Lectures/Conferences

Δελτίο Τύπου – Υβριδικό Σεμινάριο “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υβριδικό
Σεμινάριο “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”

 

Σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος’’ ― Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στη Χίο, σεμινάριο/ ημερίδα με θέμα “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”, σε συνδιοργάνωση με την Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), στο πλαίσιο του εθελοντικού επιμορφωτικού της προγράμματος διαμοιρασμού γνώσης και καλών πρακτικών για Αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού και στελέχη εταιρειών ― μελών.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, έτους 2023 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ι.Μ.Ο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά πάνω από 130 ναυτικοί όλων των εθνικοτήτων των ναυτιλιακών εταιρειών – μελών της HELMEPA και εκπρόσωποι άλλων συναφών Διεθνών Οργανισμών, καθώς και με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, φοιτητές του Ναυτιλιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σπουδαστές από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών καθώς και μαθητές/ τριες του TEENS – “ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ’’ και άλλων Ναυτικών Λυκείων της Χίου και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων  “To Σπίτι της Μαρίας”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, η Κοσμητόρισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ Μαρία Λεκάκου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Παντελεήμων Βατούσης και οι Διοικητές Α.Ε.Ν. Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Ιωάννης Μάργαρης και Α.Ε.Ν. Οινουσσών Πλωτάρχης Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Δημήτριος Κλουμάσης.

Από πλευράς της HELMEPA, την εκδήλωση χαιρέτησε ο επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου και εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου, η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Εκπαίδευσης του Ομίλου, κα Βενετία Καλλιπολίτου.

Στις κατάμεστες αίθουσες του Ιδρύματος, από τη νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας και διαδικτυακά στους ναυτικούς μας παγκοσμίως, ο εκπρόσωπος του Ι.Μ.Ο., αρμόδιος τμηματάρχης για τα θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, κ. Λουκάς Κοντογιάννης, χαιρέτησε την εκδήλωσή και πραγματοποίησε παρουσίαση της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL, των κανονιστικών της διατάξεων, όπως έχουν διαμορφωθεί καθώς και των μελλοντικών εξελίξεων στα περιβαλλοντικά θέματα, με έμφαση στα μέτρα για την μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου από την ναυτιλία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι διαλέξεις/ παρουσιάσεις σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα:

-  «Compliance with new CII/EEXI regulations for reducing GHG emissions- Συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς CII/EEXI για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» από την Υπεύθυνη Ανάπτυξης σε θέματα Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και την Ιταλία του Γαλλικού νηογνώμονα Bureau Veritas, κα Μαρία Λαμπαρδάκη

-  «Innovative Technologies for Green Shipping – Καινοτόμες Τεχνολογίες για την Πράσινη Ναυτιλία» από τον Maritime Manager της HELMEPA, κ. Ιάσονα Λαΐνο.

-  «MARPOL compliance assessment scheme  – Σχέδιο αξιολόγησης συμμόρφωσης MARPOL» από τον Διευθυντή Ελέγχων και Επιθεωρήσεων της Tsakos Shipping and Trading S.A., κ. Αναστάσιο Καρτσιμαδάκη

-  «How MARPOL “meets” sustainability – Πώς η MARPOL “συναντά” τη βιωσιμότητα» από τον Διευθυντή Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας της Tsakos Shipping & Trading S.A, κ. Λεωνίδα Μαργέτη

Η εκδήλωση έκλεισε με μια ειδική ενότητα για τις προκλήσεις της ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης αφιερωμένη στη νέα γενιά των εν δυνάμει Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, η οποία συνοδεύτηκε με διαδραστική συζήτηση μαζί τους. Στην εν λόγῳ ενότητα ομιλητές ήταν η Καθηγήτρια και Κοσμητόρισσα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Μαρία Λεκάκου, ο Ειδικός Εργαστηριακός Εκπαιδευτής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κάπτα Γεώργιος Γεωργούλης  και η Καθηγήτρια Ναυτικού Δικαίου και Διοικητική Διευθύντρια του T.E.E.N.S.,  κα Τατιάνα Τσαρδάκα.

 


Φιλοξενία Συνεδρίου «Καινοτομία & Γαλάζια Οικονομία: Ο ρόλος τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών»

Tην Παρασκευή, 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα στη Χίο το Συνέδριο, με θέμα «Καινοτομία & Γαλάζια Οικονομία: Ο ρόλος τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών», μια συνεργασία του Εργαστηρίου Ποσοτικής Ανάλυσης στη Ναυτιλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την Isalos.net.  Στα πλαίσια αυτού του συνεδρίου, φορείς της γαλάζιας οικονομίας που εκπροσωπούν τη δημόσια διοίκηση, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τη ναυτιλία και την Κοινωνία των Πολιτών, συμμετείχαν σε συζήτηση πάνω στις προτεραιότητες και στα διαθέσιμα εργαλεία για την υιοθέτηση γαλάζιων πρακτικών και καινοτομιών για τη γαλάζια οικονομία των παράκτιων περιοχών.  Την συζήτηση συντόνισε ο τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των «Ναυτικών Χρονικών» και της Isalos.net.

Φιλοξενία της Ερευνητικής Υποδομής “EN.I.R.I.S.S.T.”

 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, φιλοξένησε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 την απολογιστική συνάντηση της Ερευνητικής Υποδομής “EN.I.R.I.S.S.T.”, ένα, υψηλών προδιαγραφών, ερευνητικό- επιστημονικό έργο για τη Ναυτιλία, τις Μεταφορές και την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 40 μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, όπου παρουσίασαν τις Υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της “EN.I.R.I.S.S.T.”, και επισήμαναν τα πολλαπλά οφέλη σε επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη της εκπαίδευσης αλλά και στο έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ότι αφορά την παροχή υψηλής ποιότητας επιστημονικής εκπαίδευσης και την σύνδεσή της με τις ανάγκες της κοινωνίας, με έμφαση στους τομείς της Ναυτιλίας και των Μεταφορών, ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για το Ίδρυμα η φιλοξενία αυτής της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει την επιστημονική ευθύνη της διαχείρισης και ολοκλήρωσης της “EN.I.R.I.S.S.T.”, με Επιστημονικά Υπεύθυνη και Συντονίστρια, την κα Αμαλία Πολυδωροπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών. Στο έργο συμμετέχουν οκτώ Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τρία Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής, ενώ έχουν τεθεί οι προδιαγραφές μετεξέλιξης σε Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή με πολλαπλά οφέλη για την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτεία και την κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες για την “EN.I.R.I.S.S.T.” θα βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.enirisst.gr/

Φιλοξενία των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη Θάλασσα, 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά» Στις Εγκαταστάσεις Του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Χίος: Γενέθλια γη της ναυτιλίας, πηγή έμπνευσης για τους νέους και αφετηρία δράσεων για τα Ναυτικά Χρονικά

Μια συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον της ελληνικής Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο, με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη Θάλασσα, 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά».

received_838422714040257

Στην έκθεση, η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής Ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών γίνεται, για πρώτη φορά, προσπάθεια για την καταγραφή και την ανάδειξη των σημαντικότερων κομβικών σημείων που επηρέασαν και μετεξέλιξαν τη ναυτιλία των Ελλήνων μέχρι τη σημερινή εποχή. Βασική πηγή αυτής της αφήγησης είναι το πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό των Ναυτικών Χρονικών.

(Α-Δ): κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, καθ. Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου, κ. Νίκος Νύκτας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού
(Α-Δ): κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, καθ. Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου, κ. Νίκος Νύκτας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Η φιλοξενία της έκθεσης στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο αποτυπώνει τη δέσμευση των εκδοτών για συστηματική και ενεργή παρουσία στους σύγχρονους ναυτότοπους της Ελλάδας, ενώ αντανακλά το σεβασμό της δημοσιογραφικής οικογένειας προς αρθρογράφους με συνεχή παρουσία στις σελίδες του περιοδικού: ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και  Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, ναύαρχος Ευθύμιος Μητρόπουλος αποτελεί τον αρχαιότερο αρθρογράφο του περιοδικού που αποτυπώνει τις σκέψεις και απόψεις του εδώ και 7 δεκαετίες στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών. Ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, αρθρογραφεί συστηματικά από το 1978 και αποτελεί έναν από τους πρώτους υποστηρικτές της επανέκδοσης του περιοδικού το 1998.

Κύριοι ομιλητές της εναρκτήριας εκδήλωσης ήταν ο κ. Συμεών Παληός, Ιδρυτής του Ομίλου Diana και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», καθώς και η καθ. Ελένη Θανοπούλου του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ο διευθυντής του κ. Μιχάλης Μπελέγρης.

(Α-Δ): κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, καθ. Ελένη Θανοπούλου, Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net
(Α-Δ): κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, καθ. Ελένη Θανοπούλου, Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net

Κατά το πρώτο μέρος της συζήτησης, ο κ. Παληός ανέλυσε τις συνιστώσες που επηρεάζουν την ευμετάβλητη πλέον ναυλαγορά, ενώ εστιάστηκε στις ευκαιρίες αλλά και στις ιδιαιτερότητες των κεφαλαιαγορών και ειδικά των αμερικανικών, ως μεθόδου άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη και ανανέωση του στόλου. Ο σημαντικός Έλληνας πλοιοκτήτης και επιχειρηματίας, που συνεχίζει την χιώτικη ναυτιλιακή παράδοση,  παρουσίασε την τεχνολογική εξέλιξη των πλοίων, των καινοτομιών που συνέβαλαν στην μετεξέλιξη τους, καθώς και των αναγκών στελέχωσής τους, κατά τον περασμένο αιώνα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες προσωπικές ιστορίες και συμβουλές, ενώ απάντησε στις ερωτήσεις των εξαιρετικά ενδιαφερόμενων νέων συμμετεχόντων. Επιπλέον, ο κ. Παληός επεσήμανε πως παρά την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και του ρόλου της στην αγορά εργασίας, η νέα γενιά θα πρέπει να παραμένει αισιόδοξη και δραστήρια, καθώς, όπως σχολίασε, για κάθε θέση εργασίας που χάνεται λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών, δημιουργούνται περισσότερες από μία νέες θέσεις.

Ο κ. Συμεών Παληός συνομιλεί με τους φοιτητές και μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση
Ο κ. Συμεών Παληός συνομιλεί με τους φοιτητές και μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση

Η καθ. Ελένη Θανοπούλου επεσήμανε, στο πλαίσιο της συζήτησης, τις -συχνά καταστροφικές- συνέπειες που έχουν οι υπέρ του δέοντος προσδοκίες των επενδυτών, οδηγώντας συχνά σε παράτολμες κινήσεις και αποφάσεις. Ωστόσο, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα των Ελλήνων της θάλασσας να μετατρέπουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε περιόδους οικονομικής συρρίκνωσης, ειδικά η ναυτιλιακή αγορά, πρέπει να μη λησμονεί τη ρήση «Έχε πληρώματα καλά, τα δάνεια πληρωμένα, στην άκρη νάχεις μετρητά, μην φοβηθείς κανέναν».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν ο βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο Λιμενάρχης Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Βατούσης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Χίου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου, ο αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων Πατέρα κ. Ευάγγελος Πατέρας και ο διευθυντής τους στρατηγός (ε.α.) Δημήτριος Ντζόϊδος, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων καπτ. Αντώνιος Πιτσιλός, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς και πλήθος φοιτητών του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΑΕΝ Χίου και του «Ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου TEENS – Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών».

Στιγμιότυπο από την Έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος στη Χίο

Σχετικά με την Έκθεση

Η έκθεση «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…» διοργανώθηκε από τα Ναυτικά Χρονικά με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του περιοδικού, και για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Αθήνας. Σκοπός της επετειακής αυτής παρουσίασης είναι η αφήγηση της εξέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η έκθεση αποτελεί την πρώτη φορά που ένα -επιλεγμένο- μέρος του Αρχείου των Ναυτικών Χρονικών θα τεθεί σε δημοσιότητα και οι επισκέπτες της, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια αντικείμενα που συνθέτουν το παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας: Επιστολές από εμβληματικές προσωπικότητες, μοντέλα πλοίων, αναμνηστικά καθελκύσεων, γράμματα από ναυτικούς για το περιοδικό και πολλά ακόμη εκθέματα, συνθέτουν το πολύχρωμο «μωσαϊκό» της επετειακής παρουσίασης «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…».

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

Την Κυριακή 04/09/2022 εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος η έκθεση αναγεννησιακών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ με παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών μεσαιωνικών πανοπλιών σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη –μεταλλουργού Πάρι Σίβρη στα πλαίσια του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και την Όπερα Covent Garden του Λονδίνου στην Χίο.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις του σκηνογράφου, ενδυματολόγου και ζωγράφου Γιάννη Μετζικώφ, του αρχιτέκτονα Μανώλη Βουρνού, του αστροφυσικού Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες της NASA, Ομότιμου Διοικητή Διαστημικών Προγραμμάτων του Johns Hopkins University & Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Καθηγήτριας Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Δώρας Μονιούδη-Γαβαλά, της δημοσιογράφου Ειρήνη Νικολοπούλου, του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρη και του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου που πραγματοποίησε και τα εγκαίνια.


Φιλοξενία Της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης «HUMANISM II» Από Τους «The Holy Art» Στις Εγκαταστάσεις Του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Το Σάββατο 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα μας τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης με τίτλο « HUMANISM II » από τους « The Holy Art ».  Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενήσαμε την έκθεση από  24 Ιουλίου μέχρι 27 Ιουλίου στο ισόγειο του Ιδρύματος όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει έργα τέχνης από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.


Φιλοξενία Του Eτήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου Της Euroclassica Στις Εγκαταστάσεις Του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Στις 14 Ιουλίου, με μεγάλη μας χαρά, φιλοξενήσαμε στο Ίδρυμα μας το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο της Euroclassica. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την διάλεξη της Δρ. Κατερίνας Μπρετάνου με τίτλο «Χαμένες Πατρίδες, Η ιστορία ως βίωμα» ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμα διαλέξεις νέων και αρχαίων Ελληνικών. Την εκδήλωση έκλεισαν με την θεατρική παράσταση «Πολύπαθος- Μυροβόλος Χίος, Γη της Ιωνίας- Μαρτυρίες ψυχών» ο σκηνοθέτης και καθηγητής Παναγιώτης Τζαμαριάς  με τους μαθητές του.


Συνάντηση των υπευθύνων του προγράμματος “Το πλοίο πάει σχολείο” και των Διευθυντών των συμμετεχόντων Δημοτικών & Γυμνασίων Σχολείων – 21.02.2022

Την Δευτέρα 21/02/2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο “ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ” – TEENS συνάντηση των υπευθύνων του προγράμματος “Το πλοίο πάει σχολείο” και των Διευθυντών των συμμετεχόντων Δημοτικών & Γυμνασίων Σχολείων της Χίου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του σχολείου, η Διευθύντρια της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων – “Το Σπίτι της Μαρίας” και ο Διευθυντής της Δομής Tholos Boatyard καθώς και οι συντονιστές του προγράμματος από τον Όμιλο Τσάκου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συμμετείχε επίσης και ο Καπτ. Αλεξάνδρος Υψηλάντης, εν ενεργεία Πλοίαρχος της Tsakos Columbia ShipManagement. Η συνάντηση ξεκίνησε με την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Teens και ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για την πορεία και την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και τις νέες δραστηριότητες του.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ “ΤΣΑΚΟΣ” (20/01/2022)

 

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, πραγματοποίησε σεμινάρια ψηφιακών δεξιοτήτων και θεμάτων GDPR σε εργαζόμενους του Ομίλου Τσάκου στην Χίο. Στα σεμινάρια αυτά συμμετείχαν εργαζόμενοι του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας» αλλά και του Ναυτικού ΕΠΑΛ ΤΕΕΝS – ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.

Στόχος αυτών των σεμιναρίων είναι η ενδυνάμωση των εργαζομένων και η διαρκής τους σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς καθώς βασικό μας μέλημα παραμένει η στοχευμένη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού μας για την απόκτηση νέων, εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων. Πιστεύοντας ακράδαντα στην δύναμη της εκπαίδευσης, αναγνωρίζουμε τις εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές ανάγκες των εργαζόμενων μας, ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες τους. Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η δύναμη μας είναι οι άνθρωποι μας, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό μας.

Φιλοξενία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, φιλοξένησε τις τελευταίες εβδομάδες  στις εγκαταστάσεις του στην Χίο τα  Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο – ΝΑ.Μ.Ε.» & “Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας”.  Στο πλαίσιο των δια ζώσης μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, που πραγματοποιούνται την εβδομάδα έναρξης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων,  το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» θεώρησε χρέος του να βοηθήσει το Πανεπιστήμιο ως προς την έλλειψη χώρου, που αντιμετωπίζει μέσα στις ιδιάζουσες υγειονομικές συνθήκες λόγω του Covid-19.

Ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις μας τους νέους φοιτητές, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της εκπαίδευσης αλλά και στο έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ότι αφορά την παροχή υψηλής ποιότητας επιστημονικής εκπαίδευσης και την σύνδεση της με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εδώ παρατίθεται μια σύντομη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Καθηγητής  Ανδρέας Παπαθεοδώρου, Διευθυντής ΔΠΜΣ “Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας”¨ καθώς και φωτογραφικό υλικό από τις διαλέξεις των μαθημάτων.

Καθηγητής του Μεταπτυχιακού προγράμματος Ναυτιλίας, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο, Σεραφείμ Κάπρος

Καθηγητής του Μεταπτυχιακού προγράμματος Ναυτιλίας, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο, Σεραφείμ Κάπρος

Αναπληρωτής Καθηγητής του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο», Γεώργιος Βαγγέλας

Αναπληρωτής Καθηγητής  του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο», Γεώργιος Βαγγέλας

 

Αναπληρωτής Διευθυντής ΔΠΜΣ "Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας", Καθηγητής Θεόδωρος Σταυρινούδης.

Αναπληρωτής Διευθυντής ΔΠΜΣ “Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας”, Καθηγητής Θεόδωρος Σταυρινούδης