Σήμερα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών- τριων της Β’ τάξης του Γυμνασίου Καλαμωτής στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος μας. Μέσα από αυτή την επίσκεψη, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους μας, να δουν την έκθεση των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο: «Ερχόμεθα προς την θάλασσα: 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά» και την φωτογραφική έκθεση της Κ. Αγγελάκου με τίτλο: «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα», όπου φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στις εγκαταστάσεις μας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με πρόσκληση των μαθητών- τριων στο εκπαιδευτικό σκάφος του TEENS ”Μάνια”.
Upcoming News
TEENS – ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ
25 Νοεμβρίου 2022
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Αναφερόμενος στο δελτίο τύπου της ΕΛΜΕ Χίου που δημοσιεύσατε στο χθεσινό φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, παρακαλώ να δημοσιεύσετε, γιά του λόγου τo αληθές και προς αποκατάσταση της αλήθειας με στόχο την πλήρη ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, τα κάτωθι:
Το Ναυτικό Λύκειο (ΤΕΕΝΣ) αποτελεί το πρώτο Ιδιωτικό, Ναυτικό, ΜΗ Κερδοσκοπικό Λύκειο της Ευρώπης. Οι Ιδρυτές του, ο καπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος και ο Δρ. Νικόλαος Π. Τσάκος, επέλεξαν να το εγκαταστήσουν στη γενέτειρα τους Χίο, το νησί της ναυτιλίας και να υποστηρίξουν από εδώ την ναυτική εκπαίδευση.
Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα, το ΤΕΕΝΣ απασχολεί είκοσι (20) καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και εξωτερικούς συνεργάτες που ξεπερνούν στο σύνολο τους σαράντα (40) ενώ αποφοίτησαν από τις τάξεις του 80 μαθητές και μαθήτριες με άνευ προηγουμένου επιτυχία εισαγωγής στα ΑΕΙ και τις Ναυτικές Ακαδημίες της Χώρας.
Μέχρι στιγμής, οι ιδρυτές έχουν επενδύσει, σε κτηριακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (1.400.000 ευρώ) για να διαμορφώσουν μία υπερσύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα που έχει παραδοθεί στην κοινωνία της Χίου, διευθύνεται σύμφωνα με τις αυστηρότατες οδηγίες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και είναι ανοικτή προς χρήση σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ναυτικές Ακαδημίες Χίου και Οινουσσών).
Επιπροσθέτως, κάθε χρόνο, από το 2018 έως και σήμερα, το ΔΣ του Λυκείου εγκρίνει ένα ετήσιο προϋπολογισμό λειτουργίας ύψους επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (700.000,00ευρώ) για την απρόσκοπτη λειτουργία του Λυκείου και την φοίτηση, χωρίς την καταβολή διδάκτρων, των ανήλικων μαθητών και μαθητριών στο σύνολο τους. Το σύνολο των πόρων που έχουν διατεθεί για την τετράχρονη λειτουργία του Λυκείου είναι της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ισολογισμοί του ΤΕΕΝΣ αναρτώνται κάθε χρόνο, δημοσιοποιούμενοι σε όλα τα τοπικά και εθνικά ΜΜΕ προς πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι σήμερα, το ΤΕΕΝΣ λειτούργησε ξεχωριστά τμήματα ενηλίκων δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε νέους και νέες που επιθυμούν να γίνουν αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού να ακολουθήσουν ένα παράλληλο σύστημα σπουδών και, μέσῳ θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, να προαχθούν στα ύψιστα αξιώματα (Πλοιάρχων και Α’ Μηχανικών) του ναυτικού επαγγέλματος.
Η ΕΛΜΕ Χίου, γνωρίζοντας πολύ καλά τις διατάξεις και διαδικασίες της νομοθεσίας, γνωρίζει επίσης ότι η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για οικονομική ενίσχυση των Πρότυπων σχολικών μονάδων αφορά αφ’ ενός μόνο στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και αφ’ ετέρου στις κτηριακές και υλικοτεχνικές των υποδομές.
Το ΤΕΕΝΣ, σαν ιδιωτική εκπαιδευτική μονάδα, δεν δικαιούται οικονομικής ενίσχυσης ενώ, σαν αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, δεν έχει πρόσβαση σε επιδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
‘Αξιο ιδιαίτερης, εν προκειμένω, μνείας είναι η δυνατότητα που επιτρέπει ο Νόμος 4763/2020 σε ιδιωτικά ΕΠΑΛ να χαρακτηρισθούν ως Πρότυπα – δυνατότητα, στην οποία βασίσθηκε και το αίτημα του ΤΕΕΝΣ να αναβαθμισθεί σε πρότυπο.
Η επιθυμία μετατροπής του ΤΕΕΝΣ σε πρότυπη σχολική μονάδα, βάσει των προδιαγραφών του Υπουργείου Παιδείας, δεν εκπηγάζει από οικονομικά κίνητρα, αλλά οφείλεται στον διακαή πόθο Ιδρυτών και Δ.Σ. να εξασφαλίσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα παιδιά, στους ναυτικούς και στους ανθρώπους της θάλασσας γενικώτερα προς όφελος της Χιακής και της ευρύτερης ελλαδικής κοινωνίας.
Θα ευχόμασταν το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, συγχρόνως με την εκδήλωση ενδιαφέροντος γιά τα συμφέροντα εκείνων που εκπροσωπεί, να επεδείκνυε και ανάλογο ενδιαφέρον για την ναυτιλία της πατρίδας μας, πηγή εισοδήματος και αγαθών για χιλιάδες Έλληνες, τομέα εθνικής υπερηφάνειας και εκφραστή εθνικοπολιτικής ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα.
Ως προς τη χρήση της λέξης «σχολάρχης» στο περί ου ο λόγος δελτίο τύπου, αξίζει να θυμηθή κανείς ότι οι περισσότεροι Χιώτες παρελθουσών γενεών εσπούδασαν σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, τα περισσότερα των οποίων, ακόμη και προ της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, είχαν ιδρυθή από … σχολάρχες. Η διαφορά έγκειται στο ότι, τότε, δεν τους αποκαλούσαν «σχολάρχες» αλλά «εθνικούς ευεργέτες». Ο νοών νοείτω!
Με εκτίμηση
Μιχάλης Γ. Μπελέγρης
Γενικός Διευθυντής Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»
Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ-ΣΤΕΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ «ΕΝΩΣΗ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει συνολικά πάνω από 57.500 πρόσφυγες με την ελπίδα ενός ασφαλέστερου τόπου. Μιας και οι περισσότεροι εγκαταλείποντας το σπίτι τους, κατάφεραν να πάρουν μόνο μία βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα, οι ανάγκες για μια αξιοπρεπή διαμονή σε μια ξένη χώρα είναι πολλές.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, διαθέτοντας στις εγκαταστάσεις του ιματιοθήκη, η οποία ανανεώνεται κάθε εβδομάδα χάρη στην ευαισθητοποιημένη Χιώτικη Κοινωνία, απέστειλε 40 δέματα με ρουχισμό για κάθε ηλικία στην «Ένωση Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα».
Ευχόμενοι όλοι να λήξει σύντομα το δράμα του Ουκρανικού Λαού, ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και είναι πολλοί ακόμα που ζητούν την αρωγή μας.