Latest News

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ90 (ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.) στο T.E.E.N.S.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ90 (ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.) στο Ιδιωτικό ΕΠΑΛ «Τσάκος Ελληνικά ΕκπαιδευτήριαΝαυτικών Σπουδών – Tsakos Enhanced Education Nautical School (TEENS)», με έναρξη το σχολικό έτος 2023-24.
Υποβολή αιτήσεων έως: 30/04/2023
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22710 85010 και στο www.teenschool.gr

Δελτίο Τύπου – Εθελοντική Αιμοδοσία στις 24/03/2023

Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε συνεργασία με το ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ», το Δήμο Χίου και την Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Χίου διοργανώνει δράση εθελοντικής αιμοδοσίας.  Η εθελοντική αιμοδοσία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου, από τις 09:00 έως τις 13:00, στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» (Μ. Λιβανού 51).

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ»
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΧΙΟΥ


Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Σήμερα διοργανώθηκε ένα σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο TEENS, σε συνεργασία με το Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου. Μέσα από αυτό, οι Εκπαιδευτές BLS/AED, κ. Θεόδωρος Τσέτσερης, Προϊστάμενος της Παθολογικής και η κα. Αγγελική Παπουτσάνη, Νοσηλεύτρια του Γραφείου Εκπαίδευσης δίδαξαν στους μαθητές/τριες του TEENS και τους εργαζόμενους του Ομίλου μας, πώς να προσφέρουν πρώτες βοήθειες ΚΑΡΠΑ. Επίσης, μας ενημέρωσαν για την σωστή χρήση των απινιδωτών καθώς και για τα σημεία, που είναι τοποθετημένοι στο νησί μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου και την διοικήτρια του, κα. Ελένη Κανταράκη για την σημερινή δράση! Θερμές ευχαριστίες και στους εθελοντές Νοσηλευτές για το σημερινό μάθημα ζωής!

 

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Νενήτων στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων στις εγκαταστάσεις μας. Οι μικροί μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στον χώρο μας, ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και επισκέφθηκαν την φωτογραφική έκθεση της Κίτσας Αγγελάκου – Σκηνίτη, «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα» και την έκθεση των Ναυτικών Χρονικών: «Ερχόμεθα προς την θάλασσα: 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά».

Δελτίο Τύπου: Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Το Kοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, συνεχίζοντας την προσφορά ανθρωπιστικής συμπαράστασης και βοήθειας προς την γείτονα χώρα, που δοκιμάσθηκε από τον καταστρεπτικό σεισμό της 6ης Φεβρουάριου, συγκέντρωσε και απέστειλε σήμερα δια θαλάσσης 113 ακόμα κιβώτια ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων, τροφίμων και φαρμάκων, με προορισμό τις πληγείσες περιοχές.

 

Όλα τα προαναφερθέντα είδη, προέρχονται από δωρεές πολιτών της Χιακής κοινωνίας, τα οποία συγκεντρώνονται στην ιματιοθήκη που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Η συνδρομή των Χιωτών υπήρξε συγκινητική στην τεράστια δοκιμασία, που έχει υποστεί ο λαός της Τουρκίας. Αρωγοί στην εν λόγω αποστολή ήταν και πολλοί άλλοι φορείς, εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, το 12ο Νηπιαγωγείο Χίου, το Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου, το Γυμνάσιο Καλαμωτής, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου, το 2ο  Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου, το 8Ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χίου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Χίου και το Sunrise Tours.

 

Το Ίδρυμα συνεχίζει αδιάκοπα την προσπάθεια και καλεί όσους διαθέτουν αντίστοιχα είδη σε καλή κατάσταση να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του Ιδρύματος για περισσότερες πληροφορίες. Η ιματιοθήκη του Ομίλου Τσάκος είναι στη διάθεση του κοινού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, ώρες 2μ.μ.- 5μ.μ.

 

Επίσκεψη 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου και Γυμνασίου Καλλιμασιάς

Στα πλαίσια των επισκέψεων των σχολείων του νησιού στην φωτογραφική έκθεση της Κίτσας Αγγελάκου – Σκηνίτη, με τίτλο «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα» και στην έκθεση των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο: «Ερχόμεθα προς την θάλασσα: 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά», σήμερα είχαμε την χαρά να έχουμε κοντά μας δύο ακόμη σχολεία: το 2ο Δημοτικό Βροντάδου και το Γυμνάσιο Καλλιμασιάς.
Μετά την περιήγηση στις εγκαταστάσεις μας, οι μαθητές /τριες επισκέφθηκαν το εκπαιδευτικό σκάφος του TEENS, “Μάνια” και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με πρόσκληση από μέρους μας για επίσκεψη στο Σχολείο μας το προσεχές διάστημα.

Δελτίο Τύπου – Αναγνώριση του T.E.E.N.S ως Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 16η Φεβρουαρίου ε.ε., το, με έδρα τη Χίο, Ιδιωτικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ) «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» χαρακτηρίσθηκε ως Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ).

Υπό την αναβαθμισμένη του μορφή, το Λύκειο θα λειτουργεί με δύο τομείς:

(α) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, και

(β) Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, και

τέσσερις ειδικότητες:

−     Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού,

−     Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,

−     Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων,  Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, και

−     Τεχνικών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων.

Σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό του Λυκείου ως Προτύπου, ο Ιδρυτής του Καπτα Παναγιώτης Τσάκος, είπε: «Χαιρετίζω την αναβάθμιση του Λυκείου μας σαν ένα σταθμό – ορόσημο στην μέχρι τούδε αδιάλειπτα ανοδική πορεία του και σαν μία δίκαιη αναγνώριση από την Πολιτεία του εξαιρετικού έργου που επιτελείται σ’ αυτό. Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους όσοι εργάσθηκαν με σθένος, σοβαρότητα και συνέπεια γιά την επίτευξη του στόχου που νωρίς, μετά την ίδρυση του Λυκείου το 2018, θέσαμε και εύχομαι στους μαθητές και μαθήτριες του κάθε επιτυχία στις σπουδές τους και πρόοδο και προκοπή στο μέλλον. Προσδοκώ όταν, με το καλό, αποφοιτήσουν, να ενταχθούν στις τάξεις της Εμπορικής μας Ναυτιλίας συνεχίζοντας, με τιμή και υπερηφάνεια, τις μακραίωνες παραδόσεις στη θάλασσα της Ναυσίβιας Φυλής μας.»

Το TEENS, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, εφαρμόζει το πλέον σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον τομέα του με ζώνες ενισχυτικής διδασκαλίας κατά εκπαιδευτικούς ομίλους υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη του εκπαιδευτικού του προσωπικού, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλά ποιοτικά εκπαιδευτικά πρότυπα κάνοντας χρήση εργαστηρίων υψηλής τεχνολογίας.  Το ΤΕΕΝΣ είναι μοναδικό στο είδος του και υπό την έννοια ότι διαθέτει δικό του εκπαιδευτικό σκάφος γιά την πρακτική εξάσκηση των μαθητών και μαθητριών του.

Η αναβάθμιση του Λυκείου σε Πρότυπο έρχεται σε αναγνώριση των διαδοχικών επιτυχιών των αποφοίτων του στις κατ’ έτος Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις οποίες, τον Ιούνιο 2022, κατήγαγαν μοναδικές πρωτειές σε ποσοστό 95% επιτυχίας.

Άξιο μνείας, εν προκειμένῳ, είναι ότι ο χαρακτηρισμός του Λυκείου ως Προτύπου ΕΠΑ.Λ. δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ρητά αναφέρεται και στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και, επί πλέον, ότι το TEENS λειτουργεί σαν Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία άνευ καταβολής διδάκτρων από τους φοιτώντες σ’ αυτό, εστιάζοντας στη παροχή της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης προς όφελος των σπουδαστών του και της Ελληνικής ναυτιλίας.

________

 

 

Επίσκεψη του Γυμνασίου Καλαμωτής στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών- τριων της Β’ τάξης του Γυμνασίου Καλαμωτής στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος μας. Μέσα από αυτή την επίσκεψη, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους μας, να δουν την έκθεση των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο: «Ερχόμεθα προς την θάλασσα: 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά» και την φωτογραφική έκθεση της Κ. Αγγελάκου με τίτλο: «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα», όπου φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στις εγκαταστάσεις μας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με πρόσκληση των μαθητών- τριων στο εκπαιδευτικό σκάφος του TEENS ”Μάνια”.

Δελτίο Τύπου: Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας προς τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Συνεχίζοντας την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον βαθειά δοκιμασθέντα, από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουάριου 2023, λαό της γείτονος Τουρκίας, το Kοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, συγκέντρωσε και απέστειλε σήμερα 104 κιβώτια ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων, τροφίμων και φαρμάκων. Τα ως άνω κιβώτια μεταφέρθηκαν δια θαλάσσης στο λιμάνι του Τσεσμέ απ’ όπου και θα προωθηθούν στις πληγείσες περιοχές.

Τα είδη ιματισμού, που συμπεριλαμβάνονται στην ως άνω αποστολή, προέρχονται από δωρεές πολιτών της Χίου και συγκεντρώνονται στην ιματιοθήκη που λειτουργεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στη πρωτεύουσα του νησιού. Αρωγοί στην εν λόγω αποστολή ήσαν και πολλοί άλλοι φορείς εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κάμπου, το Σχολείο του Κάμπου, ο Ε.Α.Σ. Κοφινά, τα καταστήματα LA BESTA, Λητώ, Αποστολής Store, Sunrise Tours, ο Πατήρ Ιωάννης Πρελιάς, η μεταφορική εταιρεία ΕΡΜΗΣ ΑΕ και άλλοι.

Η προσπάθεια αυτή του Ιδρύματος θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα με στόχο η επόμενη αποστολή ν’ ακολουθήσει σύντομα. Παρακαλούνται όλοι όσοι  μπορούν να συνδράμουν στην συγκέντρωση ρουχισμού, σκεπασμάτων, φαρμάκων και ξηράς τροφής με προορισμό την γείτονα χώρα, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Ιδρύματος στην διεύθυνση Μιχαήλ Λιβανού 51 στην Χίο και στο τηλέφωνο 2271081970.

Επίσκεψη του 5ου Δημοτικού Χίου στο Ίδρυμα και στο εκπαιδευτικό σκάφος Μάνια

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το πλοίο πάει σχολείο», επισκέφθηκαν σήμερα τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος μας οι μαθητές- τριες της Γ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου.

Μέσα από αυτή την επίσκεψη, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο: «Ερχόμεθα προς την θάλασσα: 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά» και την φωτογραφική έκθεση της Κ. Αγγελάκου με τίτλο: «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα», όπου φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στις εγκαταστάσεις μας. Τέλος, η ημέρα αυτή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο εκπαιδευτικό σκάφος του ΤΕΕΝΣ, Μάνια, όπου οι μικροί μας φίλοι ξεναγήθηκαν επί του πλοίου και ενημερώθηκαν σχετικά με τις ναυτικές τέχνες από τον υπεύθυνο του σκάφους, κ. Στέλιο Κουμή.