Maritime Tradition

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

Την Κυριακή 04/09/2022 εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος η έκθεση αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ με παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη –μεταλλουργού Πάρι Σίβρη στα πλαίσια του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και την Όπερα Covent Garden του Λονδίνου στην Χίο.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις του σκηνογράφου, ενδυματολόγου και ζωγράφου Γιάννη Μετζικώφ, του αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνού, του αστροφυσικού Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες της NASA, Ομότιμου Διοικητή Διαστημικών Προγραμμάτων του Johns Hopkins University & Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Καθηγήτριας Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Δώρας Μονιούδη-Γαβαλά, της δημοσιογράφου Ειρήνη Νικολοπούλου, του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρη και του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου που πραγματοποίησε και τα εγκαίνια.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» Τελετή Λήξης

Την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022, ολοκληρώθηκε η έκθεση «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Το γεγονός εορτάστηκε με τελετή που έλαβε χώρα στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης (ευγενώς διατεθέν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) στο Παλαιό Φάληρο, εμπρός από το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ».

Η έκθεση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς. Φιλοξενήθηκε στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS), το οποίο διέπλευσε το Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου επισκεπτόμενο 14 νησιά και μεταφέροντας κειμήλια, όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, το Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα.

Τα νησιά, τα οποία επισκέφθηκε η πλωτή έκθεση, σε μία συνολική διαδρομή 640 ναυτικών μιλίων, ήταν, κατά τη σειρά του δρομολογίου: η Χίος (Χώρα και Καρδάμυλα), οι Οινούσσες, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, τα Ψαρά, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα, ο Πόρος και η Αίγινα. Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την τρίτη εβδομάδα του ταξιδιού, η προγραμματισμένη προσέγγιση στην Άνδρο δεν πραγματοποιήθηκε. Σε όλα τα λιμάνια κατάπλου της πλωτής έκθεσης, η υποδοχή του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης και συγκινητική, με τον αριθμό των επισκεπτών να ανέρχεται στις 4.000.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τιμώμενα πρόσωπα τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο ΛΣ Γεώργιο Αλεξανδράκη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ιδρυτής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος, οι Αντιναύαρχοι Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και Γεώργιος Αλεξανδράκης ΛΣ, η κ. Μαριέττα Μινώτου, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και ο κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς.

Μία πρώτη αποτίμηση της συνολικής δράσης έκανε η κ. Δήμητρα Κουκίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία ήταν επικεφαλής, από την πλευρά του ΕΙΜ, σε όλη τη διάρκειά της.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία και έκανε ομιλίες σχετικές με την Επανάσταση του ΄21 στα περισσότερα νησιά που επισκέφθηκε η Έκθεση.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο ανασκόπησης των κυριότερων στιγμιότυπων της Έκθεσης καθ’ όλη τη θαλασσινή διαδρομή της.

Εκ μέρους του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» απονεμήθηκαν αναμνηστικοί θυρεοί στους τιμώμενους Αρχηγούς και στον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Τον συντονισμό είχε αναλάβει η δημοσιογράφος κ. Μαρία Βασσάρα.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ο Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Lodge, ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός και νυν Βουλευτής κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιώς Αρχιπλοίαρχος ΛΣ  Σπυρίδων Ευαγγελίδης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών Πειραιώς και Παλαιού Φαλήρου, δημοσιογράφοι και πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στη Σύρο

Την Παρασκευή  22 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στην Ερμούπολη η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821.  Στην προβλήτα, υποδέχθηκαν την πλωτή έκθεση, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αλίκη Λεονταρίτη, ο Λιμενάρχης Σύρου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Βαμβακούσης, και μέλη των χορευτικών ομάδων του Λυκείου Ελληνίδων. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κα. Δήμητρα Κουκίου ξενάγησε τους επισήμους στην έκθεση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με την καθηγήτρια ιστορίας του ΕΚΠΑ, κα Μαρία Ευθυμίου.

Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στην Ερμούπολη  πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου στην Πλατεία Μιαούλη, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γιάννης Κεράνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, ο κ. Μάκης Δαδάος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Βαμβακούσης, Λιμενάρχης Σύρου, ο Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπαλσής, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού, οι επίτιμοι δημότες Σύρου-Ερμούπολης κ.κ. Αντώνης Κομνηνός και Στέλιος Νιώτης, ο κ. Γιώργος Φουστάνος, ερευνητής-συγγραφέας και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών. Την  εκδήλωση, που συντόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλίκη Λεονταρίτη, τίμησε με την παρουσία του ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:  “Αυτό το ιστιοφόρο, το φορτωμένο ιστορία και μνήμη, επιτρέψτε μου να το παραλληλίσω με τους Έλληνες της διασποράς μας, που έχοντας στο νου και στην καρδιά την πατρίδα, τις ρίζες, την γλώσσα, τη μνήμη, την ιστορία, την παράδοση ως πολύτιμο φορτίο αναζήτησαν στο πέρασμα των χρόνων και σε άλλους τόπους, νέους ορίζοντες και λιμάνια. Τα πανιά του μοιάζουν με το ελεύθερο, διαρκώς ανήσυχο, διαρκώς σε αναζήτηση, ελληνικό πνεύμα που ανέκαθεν χαρακτήριζε το λαό μας”.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, ο Αντιναύαρχος ΠΝ (ε.α.) κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης –Αινιάν, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, μέλος του Δ.Σ. της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και ο κ. Ευάγγελος Αυδής, Περιφερειακός Διευθυντής 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Νήσων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό στις 22 και 23 Ιουλίου,   επισκέφθηκαν συνολικά 280 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στην Ηρωική Νήσο Ψαρών

Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στην Ηρωική Νήσο Ψαρά η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στα Ψαρά  πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στην Πλατεία Ολοκαυτώματος, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών φορέων, καθώς και πολλοί πολίτες.

 Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος η Β΄Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος κ. Έφη Δεληνικόλα, ο Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος κ. Μιχάλης Μπελέγρης και ο Hub Manager του Κατ/τος Χίου  της Τράπεζας Πειραιώς κ. Κυριάκος Σιδεριδάκης

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε τη συμβολή του ναυτικού στην Ελληνική Επανάσταση.

Λόγω θυελλωδών ανέμων το ιστιοφόρο «Μάνια» και τα συνοδευτικά πλοία παρέμειναν στο νησί μέχρι την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Σε αυτό το διάστημα η Μαρία Ευθυμία πραγματοποίησε δύο ακόμα συναντήσεις «ανοιχτού ιστορικού διαλόγου» με τους πολίτες του νησιού.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό από τις 16 Ιουλίου έως και τις 21 Ιουλίου, επισκέφθηκαν συνολικά 220 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: Η πλωτή έκθεση»

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, μετά λύπης ανακοινώνουν ότι η προγραμματισθείσα προσέγγιση στην Άνδρο του εκπαιδευτικού σκάφους «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ του Ιδρύματος, το οποίο, από της 26ης Ιουνίου ε.ε., περιάγει, σε 15 νησιά του Αιγαίου Πελάγους, κειμήλια του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, από αυτά που φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ακυρώνεται λόγῳ των επικρατουσών δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ευθύς ως βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, το ι/φ «Μάνια» και τα συνοδεύοντα αυτό σκάφη θα κατευθυνθούν στο λιμάνι της Σύρου πριν αναλάβουν το τελευταίο σκέλος του ανά το Αιγαίο περίπλου των με προσέγγιση, κατά τα προγραμματισθέντα, στα λιμάνια Σπετσών, Ύδρας, Πόρου, Αίγινας και Πειραιά, όπου και θα λάβει χώρα η τελετή λήξης της Έκθεσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στον Άγιο Ευστράτιο

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στον Άγιο Ευστράτιο η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στον Άγιο Ευστράτιο  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου στην πλατεία Δημαρχείου, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, οι αντιδήμαρχοι Στυλιανή Σπανού και Δημήτρης Κουτσουρίδης, η κ. Άννα Παπανικολάου, Διευθύντρια Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων, και εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, και, λιμενικών αρχών, καθώς και πολλοί πολίτες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: η Αντιδήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Στυλιανή Σπανού, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Δήμητρα Κουκίου, και ο Υποναύαρχος (ε.α.) Στέλιος Κωστάλας, εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Επίσης αναγνώστηκε σύντομος χαιρετισμός της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στη συμβολή των εμπόρων στην Ελληνική Επανάσταση.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό μόνο δύο ημέρες (Παρασκευή και Κυριακή), λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών,  επισκέφθηκαν συνολικά 85 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στη Σαμοθράκη

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στο λιμάνι της Σαμοθράκης η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στη Σαμοθράκη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο, έξω από την Καμαριώτισσα, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, κ. Νικόλαος Γαλατούμος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σόνια Βασιλειάδου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ιωάννης Γλυνιάς, οι Αντιδήμαρχοι Εξωτερικών Υποθέσεων, κκ. Νικόλαος Κυλήμος και Ιωάννης Γρηγόραινας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αναστασία Τερζή, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, ο Στρατιωτικός Διοικητής Σαμοθράκης, Συνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Σελαϊδινάκος, και ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος της νήσου, Υποπλοίαρχος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Βασίλειος Σλανκίδης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, ο Υποναύαρχος (ε.α.) Στέλιος Κωστάλας, εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», η Επιμελήτρια Μονίμων Εκθέσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Ιφιγένεια Βογιατζή, και η Manager του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σαμοθράκη, κ. Ροδονθέα Καροφύλλη.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στα δύο πρώτα έτη της Επανάστασης.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό την Τετάρτη 6 Ιουλίου, μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-20:30, επισκέφθηκαν συνολικά 290 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους επισκέπτες το Ευαγγέλιο από τον παλιό ναό της Κοιμήσεως της Χώρας με τα σημάδια της καταστροφής του νησιού τον Σεπτέμβριο του 1821. Ανάμεσά τους, ο ιερέας του σημερινού ναού, πατήρ Ματθαίος.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στη Λήμνο

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 κατέπλευσε στο παλιό λιμάνι Λήμνου η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου ξεναγήθηκε στην έκθεση ο Δήμαρχος Λήμνου, κ. Δημήτριος Μαρινάκης. Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκαν την έκθεση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ο Έπαρχος Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Άγγελος Βλάττας.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στη Λήμνο, πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ στο Παλαιό Λιμάνι της Μύρινας έμπροσθεν του Δημαρχείου, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο Υποδιοικητής Ταξιαρχίας 98 ΣΔΙ Συνταγματάρχης πεζικού κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου κ. Ευάγγελος Χριστοφιδέλλης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μύρινας κ. Παρασκευή Μοσχάκη, η Πρόεδρος του Παλλημνιακού Ταμείου κ. Χριστίνα Σακαρίκου, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών φορέων καθώς και πολλοί πολίτες. Χαιρετισμούς απηύθυναν: O Δήμαρχος Λήμνου, κ. Δημήτριος Μαρινάκης, ο Καθηγητής κ. Στράτος Παπαδημητρίου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Δήμητρα Κουκίου, ο Manager του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Λήμνο, κ. Απόστολος Παπαμαλής και ο Ναύαρχος ΠΝ (ε.α.) Κωνσταντίνος Καταγάς.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στο φιλελληνικό κίνημα. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς της Λήμνου από το συγκρότημα του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων στο νησί.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό δύο ημέρες, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-20:30, επισκέφθηκαν συνολικά 330 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στην Μυτιλήνη

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 κατέπλευσε στο λιμάνι Μυτιλήνης η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Την ίδια ημέρα επισκέφθηκαν την έκθεση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λέσβου κ. Ιάκωβος, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουντζούρης, Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουτλιάκης, ο Περιφερειακός Διοικητής ΛΣ αρχιπλοίαρχος ΛΣ Χαρίλαος Ευμορφόπουλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας κ. Χρήστος Καλλονιάτης, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μέλη του Συλλόγου «Αρίων», που έλαβαν μέρος στην υποδοχή των σκαφών, και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των δημοτικών, περιφερειακών, στρατιωτικών και λιμενικών αρχών της Λέσβου. Χαιρετισμούς απηύθυναν: O Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”, κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, κ. Φανή Μαλλούχου-Tufano, και ο Hub Manager της Τράπεζας Πειραιώς στη Λέσβο, κ. Δημήτριος Σιβρής.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στη συμβολή του ελληνικού Ναυτικού, αλλά και αποτίμηση των διενέξεων στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Την έκθεση, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό την Παρασκευή 1 Ιουλίου μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-20:30, επισκέφθηκαν συνολικά 650 άτομα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τους επιμελητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που συνοδεύουν την έκθεση.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» στις Οινούσσες

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 κατέπλευσε στο λιμάνι Οινουσσών η πλωτή έκθεση με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Η «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου – “Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS). Κειμήλια όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, ταξιδεύουν στο Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, καταλήγοντας στον Πειραιά στις 31 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο της παραμονής του σκάφους στις Οινούσσες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Πλατεία Ναυτοσύνης, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των διοργανοτών, των τοπικών αρχών Χίου και Οινουσσών και η κοινωνία των Οινουσσών στο σύνολό της.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Δήμαρχος Οινουσσών, κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Α’ Αντιπρόεδρος της ΙΕΕΕ κα. Μαριέττα Μινώτου και ο Hub Manager του καταστήματος Χίου – της Τράπεζας Πειραιώς κ. Κυριάκος Σιδεριδάκης.

Κατά την εκδήλωση, η κα. Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε παραμέτρους της Ελληνικής Επανάστασης με έμφαση στη συμβολή του ελληνικού Ναυτικού.

Η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή στο κοινό μεταξύ 11:00-14:00 και 17:00-20:30.