Speeches

Αφιέρωμα στον Αλ. Παπαδιαμάντη (28/03/2018)

Εκδήλωση μνήμης για τη σφαγή της Χίου και τον Κων/νο Κανάρη (21/03/2018)

Οι Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες Ιστιοπλοΐας Μπόζη-Κλωναρίδου στη Χίο (13-15/10/2017)

Ο Όμιλος Τσάκου, μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες ιστιοπλοΐας, Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, στις 13-15 Οκτωβρίου 2015.

Στόχος της επίσκεψης των πρωταθλητριών είναι να κατανοήσουν οι νεαροί φίλοι του Ομίλου τη σημασία του πρωταθλητισμού στον Ναυταθλητισμό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Συνέδριο «Εκατό Χρόνια Διαλόγου: Λατινοαμερικάνικες Προσεγγίσεις στον Ελληνισμό»

Το Συνέδριο «Εκατό Χρόνια Διαλόγου: Λατινοαμερικάνικες Προσεγγίσεις στον Ελληνισμό» πραγματοποιήθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, από 18 έως 20 Μαΐου 2017.

Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» της Ουρουγουάης ήταν χορηγός και εκπροσωπήθηκε από την Διευθύντρια του, κυρία Μαργαρίτα Λαριέρα, η οποία συμμετείχε ως ομιλήτρια.

Το θέμα της ομιλίας της κυρίας Λαριέρα ήταν «Η σημασία του Ελληνισμού στην Ουρουγουάη» όπου μέσα και από την προσωπική της εμπειρία μετέδωσε στο ακροατήριο την αγάπη του λαού της Ουρουγουάης προς την Ελλάδα και περιέγραψε με γλαφυρότητα τη διαδρομή της ελληνικής κοινότητας στη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών.

Η κυρία Λαριέρα αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στην Ουρουγουάη και τη συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια ως φάρος του Ελληνικού Πολιτισμού στην Λατινική Αμερική, συμβάλλοντας στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και του πολιτισμού μας. Ενημέρωσε δε διεξοδικά για το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα του Ιδρύματος αναφερόμενη στις κυριότερες δράσεις του, όπως τα μαθήματα ελληνικών που πραγματοποιούνται στο νεοκλασικό κτίριο του Ιδρύματος στη καρδιά του Μοντεβιδέο και τα οποία έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες μαθητές μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και στις εκδηλώσεις που οργανώνει το Ίδρυμα όπως η χορωδία, το τμήμα ελληνικών χορών, τα μαθήματα ελληνικής κουζίνας, η λειτουργία της Βιβλιοθήκης κοκ. Ανέφερε, για παράδειγμα, τις τρείς παραστάσεις που θα γίνουν φέτος σε κεντρικό θέατρο του Μοντεβιδέο με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη. Το Ίδρυμα τελεί από το 2000 αναγνωρισμένο εξεταστικό κέντρο από το Ελληνικό Υπουργείου Παιδείας και έχει σύμβαση συνεργασίας με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουρουγουάης, όπου σε συνεργασία με το Ίδρυμα διδάσκεται η Ελληνική Γλώσσα.

Εν κατακλείδι, τόνισε τα εξής: «Κυρίες και Κύριοι, σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε πολλοί οι  «Έλληνες κατ’ επιλογήν» σε όλη την Λατινική Αμερική και, έστω και αν είναι δύσκολοι οι καιροί, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας μας ως πραγματικός Πνευματικός στρατός για να την προστατέψουμε και να τη βοηθήσουμε να μην χάσει ποτέ την ακτινοβολία, την αξιοκρατία και τον σεβασμό που της αρμόζει». Ο επίλογος αυτός είχε ως αποτέλεσμα ένα κατάμεστο αμφιθέατρο να χειροκροτήσει με θέρμη την κυρία Λαριέρα. Η Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης κυρία Μαρία Γεωργοπούλου ευχαρίστησε την κυρία Λαριέρα για τη συμμετοχή της στο Συνέδριο και την συνεχάρει για την προσφορά του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στον Ελληνισμό.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της κας. Λαριέρα, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Photos

Επίσκεψη Αμερικανού Πρέσβη – US Ambassador’s visit (05/05/2017)

Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη, Α.Ε. Τζέφρυ Πάιατ στην έδρα του Ιδρύματός μας στα πλαίσια επίσκεψής του στην Χίο.

Ο κ. Πρέσβης ξεναγήθηκε στους χώρους του κτηρίου. Στη συνέχεια, ο κ. Πρέσβης μίλησε στην αίθουσα διαλέξεων σε ακροατήριο που αποτελείτο από φοιτητές του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σπουδαστές της ΑΕΝ/Μ/Χίου και μαθητές του “Σπιτιού της Μαρίας”. Στο τέλος της διάλεξης, δέχθηκε ερωτήσεις.

Ανταλλάγησαν δώρα και, πριν την αναχώρησή του, βγήκαν οι σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες.

————————————————————————————————————

On Friday, 5th May 2017, the Ambassador of the United States of America, H.E. Geoffrey Pyatt, visited our Foundation’s headquarters in Chios.

The Ambassador was guided through the premises and he, later, delivered a speech. Among the audience were students from the Department of Shipping, Trade and Transport of the Aegean University, students from the Merchant Marine Academy of Chios and boarders from “Maria’s Home”. At the end, he received various questions the attendees.

Presents were exchanged and, prior to his departure, many commemorative photos came out.

Photos

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ “Η ΧΙΟΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ” (26/04/2017)

TCM Aνοικτό Σεμινάριο στην εκτίμηση κινδύνου και έρευνα συμβάντων (21/02/2017)

 

Αγαπητοί,

Αύριο, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 από τις 12 μ. έως και τις 4 μ.μ., η Tsakos Columbia Shipmanagement και το “Maria Tsakos TCM Academy” θα διοργανώσουν ανοιχτό σεμινάριο προς όλους τους Αξιωματικούς Ε.Ν. με θέμα την “Εκτίμηση Κινδύνου και Έρευνα Συμβάντων” στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” στη Χίο (Αίθουσα Διαλέξεων, 1ος όροφος).

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από τον εξής διαδικτυακό σύνδεσμο:

www.ustream.tv/channel/fmtchios

(Σημ.: Δεν χρειάζονται κωδικοί)

———————————————————————————-

Dear All,

Kindly be advised that tomorrow, Tuesday 21 February 2017 from 12:00hrs to 16:00hrs, Tsakos Columbia Shipmanagement and the “Maria Tsakos” TCM Academy is organising an open seminar on Risk Assessment and Incident Investigation. The Seminar addresses all Merchant Navy Officers and will take place at the “Maria Tsakos” Foundation premises in Chios (Lecture Room – 51, M. Livanou Str.).

The event will be broadcasted live through the following link:

www.ustream.tv/channel/fmtchios

(No credentials needed.)

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 20-21/05/2016

Την Παρασκευή 20/05/2016  (ώρες 6-9.30 μ.μ.) και το Σάββατο 21/05/2016 (09.30-14.30), το Ίδρυμα θα φιλοξενήσει διημερίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα την Διαπολιτισμική όσμωση στην περιοχή του αρχιπελάγους. Η γλώσσα της διημερίδας θα είναι η αγγλική.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα εδώ.

ΔΙΑΛΕΞΗ Ν. ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ – LECTURE BY MR. N. OUZOUNOGLOU (23.03.2016)

Την Τετάρτη 23/3/2016 πραγματοποιήθηκε ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος με προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Νικ. Ουζούνογλου, με θέμα «Ο άρρηκτος δεσμός της Χίου με την Βασιλίδα των Πόλεων».

Κωνσταντινουπολίτης ο ίδιος με βαθειά γνώση της Ιστορίας της, παλαιότερης και πρόσφατης, έχοντας μελετήσει όλα τα κοινωνιολογικά γεγονότα και φαινόμενα, καταγοήτευσε με την μίας ώρας και πλέον ομιλία του το ακροατήριο, το οποίο γέμισε πλήρως την αίθουσα ομιλιών. Με αναλυτικές αναφορές στους Χιώτες του Φαναριού του Γαλατά, των Ταταύλων καθώς και στις εμπορικές και φιλανθρωπικές δράσεις τους, κατέδειξε τον άρρηκτο δεσμό Χίου και Πόλης. Αναφέρθηκε και στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν κατά του Ελληνισμού της Πόλης τον περασμένο αιώνα σε διαδοχικές φάσεις.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν:
Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Παπαδόπουλος, ο Υποδιοικητής της Ταξιαρχίας, κ. Ζερβάκης, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου, κ. Καρκαζής, η Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας, κα. Θανοπούλου, εκπρόσωπος του Λιμενάρχη, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, κ. Νικητάκος με φοιτητές, εκπρόσωπος της διοίκησης του Νοσοκομείου, η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου και πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως εκπαιδευτικοί.

Photos