφέρθηκε στην πορεία και στις δράσεις της, όπου αναδείχθηκε ο κοινωφελής χαρακτήρας και η διαχρονική πορεία και εθνική προσφορά των μελών της. Κοινή συνισταμένη αποτελεί το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, που συνδέεται με τη ζωή, την υγεία, την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, την οικονομία, την εκπαίδευση και την πολιτιστικήκληρονομιά.  Ο κ. Μάνος πρόσθεσε ότι η Πρωτοβουλία απευθύνθηκε σε επιστημονικούς, πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι μας τίμησαν με συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων, οι οποίες, εξετάστηκαν και υιοθετήθηκαν από τα μέλη της Πρωτοβουλίας.  Οι δράσεις αυτές που παρουσιάζονται πιστεύεται ότι χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα και εφικτότητα, με σκοπό να συμβάλλουν στο έργο της Πολιτείας, αλλά και στη συνειδητοποίηση της κοινωνίας και των νέων, του υπαρξιακού ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος.

Ο κ.Μάνος αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερα συνέδρια, εντασσόμενα στις δράσεις της Πρωτοβουλίας.

Ειδικότερα:

1) Διεθνές Συνέδριο, με την πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας που οργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στη Θράκη. Το συνέδριο αυτό προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε περιοχές της Θράκης, στις 5 Ιουνίου 2024 (παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος) και με την συμβολή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης και του Εθνολογικού Μουσείου Ξάνθης.

2) Συνέδριο που οργανώνεται από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με την UNESCO, το οποίο αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα των μνημείων στην περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα διεθνές, διεπιστημονικό συνέδριο που θα οργανωθεί το πρώτο τρίμηνο 2024 όπου θα προσεγγισθούν όλες οι εκφάνσεις του μείζονος αυτού ζητήματος.

3) Συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και Κλιματική Αλλαγή», που οργανώνεται από: την  Ένωση Αστικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων, με τη στήριξη του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη. Το συνέδριο αυτό που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2024, θα έχει ως αντικείμενο να μελετήσει την επιτακτική ανάγκη διαχείρισης της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος και της ρύθμισης μέσω κανόνων δικαίου, των συνθέτων προβλημάτων που ανακύπτουν για το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Τέλος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα μέχρι το 2030, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της κλιματικής σταθερότητας.

Ως προς τις δράσεις επισημάνθηκε καταρχάς μία σημαντική δράση, την πρωτοβουλία της οποίας έχει η Ακαδημία Αθηνών. Η δράση αυτή αφορά πρόταση μελέτης για την ανάπτυξη και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία της Δήλου και συντονίζεται από το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ. Το περιεχόμενο της δράσης αυτής και τα στάδια εφαρμογής της θα παρουσιαστούν σε ειδική συνέντευξη τύπου στην Ακαδημία Αθηνών, τον Σεπτέμβριο 2023.

Κατόπιν παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τους επικεφαλής και υπευθύνους των φορέων οι επιμέρους δράσεις:

- ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» του ΕΚΠΑ που υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Οι επιμέρους δράσεις του προγράμματος αφορούν: α) στη δημιουργία Παρατηρητηρίου στη θεματική «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» (επιστημονική υπεύθυνη κα Ε. Σαμόλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής), β) στην υλοποίηση ενός διεπιστημονικού έργου με θέμα «Κλιματική Κρίση και Ανθρωπιστική Ιατρική» (επιστημονικός υπεύθυνος Καθηγητής Ε. Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας) και γ) στην εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο τον «Χαρακτηρισμό πόσιμων υδάτων Βόρειας Εύβοιας σε περιοχές της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς 2021 – Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία» (επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Δ. Κωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας).

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/paratiritirioy-gia-tin-klimatiki-allagi-kai-ygeia, https://www.protovoulia21.gr/draseis/klimatiki-allagi-kai-anthropistiki-iatriki, https://www.protovoulia21.gr/draseis/charaktirismos-posimon-ydaton-voreias-eyvoias)

 

- ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κώστας Καρτάλης παρουσίασε το πρόγραμμα για την «Κλιματική Ακαδημία: Ένα Ανοικτό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή», το οποίο υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, με τη συνεργασία της HELMEPA. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μίας ψηφιακής Κλιματικής Ακαδημίας που θα προσφέρει έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, θα υποστηρίζει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό και ειδικότερα τη νέα γενιά ως προς την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και για τους τρόπους και τα μέσα για τον μετριασμό της. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/klimatiki-akadimia/)

- ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρος Πανδής παρουσίασε τη δράση για τη δημιουργία του Πανελλαδικού Δικτύου Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων, με 200 Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους σε 30 ελληνικές πόλεις και με τη συνεργασία της Πανελλαδικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Η δράση αυτή υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/panelladiko-diktyo-metrisis-aioroymenon-somatidion)

- ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου περιέγραψε τη  δράση για τη μελέτη της τρωτότητας των ελληνικών ακτών λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση
(https://www.protovoulia21.gr/draseis/2147/) και το πρόγραμμα για την αποτύπωση σχηματισμών ανασβεστωμένων ροδοφυκών (Coralligène formations) στις Κυκλάδες, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/apotyposi-schimatismon-anasvestomenon-rodofykon-stis-kyklades)

 

- ο Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος αναφέρθηκε στο σχέδιο για την Επισιτιστική Επάρκεια (ασφάλεια), στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα της μετά COVID-19 εποχής σε σχέσεις με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/ekponisi-schedioy-gia-tin-episitistiki-eparkeia/)

 

- ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθηγητής   κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για τη δράση, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η δράση αφορά στην εφαρμογή μιας καινοτόμου επιτόπιας μεθόδου προστασίας σε επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα από μέταλλο, όπως άγκυρες και κανόνια, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 6ου και 20ού αιώνα, και έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου-Καρπάθου.

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/prostasia-enalias-politistikis-klironomias-apo-tis-epiptosis-tis-klimatikis-allagis/)

 

- ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Καθηγητής κ. Νικόλαος Βέττας περιέγραψε τη Μελέτη για την εκτίμηση των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής σε επιλεγμένους τομείς υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία και τις προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεργασία του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας (ΚΚΑΒ) της Τράπεζας της Ελλάδος και της εταιρείας Accenture.  Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/epidrasi-tis-klimatikis-allagis-stin-elliniki-oikonomias/)

 

-   ο Γενικός Διευθυντής της WWF κ. Δημήτρης Καραβέλλας, μίλησε για τα Πρότυπα τοπικά σχέδια δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Μποδοσάκη), την Ενίσχυση εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας (με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση), το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών (με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Μποδοσάκη) και την Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για 3.000 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος (με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου).

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/protypa-topika-schedia-drasis-gia-tin-prolipsi-dasikon-pyrkagion/, https://www.protovoulia21.gr/draseis/enischysi-ethelontikon-omadon-dasopyroprostasias/, https://www.protovoulia21.gr/draseis/programma-perivallontikis-ekpaideysis-gia-tin-prolipsi-dasikon-pyrkagion/, https://www.protovoulia21.gr/draseis/promitheia-meson-atomikis-prostasias-gia-3000-ethelontes-toy-pyrosvestikoy-somatos/)

 

-    η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, κα Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου περιέγραψε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ενεργώ για τον πλανήτη, το οποίο θα υλοποιηθεί σε 35 σχολεία της χώρας, με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.(https://www.protovoulia21.gr/draseis/energo-gia-ton-planiti-ekpaideytiko-programma/)

 

-    η Καλλιτεχνική Επιμελήτρια της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος κα Ιωάννα Τσαχτσιρλή παρουσίασε την έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο «αγκαλιάΖΩ τη ΓΗ – Μία εικαστική πρόκληση για παιδιά και νέους», η οποία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/agkaliazo-ti-gi-eikastiki-prosklisi-gia-paidia-kai-neoys/)

 

Ο κ. Ιωάννης Μάνος ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους εκπροσώπους του Τύπου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ιδιαίτερα δε, ευχαρίστησε τα παριστάμενα μέλη των επιστημονικών και εκπαιδευτικών ομάδων που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μία εφικτότητα και ολιστική προσέγγιση.

 

* Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, Ίδρυμα Ωνάση.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.protovoulia21.gr/

 

Email: info@protovoulia21.gr


Κλιματική Ακαδημία, Ένα Ανοικτό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή

Η Πρωτοβουλία ’21 (www. https://www.protovoulia21.gr/) συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Συνεχίζει τη δραστηριότητά της με έμφαση σε δράσεις στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Το Ίδρυμα μας συμμετέχει στην ]. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη μίας διαδικτυακής ψηφιακής πλατφόρμας που θα προσφέρει επιστημονική πληροφόρηση με το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θα ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό και ειδικότερα τη νέα γενιά για την κλιματική αλλαγή.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα ενισχύει τη διάδραση και την αλληλεπίδραση, θα περιλαμβάνει υλικό με διεπιστημονικό χαρακτήρα και θα υποστηρίζεται από μία πύλη ψηφιακών εργαλείων (portal) για την αξιοποίηση ειδικών εφαρμογών. Η ψηφιακή πλατφόρμα θα έχει πανελλαδική εμβέλεια, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη για το κοινό, ενώ η χρήση της θα είναι δωρεάν.

Μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (Massive Open Online Course – MOOC) το οποίο θα περιλαμβάνει και ειδικά επεξεργασμένες περιπτώσεις μελέτης (case studies) για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Μέσα από το Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα, θα ενημερώνεται για την κλιματική αλλαγή και τα αίτια που την προκαλούν αλλά και για τις επιπτώσεις της σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι πόλεις, η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία, το φυσικό περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά, κ.α..

Eνότητες του Ανοικτού Μαθήματος θα είναι (ενδεικτική ανάφορά):

-Κλιματική αλλαγή – αίτια, μηχανισμοί-επιπτώσεις,
-Kλιματικά μοντέλα – πως σχεδιάζονται,
-Νέες εξελίξεις στην κλιματική επιστήμη: από τους μεγάλους καύσωνες στις ακραίες ξηρασίες,
-Η Μεσόγειος ως κλιματικό hot spot,
-Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στον κόσμο,
-Καθαρές μορφές ενέργειας – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινο υδρογόνο,
-Κλιματικές Τεχνολογίες για την απανθρακοποίηση (decarbonization), κ.α.

Το Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα θα περιγράφει επίσης τους τρόπους μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτή, να συνδέσει την κλιματική αλλαγή με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και να ενημερωθεί για διεθνείς πρωτοβουλίες όπως αυτές σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων καθώς και τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal), τη δράση Fit for 55, κ.α. Τέλος, να γνωρίσει τις νέες εξελίξεις σε ότι αφορά στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και των μεγάλων δεδομένων για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής.

Βασικό χαρακτηριστικό του Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος θα είναι η δυνατότητα αυτοαξιολόγησης. μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις και ομάδες ερωτημάτων.

  • να ενημερωθεί μέσα από την ενότητα «Κλιματικές Ιστορίες» για γεγονότα, δράσεις, εμπειρίες, πρωτοβουλίες, κ.α. από την Ελλάδα και το εξωτερικό που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή,
  • να χρησιμοποιήσει μία ειδική εφαρμογή ώστε να υπολογίσει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανάλογα με αλλαγές στις καταναλωτικές του συνήθειες, στον τρόπο μετακίνησης που επιλέγει, στο είδος της ενέργειας που καταναλώνει στην κατοικία του, κ.α..
  • να γνωρίσει μέσα από μία χαρτογραφική εφαρμογή τις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική επικράτεια με βάση κλιματικά σενάρια της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών.
  • να παρακολουθήσει την αστική επέκταση που σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Ένας ειδικότερος στόχος της Δράσης είναι να αποτελέσει κόμβο (Hub) σύνδεσης σχολείων που ενδιαφέρονται για την Κλιματική Αλλαγή από όλες τις περιοχές της Ελλάδος αν και με έμφαση σε σχολεία  από απόμακρες νησιωτικές ή ορεινές περιοχές της χώρας. Τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με επιστήμονες από το ΕΚΠΑ, να συνεργαστούν μεταξύ τους, να αναρτήσουν περιβαλλοντικές μετρήσεις που πραγματοποιούν, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε μαθησιακές δράσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και σεμινάρια, κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες: www. https://www.protovoulia21.gr/

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:


 

Φιλοξενία της Συνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης Τοπικών Φορέων στις 12/06/2023

Την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις μας η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης Τοπικών Φορέων, με θέμα «Θαλάσσια Ρύπανση, Κλιματική αλλαγή και Περιβαλλοντικές απειλές». Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου με την συμμετοχή του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας, του Συλλόγου επαγγελματιών αλιέων, του Τεχνικού επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Φορέα τουρισμού, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, του Λιμεναρχείου και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στα πλαίσια της εκδήλωσης φιλοξενήθηκαν και παρουσίασαν το έργο τους Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με γνωστικεδίο την ρύπανση από μικροπλαστικά, την παράκτια διάβρωση και τα ξενικά είδη.

14.06.2023 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ


Φιλοξενία Συνεδρίου «Καινοτομία & Γαλάζια Οικονομία: Ο ρόλος τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών»

Tην Παρασκευή, 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα στη Χίο το Συνέδριο, με θέμα «Καινοτομία & Γαλάζια Οικονομία: Ο ρόλος τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών», μια συνεργασία του Εργαστηρίου Ποσοτικής Ανάλυσης στη Ναυτιλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την Isalos.net.  Στα πλαίσια αυτού του συνεδρίου, φορείς της γαλάζιας οικονομίας που εκπροσωπούν τη δημόσια διοίκηση, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τη ναυτιλία και την Κοινωνία των Πολιτών, συμμετείχαν σε συζήτηση πάνω στις προτεραιότητες και στα διαθέσιμα εργαλεία για την υιοθέτηση γαλάζιων πρακτικών και καινοτομιών για τη γαλάζια οικονομία των παράκτιων περιοχών.  Την συζήτηση συντόνισε ο τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των «Ναυτικών Χρονικών» και της Isalos.net.