Collaboration and Partnerships

Δελτίο Τύπου – Συνέντευξη Τύπου, της Πρωτοβουλίας ’21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Συνέντευξη Τύπου, της Πρωτοβουλίας ’21.

 

Η «Πρωτοβουλία ’21*», συγκροτήθηκε το 2018, από τα σημαντικότερα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας μας και την Εθνική Τράπεζα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ένα σύνολο δράσεων, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς.

Η «Πρωτοβουλία ‘21» αποτέλεσε ένα παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, αναδεικνύοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα και τη διαχρονική πορεία και εθνική προσφορά των Ιδρυμάτων. Η συνεργασία αυτή δημιούργησε μία δυναμική, η οποία μας οδηγεί στη συνέχιση της συνεργασίας, με στόχο να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ένα μήνυμα ενότητας. Κοινή συνισταμένη των μελών της Πρωτοβουλίας, αποτελεί το μείζον ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και Συντονιστής της Πρωτοβουλίας ’21, αναφέρθηκε στην πορεία και στις δράσεις της, όπου αναδείχθηκε ο κοινωφελής χαρακτήρας και η διαχρονική πορεία και εθνική προσφορά των μελών της. Κοινή συνισταμένη αποτελεί το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, που συνδέεται με τη ζωή, την υγεία, την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, την οικονομία, την εκπαίδευση και την πολιτιστικήκληρονομιά.  Ο κ. Μάνος πρόσθεσε ότι η Πρωτοβουλία απευθύνθηκε σε επιστημονικούς, πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι μας τίμησαν με συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων, οι οποίες, εξετάστηκαν και υιοθετήθηκαν από τα μέλη της Πρωτοβουλίας.  Οι δράσεις αυτές που παρουσιάζονται πιστεύεται ότι χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα και εφικτότητα, με σκοπό να συμβάλλουν στο έργο της Πολιτείας, αλλά και στη συνειδητοποίηση της κοινωνίας και των νέων, του υπαρξιακού ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος.

Ο κ.Μάνος αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερα συνέδρια, εντασσόμενα στις δράσεις της Πρωτοβουλίας.

Ειδικότερα:

1) Διεθνές Συνέδριο, με την πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας που οργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στη Θράκη. Το συνέδριο αυτό προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε περιοχές της Θράκης, στις 5 Ιουνίου 2024 (παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος) και με την συμβολή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης και του Εθνολογικού Μουσείου Ξάνθης.

2) Συνέδριο που οργανώνεται από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με την UNESCO, το οποίο αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα των μνημείων στην περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα διεθνές, διεπιστημονικό συνέδριο που θα οργανωθεί το πρώτο τρίμηνο 2024 όπου θα προσεγγισθούν όλες οι εκφάνσεις του μείζονος αυτού ζητήματος.

3) Συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και Κλιματική Αλλαγή», που οργανώνεται από: την  Ένωση Αστικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων, με τη στήριξη του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη. Το συνέδριο αυτό που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2024, θα έχει ως αντικείμενο να μελετήσει την επιτακτική ανάγκη διαχείρισης της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος και της ρύθμισης μέσω κανόνων δικαίου, των συνθέτων προβλημάτων που ανακύπτουν για το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Τέλος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα μέχρι το 2030, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της κλιματικής σταθερότητας.

Ως προς τις δράσεις επισημάνθηκε καταρχάς μία σημαντική δράση, την πρωτοβουλία της οποίας έχει η Ακαδημία Αθηνών. Η δράση αυτή αφορά πρόταση μελέτης για την ανάπτυξη και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία της Δήλου και συντονίζεται από το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ. Το περιεχόμενο της δράσης αυτής και τα στάδια εφαρμογής της θα παρουσιαστούν σε ειδική συνέντευξη τύπου στην Ακαδημία Αθηνών, τον Σεπτέμβριο 2023.

Κατόπιν παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τους επικεφαλής και υπευθύνους των φορέων οι επιμέρους δράσεις:

- ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» του ΕΚΠΑ που υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Οι επιμέρους δράσεις του προγράμματος αφορούν: α) στη δημιουργία Παρατηρητηρίου στη θεματική «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» (επιστημονική υπεύθυνη κα Ε. Σαμόλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής), β) στην υλοποίηση ενός διεπιστημονικού έργου με θέμα «Κλιματική Κρίση και Ανθρωπιστική Ιατρική» (επιστημονικός υπεύθυνος Καθηγητής Ε. Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας) και γ) στην εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο τον «Χαρακτηρισμό πόσιμων υδάτων Βόρειας Εύβοιας σε περιοχές της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς 2021 – Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία» (επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Δ. Κωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας).

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/paratiritirioy-gia-tin-klimatiki-allagi-kai-ygeia, https://www.protovoulia21.gr/draseis/klimatiki-allagi-kai-anthropistiki-iatriki, https://www.protovoulia21.gr/draseis/charaktirismos-posimon-ydaton-voreias-eyvoias)

 

- ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κώστας Καρτάλης παρουσίασε το πρόγραμμα για την «Κλιματική Ακαδημία: Ένα Ανοικτό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή», το οποίο υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, με τη συνεργασία της HELMEPA. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μίας ψηφιακής Κλιματικής Ακαδημίας που θα προσφέρει έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, θα υποστηρίζει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό και ειδικότερα τη νέα γενιά ως προς την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και για τους τρόπους και τα μέσα για τον μετριασμό της. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/klimatiki-akadimia/)

- ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρος Πανδής παρουσίασε τη δράση για τη δημιουργία του Πανελλαδικού Δικτύου Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων, με 200 Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους σε 30 ελληνικές πόλεις και με τη συνεργασία της Πανελλαδικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Η δράση αυτή υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/panelladiko-diktyo-metrisis-aioroymenon-somatidion)

- ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου περιέγραψε τη  δράση για τη μελέτη της τρωτότητας των ελληνικών ακτών λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση
(https://www.protovoulia21.gr/draseis/2147/) και το πρόγραμμα για την αποτύπωση σχηματισμών ανασβεστωμένων ροδοφυκών (Coralligène formations) στις Κυκλάδες, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/apotyposi-schimatismon-anasvestomenon-rodofykon-stis-kyklades)

 

- ο Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος αναφέρθηκε στο σχέδιο για την Επισιτιστική Επάρκεια (ασφάλεια), στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα της μετά COVID-19 εποχής σε σχέσεις με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/ekponisi-schedioy-gia-tin-episitistiki-eparkeia/)

 

- ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθηγητής   κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για τη δράση, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η δράση αφορά στην εφαρμογή μιας καινοτόμου επιτόπιας μεθόδου προστασίας σε επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα από μέταλλο, όπως άγκυρες και κανόνια, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 6ου και 20ού αιώνα, και έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου-Καρπάθου.

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/prostasia-enalias-politistikis-klironomias-apo-tis-epiptosis-tis-klimatikis-allagis/)

 

- ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Καθηγητής κ. Νικόλαος Βέττας περιέγραψε τη Μελέτη για την εκτίμηση των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής σε επιλεγμένους τομείς υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία και τις προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεργασία του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας (ΚΚΑΒ) της Τράπεζας της Ελλάδος και της εταιρείας Accenture.  Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/epidrasi-tis-klimatikis-allagis-stin-elliniki-oikonomias/)

 

-   ο Γενικός Διευθυντής της WWF κ. Δημήτρης Καραβέλλας, μίλησε για τα Πρότυπα τοπικά σχέδια δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Μποδοσάκη), την Ενίσχυση εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας (με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση), το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών (με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Μποδοσάκη) και την Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για 3.000 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος (με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου).

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/protypa-topika-schedia-drasis-gia-tin-prolipsi-dasikon-pyrkagion/, https://www.protovoulia21.gr/draseis/enischysi-ethelontikon-omadon-dasopyroprostasias/, https://www.protovoulia21.gr/draseis/programma-perivallontikis-ekpaideysis-gia-tin-prolipsi-dasikon-pyrkagion/, https://www.protovoulia21.gr/draseis/promitheia-meson-atomikis-prostasias-gia-3000-ethelontes-toy-pyrosvestikoy-somatos/)

 

-    η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, κα Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου περιέγραψε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ενεργώ για τον πλανήτη, το οποίο θα υλοποιηθεί σε 35 σχολεία της χώρας, με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.(https://www.protovoulia21.gr/draseis/energo-gia-ton-planiti-ekpaideytiko-programma/)

 

-    η Καλλιτεχνική Επιμελήτρια της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος κα Ιωάννα Τσαχτσιρλή παρουσίασε την έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο «αγκαλιάΖΩ τη ΓΗ – Μία εικαστική πρόκληση για παιδιά και νέους», η οποία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/agkaliazo-ti-gi-eikastiki-prosklisi-gia-paidia-kai-neoys/)

 

Ο κ. Ιωάννης Μάνος ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους εκπροσώπους του Τύπου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ιδιαίτερα δε, ευχαρίστησε τα παριστάμενα μέλη των επιστημονικών και εκπαιδευτικών ομάδων που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μία εφικτότητα και ολιστική προσέγγιση.

 

* Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, Ίδρυμα Ωνάση.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.protovoulia21.gr/

 

Email: info@protovoulia21.gr


Κλιματική Ακαδημία, Ένα Ανοικτό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή

Η Πρωτοβουλία ’21 (www. https://www.protovoulia21.gr/) συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Συνεχίζει τη δραστηριότητά της με έμφαση σε δράσεις στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Το Ίδρυμα μας συμμετέχει στην ]. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη μίας διαδικτυακής ψηφιακής πλατφόρμας που θα προσφέρει επιστημονική πληροφόρηση με το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θα ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό και ειδικότερα τη νέα γενιά για την κλιματική αλλαγή.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα ενισχύει τη διάδραση και την αλληλεπίδραση, θα περιλαμβάνει υλικό με διεπιστημονικό χαρακτήρα και θα υποστηρίζεται από μία πύλη ψηφιακών εργαλείων (portal) για την αξιοποίηση ειδικών εφαρμογών. Η ψηφιακή πλατφόρμα θα έχει πανελλαδική εμβέλεια, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη για το κοινό, ενώ η χρήση της θα είναι δωρεάν.

Μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (Massive Open Online Course – MOOC) το οποίο θα περιλαμβάνει και ειδικά επεξεργασμένες περιπτώσεις μελέτης (case studies) για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Μέσα από το Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα, θα ενημερώνεται για την κλιματική αλλαγή και τα αίτια που την προκαλούν αλλά και για τις επιπτώσεις της σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι πόλεις, η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία, το φυσικό περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά, κ.α..

Eνότητες του Ανοικτού Μαθήματος θα είναι (ενδεικτική ανάφορά):

-Κλιματική αλλαγή – αίτια, μηχανισμοί-επιπτώσεις,
-Kλιματικά μοντέλα – πως σχεδιάζονται,
-Νέες εξελίξεις στην κλιματική επιστήμη: από τους μεγάλους καύσωνες στις ακραίες ξηρασίες,
-Η Μεσόγειος ως κλιματικό hot spot,
-Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στον κόσμο,
-Καθαρές μορφές ενέργειας – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινο υδρογόνο,
-Κλιματικές Τεχνολογίες για την απανθρακοποίηση (decarbonization), κ.α.

Το Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα θα περιγράφει επίσης τους τρόπους μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτή, να συνδέσει την κλιματική αλλαγή με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και να ενημερωθεί για διεθνείς πρωτοβουλίες όπως αυτές σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων καθώς και τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal), τη δράση Fit for 55, κ.α. Τέλος, να γνωρίσει τις νέες εξελίξεις σε ότι αφορά στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και των μεγάλων δεδομένων για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής.

Βασικό χαρακτηριστικό του Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος θα είναι η δυνατότητα αυτοαξιολόγησης. μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις και ομάδες ερωτημάτων.

  • να ενημερωθεί μέσα από την ενότητα «Κλιματικές Ιστορίες» για γεγονότα, δράσεις, εμπειρίες, πρωτοβουλίες, κ.α. από την Ελλάδα και το εξωτερικό που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή,
  • να χρησιμοποιήσει μία ειδική εφαρμογή ώστε να υπολογίσει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανάλογα με αλλαγές στις καταναλωτικές του συνήθειες, στον τρόπο μετακίνησης που επιλέγει, στο είδος της ενέργειας που καταναλώνει στην κατοικία του, κ.α..
  • να γνωρίσει μέσα από μία χαρτογραφική εφαρμογή τις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική επικράτεια με βάση κλιματικά σενάρια της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών.
  • να παρακολουθήσει την αστική επέκταση που σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Ένας ειδικότερος στόχος της Δράσης είναι να αποτελέσει κόμβο (Hub) σύνδεσης σχολείων που ενδιαφέρονται για την Κλιματική Αλλαγή από όλες τις περιοχές της Ελλάδος αν και με έμφαση σε σχολεία  από απόμακρες νησιωτικές ή ορεινές περιοχές της χώρας. Τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με επιστήμονες από το ΕΚΠΑ, να συνεργαστούν μεταξύ τους, να αναρτήσουν περιβαλλοντικές μετρήσεις που πραγματοποιούν, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε μαθησιακές δράσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και σεμινάρια, κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες: www. https://www.protovoulia21.gr/

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:


 

Φιλοξενία των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη Θάλασσα, 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά» Στις Εγκαταστάσεις Του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Χίος: Γενέθλια γη της ναυτιλίας, πηγή έμπνευσης για τους νέους και αφετηρία δράσεων για τα Ναυτικά Χρονικά

Μια συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον της ελληνικής Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο, με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη Θάλασσα, 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά».

received_838422714040257

Στην έκθεση, η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής Ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών γίνεται, για πρώτη φορά, προσπάθεια για την καταγραφή και την ανάδειξη των σημαντικότερων κομβικών σημείων που επηρέασαν και μετεξέλιξαν τη ναυτιλία των Ελλήνων μέχρι τη σημερινή εποχή. Βασική πηγή αυτής της αφήγησης είναι το πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό των Ναυτικών Χρονικών.

(Α-Δ): κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, καθ. Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου, κ. Νίκος Νύκτας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού
(Α-Δ): κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, καθ. Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου, κ. Νίκος Νύκτας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Η φιλοξενία της έκθεσης στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο αποτυπώνει τη δέσμευση των εκδοτών για συστηματική και ενεργή παρουσία στους σύγχρονους ναυτότοπους της Ελλάδας, ενώ αντανακλά το σεβασμό της δημοσιογραφικής οικογένειας προς αρθρογράφους με συνεχή παρουσία στις σελίδες του περιοδικού: ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και  Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, ναύαρχος Ευθύμιος Μητρόπουλος αποτελεί τον αρχαιότερο αρθρογράφο του περιοδικού που αποτυπώνει τις σκέψεις και απόψεις του εδώ και 7 δεκαετίες στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών. Ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, αρθρογραφεί συστηματικά από το 1978 και αποτελεί έναν από τους πρώτους υποστηρικτές της επανέκδοσης του περιοδικού το 1998.

Κύριοι ομιλητές της εναρκτήριας εκδήλωσης ήταν ο κ. Συμεών Παληός, Ιδρυτής του Ομίλου Diana και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», καθώς και η καθ. Ελένη Θανοπούλου του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ο διευθυντής του κ. Μιχάλης Μπελέγρης.

(Α-Δ): κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, καθ. Ελένη Θανοπούλου, Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net
(Α-Δ): κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, καθ. Ελένη Θανοπούλου, Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net

Κατά το πρώτο μέρος της συζήτησης, ο κ. Παληός ανέλυσε τις συνιστώσες που επηρεάζουν την ευμετάβλητη πλέον ναυλαγορά, ενώ εστιάστηκε στις ευκαιρίες αλλά και στις ιδιαιτερότητες των κεφαλαιαγορών και ειδικά των αμερικανικών, ως μεθόδου άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη και ανανέωση του στόλου. Ο σημαντικός Έλληνας πλοιοκτήτης και επιχειρηματίας, που συνεχίζει την χιώτικη ναυτιλιακή παράδοση,  παρουσίασε την τεχνολογική εξέλιξη των πλοίων, των καινοτομιών που συνέβαλαν στην μετεξέλιξη τους, καθώς και των αναγκών στελέχωσής τους, κατά τον περασμένο αιώνα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες προσωπικές ιστορίες και συμβουλές, ενώ απάντησε στις ερωτήσεις των εξαιρετικά ενδιαφερόμενων νέων συμμετεχόντων. Επιπλέον, ο κ. Παληός επεσήμανε πως παρά την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και του ρόλου της στην αγορά εργασίας, η νέα γενιά θα πρέπει να παραμένει αισιόδοξη και δραστήρια, καθώς, όπως σχολίασε, για κάθε θέση εργασίας που χάνεται λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών, δημιουργούνται περισσότερες από μία νέες θέσεις.

Ο κ. Συμεών Παληός συνομιλεί με τους φοιτητές και μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση
Ο κ. Συμεών Παληός συνομιλεί με τους φοιτητές και μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση

Η καθ. Ελένη Θανοπούλου επεσήμανε, στο πλαίσιο της συζήτησης, τις -συχνά καταστροφικές- συνέπειες που έχουν οι υπέρ του δέοντος προσδοκίες των επενδυτών, οδηγώντας συχνά σε παράτολμες κινήσεις και αποφάσεις. Ωστόσο, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα των Ελλήνων της θάλασσας να μετατρέπουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε περιόδους οικονομικής συρρίκνωσης, ειδικά η ναυτιλιακή αγορά, πρέπει να μη λησμονεί τη ρήση «Έχε πληρώματα καλά, τα δάνεια πληρωμένα, στην άκρη νάχεις μετρητά, μην φοβηθείς κανέναν».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν ο βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο Λιμενάρχης Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Βατούσης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Χίου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου, ο αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων Πατέρα κ. Ευάγγελος Πατέρας και ο διευθυντής τους στρατηγός (ε.α.) Δημήτριος Ντζόϊδος, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων καπτ. Αντώνιος Πιτσιλός, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς και πλήθος φοιτητών του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΑΕΝ Χίου και του «Ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου TEENS – Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών».

Στιγμιότυπο από την Έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος στη Χίο

Σχετικά με την Έκθεση

Η έκθεση «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…» διοργανώθηκε από τα Ναυτικά Χρονικά με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του περιοδικού, και για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Αθήνας. Σκοπός της επετειακής αυτής παρουσίασης είναι η αφήγηση της εξέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η έκθεση αποτελεί την πρώτη φορά που ένα -επιλεγμένο- μέρος του Αρχείου των Ναυτικών Χρονικών θα τεθεί σε δημοσιότητα και οι επισκέπτες της, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια αντικείμενα που συνθέτουν το παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας: Επιστολές από εμβληματικές προσωπικότητες, μοντέλα πλοίων, αναμνηστικά καθελκύσεων, γράμματα από ναυτικούς για το περιοδικό και πολλά ακόμη εκθέματα, συνθέτουν το πολύχρωμο «μωσαϊκό» της επετειακής παρουσίασης «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (02/02/2022)


Για 5η συνεχόμενη χρονιά το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης προσφέρει είδη ιματισμού σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτήν την φορά απέστειλε 20 δέματα με ρουχισμό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Μυτιλήνης, τα οποία παρέλαβε ο εκπρόσωπος του Παντοπωλείου, κ. Αθανάσιος Φραγκόπουλος και ο συνεργάτης του «Ομίλου Τσάκος», Καπτ. Ιωάννης  Φράγκος. Αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή της «Blue Star Ferries» σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία ανέλαβε την μεταφορά των κιβωτίων αφιλοκερδώς.

Βασικό μέλημα του Ιδρύματος είναι να στηρίξει όσους συμπολίτες μας βρίσκονται σε ανάγκη, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Θεωρώντας ότι η προσφορά κάθε εθελοντή είναι πολύτιμη, το Ίδρυμα παρακινεί τους γύρω του να συμμετάσχουν σε μια αλυσίδα καλών πράξεων μέσα από μια εκστρατεία αλληλεγγύης. Σε αυτήν συμμετέχουν κάθε εβδομάδα απλοί πολίτες της Χίου, φέρνοντας ρουχισμό, παιδικά είδη και παιχνίδια στην Ιματιοθήκη του Ιδρύματος, τα οποία συλλέγονται με απώτερο σκοπό να καταλήξουν στα χέρια εκείνων που τα χρειάζονται.

Ανακοίνωση Τύπου: Αναβολή επετειακών εκδηλώσεων (01/09/2021)

1 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Το Κοινωφελές  Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και η Τράπεζα Πειραιώς, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, ανακοινώνουν την αναβολή  της έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: η Πλωτή Έκθεση», η οποία περιλαμβάνεται στο επετειακό τους πρόγραμμα  για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Συγκεκριμένα αναβάλλονται η τελετή εγκαινίων της έκθεσης, η οποία είχε προγραμματισθεί να τελεσθή στη Χίο την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 και ο πλους της θ/γ «Μάνια», η οποία έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό.

Αναβάλλεται επίσης η τελετή παρουσίασης συνέκδοσης, από το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, επετειακού λευκώματος με τίτλο “Ο ναυτικός αγώνας του 1821″, η οποία είχε προγμαμματισθεί να τελεσθεί στη Χίο την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021. Νέα ημερομηνία για την εκδήλωση αυτή θα ανακοινωθεί εν ευθέτῳ χρόνῳ.

Όσον αφορά στην πλωτή έκθεση, αποφασίστηκε ο αναβληθείς περίπλους να διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2022, ενδεχομένως και με την προσθήκη και άλλων λιμένων του Αιγαίου στο δρομολόγιο της θ/γ «Μάνια».

 

________

Δελτίο Τύπου: Τελετή Λήξης 3ης Χρονιάς 2021 του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το Πλοίο Πάει Σχολείο” (01/07/2021)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το πλοίο πάει σχολείο», παρόλες τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούσαν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Εργαστηρίου Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στη δράση συμμετείχαν η ΣΤ΄ τάξη του 5ου Δημοτικού σχολείου Χίου με 30 μαθητές, η Δ΄ τάξη του 2ου Δημοτικού σχολείου Βροντάδου Χίου με 11 μαθητές, η Ε΄ & ΣΤ΄ του Δημοτικού σχολείου Νεστορίου Κοζάνης με 21 μαθητές, η Β’ τάξη του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης με 22 μαθητές, οι Δ΄, Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού σχολείου Νενήτων Χίου με 32 μαθητές, η ΣΤ΄τάξη του 2ου Δημοτικού σχολείου Πειραιά «Ουρουγουάη»,  οι Α’, Β΄ και Γ΄ Τάξεις της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας» με 19 μαθητές, καθώς και οι Α’, Β΄ και Γ΄ Τάξεις του Ναυτικού Λυκείου “ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – T.E.E.N.S.” με 77 μαθητές. Τα σχολεία «υιοθέτησαν» και φέτος από ένα πλοίο του Ομίλου Εταιριών Τσάκος και μοιράστηκαν με τους ναυτικούς, στιγμές από τη ζωή τους στη θάλασσα, αλλά και πληροφορίες γύρω από το ναυτικό επάγγελμα.

Μέσα από το Πρόγραμμα, οι μαθητές και μαθήτριες επικοινωνούσαν μέσω Webex με τα πλοία του Ομίλου μας: το M/T ANDROMEDA, M/T DIDIMON, ST/LISBOA, M/T ARCHANGEL, M/T BYZANTION, M/T OSLO TS, M/T BASSILEVOUSA και M/T EURONIKE. Οι Καπετάνιοι και τα πληρώματα σε ζωντανή σύνδεση μοιράζονταν μαζί τους πληροφορίες για την καθημερινότητά τους πάνω στο πλοίο, τα διάφορα ναυτικά όργανα και για το ταξίδι τους, ξεναγώντας τους παράλληλα σ’ όλους τους χώρους του πλοίου.

Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι του εκπαιδευτικού προγράμματος έκλεισε για την φετινή χρονιά με την τελετή λήξης, η οποία διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Διευθυντών Β. Αιγαίου και Δ. Μακεδονίας, των Προϊσταμένων Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Χίου και Κοζάνης, εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στελεχών του Ομίλου Τσάκος. Ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και καλή αντάμωση, με κατακλείδα την επίδοση αναμνηστικών μεταλλίων.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Πρόγραμμα θα συνεχίσει να επεκτείνεται περαιτέρω και σε άλλα σχολεία ανά την Ελλάδα, καθώς για τρεις συνεχόμενες χρονιές το εκπαιδευτικό αυτό εγχείρημα διεξήχθη επιτυχώς, εμπνέοντας με το θαλασσινό του άρωμα τους μαθητές και τις μαθήτριες, δημιουργώντας μια σχέση απαράμιλλης ομορφιάς γύρω από τη θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα.

 _______________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ‘ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ’ & ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΩΪΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ



25 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και την εταιρεία ανακύκλωσης Cigaret Cycle ΑΜΚΕ, προχωράει  στην εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος ανακύκλωσης αποτσίγαρων με το σύνθημα #gopafree.

 Η εν λόγω συνεργασία αποβλέπει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών, μέσω της τοποθέτησης 20 ειδικών κάδων συλλογής αποτσίγαρων σε πολυσύχναστα σημεία του νησιού, όπως πλατείες, παραλίες, πεζόδρομοι κ.α., προκειμένου να αποφεύγεται η αλόγιστη ρίψη τους, καθώς η βιοδιάσπασή τους πραγματοποιείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και είναι θανατηφόρα για τους διάφορους μικροοργανισμούς.

Τα αποτσίγαρα που συλλέγονται, προωθούνται σε εργοστάσια του εξωτερικού για αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση. Στη συνέχεια, προκύπτουν ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ τα υπολείμματα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.

Η επίσημη παράδοση των κάδων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10-11 Οκτωβρίου 2020, με τη συνοδεία ειδικού πληροφοριακού υλικού και καθαρισμού παραλιών από ομάδες εθελοντών.

Η δράση αυτή είναι η δεύτερη σε σειρά που πραγματοποιείται σε Νησιά του Β.Α. Αιγαίου, καθώς είχε προηγηθεί σχετική συνεργασία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» με τον Δήμο Χίου και την εταιρεία Cigaret Cycle.

Με στόχο τη δημιουργία και διαφύλαξη ενός καλύτερου και υγιούς περιβάλλοντος, οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν με κοινό το αίσθημα της περιβαλλοντικής αφύπνισης.

___________

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “MELTEMI” – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ “MELTEMI@SCHOOL” (28/07/2020)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το MELTEMI συνεχίζει δυναμικά με το 4ο MELTEMI@School και τη βράβευση των μαθητών και των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα

 

Στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου “MELTEMI,” το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» θα προβεί στο τελευταίο MELTEMI@School με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για την αντιμετώπιση των θαλασσίων απορριμμάτων.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εταίροι του προγράμματος MELTEMI,  προγραμμάτισαν το τέταρτο και τελευταίο MELTEMI@School καθώς και τη βράβευση των μαθητών και κατ’ επέκταση των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα MELTEMI.

Πιο συγκεκριμένα, το MELTEMI@School, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Οι φορείς του προγράμματος θα έχουν τη χαρά να συναντήσουν το Γυμνάσιο Καρδαμύλων και το Γυμνάσιο Βροντάδου στην παραλία των Καρδαμύλων, την Πέμπτη 30/07, οι μαθητές θα  ανταλλάξουν απόψεις και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και δράσεις τους για την αντιμετώπιση των θαλασσίων απορριμμάτων στο νησί τους στα πλαίσια του προγράμματος.

Μετά την εκπαιδευτική εκδρομή στην παραλία των Καρδαμύλων, θα πραγματοποιηθεί βράβευση των μαθητών καθώς και των Γυμνασίων των Καρδαμύλων και του Βροντάδου που συμμετείχαν τα τελευταία δύο έτη στις δράσεις του προγράμματος MELTEMI το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων καθώς και στην καλλιέργεια συνειδήσεων των νεότερων γενεών ενάντια στο σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “MELTEMI” – Δελτίο Τύπου για Δράση Blue Cafe (28/07/2020)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tο ευρωπαϊκό έργο MELTEMI επιστρέφει στη Χίο για ένα ακόμη Blue Cafe!

 

Το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI” θα προβεί σε ένα ακόμη Blue Cafe με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας  σχετικά με το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και διαχείρισής τους.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος MELTEMI, προγραμματίζουν το τέταρτο και τελευταίο κατά σειρά Blue Cafe.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της δράσης Blue Cafe, οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν προγραμματίσει την Πέμπτη 30 Ιουλίου και ώρα 7:00 μ.μ, στο DESTIJL (Καφετέρια – Μάρμαρο Καρδαμύλων, Χίος) το 4ο Blue Café.

Το Blue Café είναι μια ενημερωτική εκδήλωση όπου επιστήμονες και εμπειρογνώμονες περιβαλλοντικών θεμάτων θα παρουσιάσουν τρόπους μείωσης των απορριμμάτων στις θάλασσες, καθώς και μέσα μεγαλύτερης εξοικείωσης τον πολιτών με την ανακύκλωση. Σκοπός των διοργανωτών μέσω της συνάντησης αυτής είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου στο πλευρό της πρώτης συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλε ποτέ ελληνική περιοχή στη λήψη μέτρων για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan – Mediterranean’. Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

 

Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries

 

 

 

 

 

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “MELTEMI” 3rd Training Course: Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τρίτο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του MELTEMI μέσω τηλεδιάσκεψης

Μέσω του έργου MELTEMI(πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Balkan-Mediterranean), το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.) του Πανεπιστημίου Πατρών, είχαν τη χαρά να πραγματοποιήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης το τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο του προγράμματος με ταυτόχρονη συμμετοχή από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και το Δημαρχείο της Χίου.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων-κλειδιών  της Χίου συναντήθηκαν με φυσική παρουσία στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και στο Δημαρχείο τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει προταθεί στο πλαίσιο μη εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με ταυτόχρονη συμμετοχή από τη Σαρωνίδα που εδρεύει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., την Πάτρα, που εδρεύει το Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω. και  από διάφορες παράκτιες περιοχές από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν επιστήμονες, ειδικοί περιβαλλοντικών θεμάτων καθώς και Δήμαρχοι – εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης με απώτερο στόχο την πρόταση ενός εθνικού σχεδίου δράσης ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

 

       Δημαρχείο                                                                            Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

 

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων τόσο στη Χίο όσο και στην υπόλοιπη χώρα αλλά και τις δυνατότητες που έχει η κοινωνία, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στη λήψη μέτρων ενάντια σε αυτά.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ήταν οι Δήμαρχοι Ψαρών και Οινουσσών, εκπρόσωπος του Δήμου Κέρκυρας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, ο Ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων, μέλη εθελοντικών οργανώσεων κ.α. Επίσης, στη συνάντηση παρευρέθηκαν σημαντικοί καλεσμένοι και ομιλητές. Μεταξύ άλλων ο Στέφανος Δαφνής (εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης) και η Δρ. Θωμαΐς Βλαχογιάννη (MIO-ECSDE).

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

____________

Ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/interregmeltemi/

https://www.instagram.com/interreg_meltemi/?hl=el

 

 Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries