On-going Projects

Φιλοξενία των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη Θάλασσα, 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά» Στις Εγκαταστάσεις Του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»

Χίος: Γενέθλια γη της ναυτιλίας, πηγή έμπνευσης για τους νέους και αφετηρία δράσεων για τα Ναυτικά Χρονικά

Μια συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον της ελληνικής Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο, με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο «Ερχόμεθα προς τη Θάλασσα, 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά».

received_838422714040257

Στην έκθεση, η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής Ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών γίνεται, για πρώτη φορά, προσπάθεια για την καταγραφή και την ανάδειξη των σημαντικότερων κομβικών σημείων που επηρέασαν και μετεξέλιξαν τη ναυτιλία των Ελλήνων μέχρι τη σημερινή εποχή. Βασική πηγή αυτής της αφήγησης είναι το πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό των Ναυτικών Χρονικών.

(Α-Δ): κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, καθ. Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου, κ. Νίκος Νύκτας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού
(Α-Δ): κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, καθ. Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου, κ. Νίκος Νύκτας, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Η φιλοξενία της έκθεσης στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στη Χίο αποτυπώνει τη δέσμευση των εκδοτών για συστηματική και ενεργή παρουσία στους σύγχρονους ναυτότοπους της Ελλάδας, ενώ αντανακλά το σεβασμό της δημοσιογραφικής οικογένειας προς αρθρογράφους με συνεχή παρουσία στις σελίδες του περιοδικού: ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και  Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, ναύαρχος Ευθύμιος Μητρόπουλος αποτελεί τον αρχαιότερο αρθρογράφο του περιοδικού που αποτυπώνει τις σκέψεις και απόψεις του εδώ και 7 δεκαετίες στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών. Ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, αρθρογραφεί συστηματικά από το 1978 και αποτελεί έναν από τους πρώτους υποστηρικτές της επανέκδοσης του περιοδικού το 1998.

Κύριοι ομιλητές της εναρκτήριας εκδήλωσης ήταν ο κ. Συμεών Παληός, Ιδρυτής του Ομίλου Diana και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», καθώς και η καθ. Ελένη Θανοπούλου του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ο διευθυντής του κ. Μιχάλης Μπελέγρης.

(Α-Δ): κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, καθ. Ελένη Θανοπούλου, Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net
(Α-Δ): κ. Συμεών Παληός, ιδρυτής του Ομίλου Diana & Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, καθ. Ελένη Θανοπούλου, Τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net

Κατά το πρώτο μέρος της συζήτησης, ο κ. Παληός ανέλυσε τις συνιστώσες που επηρεάζουν την ευμετάβλητη πλέον ναυλαγορά, ενώ εστιάστηκε στις ευκαιρίες αλλά και στις ιδιαιτερότητες των κεφαλαιαγορών και ειδικά των αμερικανικών, ως μεθόδου άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη και ανανέωση του στόλου. Ο σημαντικός Έλληνας πλοιοκτήτης και επιχειρηματίας, που συνεχίζει την χιώτικη ναυτιλιακή παράδοση,  παρουσίασε την τεχνολογική εξέλιξη των πλοίων, των καινοτομιών που συνέβαλαν στην μετεξέλιξη τους, καθώς και των αναγκών στελέχωσής τους, κατά τον περασμένο αιώνα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες προσωπικές ιστορίες και συμβουλές, ενώ απάντησε στις ερωτήσεις των εξαιρετικά ενδιαφερόμενων νέων συμμετεχόντων. Επιπλέον, ο κ. Παληός επεσήμανε πως παρά την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και του ρόλου της στην αγορά εργασίας, η νέα γενιά θα πρέπει να παραμένει αισιόδοξη και δραστήρια, καθώς, όπως σχολίασε, για κάθε θέση εργασίας που χάνεται λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών, δημιουργούνται περισσότερες από μία νέες θέσεις.

Ο κ. Συμεών Παληός συνομιλεί με τους φοιτητές και μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση
Ο κ. Συμεών Παληός συνομιλεί με τους φοιτητές και μαθητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση

Η καθ. Ελένη Θανοπούλου επεσήμανε, στο πλαίσιο της συζήτησης, τις -συχνά καταστροφικές- συνέπειες που έχουν οι υπέρ του δέοντος προσδοκίες των επενδυτών, οδηγώντας συχνά σε παράτολμες κινήσεις και αποφάσεις. Ωστόσο, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα των Ελλήνων της θάλασσας να μετατρέπουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε περιόδους οικονομικής συρρίκνωσης, ειδικά η ναυτιλιακή αγορά, πρέπει να μη λησμονεί τη ρήση «Έχε πληρώματα καλά, τα δάνεια πληρωμένα, στην άκρη νάχεις μετρητά, μην φοβηθείς κανέναν».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν ο βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο Λιμενάρχης Χίου αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Βατούσης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Χίου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Μάργαρης, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου, ο αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων Πατέρα κ. Ευάγγελος Πατέρας και ο διευθυντής τους στρατηγός (ε.α.) Δημήτριος Ντζόϊδος, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων καπτ. Αντώνιος Πιτσιλός, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς και πλήθος φοιτητών του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΑΕΝ Χίου και του «Ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου TEENS – Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών».

Στιγμιότυπο από την Έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος στη Χίο

Σχετικά με την Έκθεση

Η έκθεση «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…» διοργανώθηκε από τα Ναυτικά Χρονικά με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του περιοδικού, και για πρώτη φορά ταξιδεύει εκτός Αθήνας. Σκοπός της επετειακής αυτής παρουσίασης είναι η αφήγηση της εξέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας μέσα από τις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η έκθεση αποτελεί την πρώτη φορά που ένα -επιλεγμένο- μέρος του Αρχείου των Ναυτικών Χρονικών θα τεθεί σε δημοσιότητα και οι επισκέπτες της, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια αντικείμενα που συνθέτουν το παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας: Επιστολές από εμβληματικές προσωπικότητες, μοντέλα πλοίων, αναμνηστικά καθελκύσεων, γράμματα από ναυτικούς για το περιοδικό και πολλά ακόμη εκθέματα, συνθέτουν το πολύχρωμο «μωσαϊκό» της επετειακής παρουσίασης «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ TEENS (21/02/2022)

Το Ναυτικό Λύκειο «ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» (TEENS), ιδρυθέν τον Σεπτέμβριο 2018 από τον Καπτά Παναγιώτη Ν. Τσάκο, με έδρα την Χίο, είναι το πρώτο Ιδιωτικό μη Κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Λύκειο στην Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης. Κεντρικό στόχο του TEENΣ αποτελεί η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στη Χώρα μας και η ενθάρρυνση και παρότρυνση των Ελληνοπαίδων να στραφούν  στα Ναυτικά και Ναυτιλιακά Επαγγέλματα, ώστε ν’ αποτραπεί ο αφελληνισμός της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Αποσκοπώντας στην παροχή ποιοτικής ναυτικής εκπαίδευσης, το ΤΕΕΝΣ προπαιδεύει τους αυριανούς Πλοιάρχους και Μηχανικούς Ε.Ν. μέσῳ τμημάτων ανηλίκων γιά τις τάξεις Α, Β και Γ’ Λυκείου ενώ, εκ παραλλήλου, λειτουργεί και πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, το ΤΕΕΝΣ, εκτός των ως άνω τομέων, θα λειτουργήσει και τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού γιά όλες τις προβλεπόμενες ειδικότητες, τόσο για τα τμήματα των ανηλίκων όσο και για τα τμήματα των ενηλίκων.

Οι ειδικότητες Πλοιάρχων, Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων/Ηλεκτρονικών συνιστούν βασικά θεμέλια υποστήριξης της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, εξασφαλίζοντας την, από πλευράς εργατικού δυναμικού, παγκόσμια ηγετική της θέση.

Σαν Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Εκπαίδευσης, το ΤΕΕΝΣ:

v  Αποσκοπεί στην επίτευξη και διαχρονική διατήρηση υψηλού επιπέδου ναυτικής παιδείας, που να ανταποκρίνεται πλήρως στις διαρκώς αυξανόμενες, λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ανάγκες της Ναυτιλίας,

v  Αποτελεί πρότυπο κέντρο αριστείας και καινοτομίας, συνδυάζοντας την λυκειακή, ναυτική εκπαίδευση με την βιωματική μάθηση, χάρις στην αμέριστη σύμπραξη και συμπαράσταση που του παρέχει ο πρωτοπόρος ναυτιλιακός Όμιλος Εταιρειών Τσάκου,

v  Στοχεύει στη προσέλκυση άριστων μαθητών και μαθητριών, που προσανατολίζονται να σταδιοδρομήσουν  στη θάλασσα και, κατ’ αυτό το τρόπο, να υπηρετήσουν την Μεγάλη των Ελλήνων Ναυτιλία και να καταξιωθούν σ’ αυτή.

Μέσα στο πλαίσιο των ας άνω στόχων και επιδιώξεων, το ΤΕΕΝΣ ανακοινώνει ότι, από την νέα σχολική χρονιά (2022-2023):

  • Η επιλογή των μαθητών/μαθητριών θα γίνεται επί τῃ βάσει υψηλών επιδόσεων βαθμολογίας στις πρότερες σπουδές τους ή με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, ως λ.χ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, τέκνα πολύτεκνων γονέων, παιδιά ναυτικών οικογενειών, κ.α.
  • Μαθητές και μαθήτριες που πληρούν τα ως άνω κριτήρια απαλλάσσονται της καταβολής διδάκτρων για την βασική εκπαίδευση του υποχρεωτικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
  • Εκ παραλλήλου, σε μαθητές και μαθήτριες υψηλών διακρίσεων, θα χορηγούνται πλήρεις υποτροφίες από το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”, από εταιρείες του Ομίλου Τσάκου και από άλλους αξιόλογους χορηγούς,
  • Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του TEENΣ θα είναι διαθέσιμες για χρήση και από ενδιαφερόμενα λύκεια της Χίου, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών και από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Ο Όμιλος Εταιρειών Τσάκου, συνεχίζοντας εμπράκτως, δια του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” και σειράς όλης συναφών δράσεων, τις προσπάθειες του διατήρησης και διατράνωσης της μεγάλης ναυτικής παράδοσης της Χίου και συμβολής στην εξασφάλιση της Ελληνικότητας της Ναυτιλίας της Χώρας, θα συνεχίσει να επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του ΤΕΕΝΣ μέσα στο περίγραμμα των πιό πάνω εξαγγελλόμενων καινοτόμων πρωτοβουλιών και όσων άλλων ήθελε αποφασίσει σε εύθετο χρόνο.

Συνάντηση των υπευθύνων του προγράμματος “Το πλοίο πάει σχολείο” και των Διευθυντών των συμμετεχόντων Δημοτικών & Γυμνασίων Σχολείων – 21.02.2022

Την Δευτέρα 21/02/2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο “ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ” – TEENS συνάντηση των υπευθύνων του προγράμματος “Το πλοίο πάει σχολείο” και των Διευθυντών των συμμετεχόντων Δημοτικών & Γυμνασίων Σχολείων της Χίου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του σχολείου, η Διευθύντρια της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων – “Το Σπίτι της Μαρίας” και ο Διευθυντής της Δομής Tholos Boatyard καθώς και οι συντονιστές του προγράμματος από τον Όμιλο Τσάκου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συμμετείχε επίσης και ο Καπτ. Αλεξάνδρος Υψηλάντης, εν ενεργεία Πλοίαρχος της Tsakos Columbia ShipManagement. Η συνάντηση ξεκίνησε με την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Teens και ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για την πορεία και την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και τις νέες δραστηριότητες του.


Ευχές από το Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το Πλοίο Πάει Σχολείο”

Οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Νεστορίου, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος ” Το Πλοίο Πάει Σχολείο”, τραγουδάνε τα κάλαντα και ανταλλάσσουν ευχές για “Καλά Χριστούγεννα” & “Χαρούμενη Πρωτοχρονιά”, με τον Καπετάνιο και το πλήρωμα του M/T Antarctic που ταξιδεύει προς το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

#ToPloioPaeiSxoleio

Δείτε το βίντεο του Δημοτικού Σχολείου Νεστορίου εδώ

Χριστουγεννιάτικες ευχές από το Δημοτικό Σχολείο Νενήτων στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το Πλοίο Πάει Σχολείο”

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το Πλοίο Πάει Σχολείο”, οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων ανταλλάσουν Χριστουγεννιάτικες ευχές με τον Καπετάνιο, τους Αξιωματικούς και το πλήρωμα του M/T Andromeda που βρίσκεται στο παγωμένο Vysotsk της Ρωσίας.

Δείτε το βίντεο του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων εδώ.

Δελτίο Τύπου: Τελετή Λήξης 3ης Χρονιάς 2021 του εκπαιδευτικού προγράμματος “Το Πλοίο Πάει Σχολείο” (01/07/2021)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το πλοίο πάει σχολείο», παρόλες τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούσαν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Εργαστηρίου Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στη δράση συμμετείχαν η ΣΤ΄ τάξη του 5ου Δημοτικού σχολείου Χίου με 30 μαθητές, η Δ΄ τάξη του 2ου Δημοτικού σχολείου Βροντάδου Χίου με 11 μαθητές, η Ε΄ & ΣΤ΄ του Δημοτικού σχολείου Νεστορίου Κοζάνης με 21 μαθητές, η Β’ τάξη του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης με 22 μαθητές, οι Δ΄, Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού σχολείου Νενήτων Χίου με 32 μαθητές, η ΣΤ΄τάξη του 2ου Δημοτικού σχολείου Πειραιά «Ουρουγουάη»,  οι Α’, Β΄ και Γ΄ Τάξεις της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας» με 19 μαθητές, καθώς και οι Α’, Β΄ και Γ΄ Τάξεις του Ναυτικού Λυκείου “ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – T.E.E.N.S.” με 77 μαθητές. Τα σχολεία «υιοθέτησαν» και φέτος από ένα πλοίο του Ομίλου Εταιριών Τσάκος και μοιράστηκαν με τους ναυτικούς, στιγμές από τη ζωή τους στη θάλασσα, αλλά και πληροφορίες γύρω από το ναυτικό επάγγελμα.

Μέσα από το Πρόγραμμα, οι μαθητές και μαθήτριες επικοινωνούσαν μέσω Webex με τα πλοία του Ομίλου μας: το M/T ANDROMEDA, M/T DIDIMON, ST/LISBOA, M/T ARCHANGEL, M/T BYZANTION, M/T OSLO TS, M/T BASSILEVOUSA και M/T EURONIKE. Οι Καπετάνιοι και τα πληρώματα σε ζωντανή σύνδεση μοιράζονταν μαζί τους πληροφορίες για την καθημερινότητά τους πάνω στο πλοίο, τα διάφορα ναυτικά όργανα και για το ταξίδι τους, ξεναγώντας τους παράλληλα σ’ όλους τους χώρους του πλοίου.

Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι του εκπαιδευτικού προγράμματος έκλεισε για την φετινή χρονιά με την τελετή λήξης, η οποία διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Διευθυντών Β. Αιγαίου και Δ. Μακεδονίας, των Προϊσταμένων Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Χίου και Κοζάνης, εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στελεχών του Ομίλου Τσάκος. Ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και καλή αντάμωση, με κατακλείδα την επίδοση αναμνηστικών μεταλλίων.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Πρόγραμμα θα συνεχίσει να επεκτείνεται περαιτέρω και σε άλλα σχολεία ανά την Ελλάδα, καθώς για τρεις συνεχόμενες χρονιές το εκπαιδευτικό αυτό εγχείρημα διεξήχθη επιτυχώς, εμπνέοντας με το θαλασσινό του άρωμα τους μαθητές και τις μαθήτριες, δημιουργώντας μια σχέση απαράμιλλης ομορφιάς γύρω από τη θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα.

 _______________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ‘ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ’ & ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΩΪΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ



25 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και την εταιρεία ανακύκλωσης Cigaret Cycle ΑΜΚΕ, προχωράει  στην εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος ανακύκλωσης αποτσίγαρων με το σύνθημα #gopafree.

 Η εν λόγω συνεργασία αποβλέπει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών, μέσω της τοποθέτησης 20 ειδικών κάδων συλλογής αποτσίγαρων σε πολυσύχναστα σημεία του νησιού, όπως πλατείες, παραλίες, πεζόδρομοι κ.α., προκειμένου να αποφεύγεται η αλόγιστη ρίψη τους, καθώς η βιοδιάσπασή τους πραγματοποιείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και είναι θανατηφόρα για τους διάφορους μικροοργανισμούς.

Τα αποτσίγαρα που συλλέγονται, προωθούνται σε εργοστάσια του εξωτερικού για αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση. Στη συνέχεια, προκύπτουν ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ τα υπολείμματα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.

Η επίσημη παράδοση των κάδων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10-11 Οκτωβρίου 2020, με τη συνοδεία ειδικού πληροφοριακού υλικού και καθαρισμού παραλιών από ομάδες εθελοντών.

Η δράση αυτή είναι η δεύτερη σε σειρά που πραγματοποιείται σε Νησιά του Β.Α. Αιγαίου, καθώς είχε προηγηθεί σχετική συνεργασία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» με τον Δήμο Χίου και την εταιρεία Cigaret Cycle.

Με στόχο τη δημιουργία και διαφύλαξη ενός καλύτερου και υγιούς περιβάλλοντος, οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν με κοινό το αίσθημα της περιβαλλοντικής αφύπνισης.

___________

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “MELTEMI” – Δελτίο Τύπου για Δράση Blue Cafe (28/07/2020)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tο ευρωπαϊκό έργο MELTEMI επιστρέφει στη Χίο για ένα ακόμη Blue Cafe!

 

Το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI” θα προβεί σε ένα ακόμη Blue Cafe με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας  σχετικά με το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και διαχείρισής τους.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος MELTEMI, προγραμματίζουν το τέταρτο και τελευταίο κατά σειρά Blue Cafe.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της δράσης Blue Cafe, οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν προγραμματίσει την Πέμπτη 30 Ιουλίου και ώρα 7:00 μ.μ, στο DESTIJL (Καφετέρια – Μάρμαρο Καρδαμύλων, Χίος) το 4ο Blue Café.

Το Blue Café είναι μια ενημερωτική εκδήλωση όπου επιστήμονες και εμπειρογνώμονες περιβαλλοντικών θεμάτων θα παρουσιάσουν τρόπους μείωσης των απορριμμάτων στις θάλασσες, καθώς και μέσα μεγαλύτερης εξοικείωσης τον πολιτών με την ανακύκλωση. Σκοπός των διοργανωτών μέσω της συνάντησης αυτής είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου στο πλευρό της πρώτης συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλε ποτέ ελληνική περιοχή στη λήψη μέτρων για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan – Mediterranean’. Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

 

Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries

 

 

 

 

 

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “MELTEMI” – 3o Training Course (11/06/2020)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tο MELTEMI επανέρχεται δριμύτερο διαμορφώνοντας την πρόταση Εθνικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα!

Έχοντας διανύσει μια πρωτόγνωρη διαδρομή τους τελευταίους τρεις μήνες, το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI”, σεβόμενο τις υπάρχουσες συνθήκες, προβαίνει στο τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο (National Training Course), μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ., στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” (Μιχαήλ Λιβανού 51) καθώς και στο Δημαρχείο της Χίου (Δημοκρατίας 2) θα πραγματοποιηθεί το τελικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο οποίο, θα εισακουστούν οι απόψεις όχι μόνο των εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων μερών της Χίου, αλλά και των Δημάρχων – Αντιδημάρχων Καθαριότητας και Τουρισμού άλλων παράκτιων περιοχών. Σκοπός της συμμετοχικής διαδικασίας είναι η συνεκτίμηση των μέτρων που έχουν λάβει οι αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για την αντιμετώπιση των θαλασσίων απορριμμάτων και η εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών που θα συμπεριληφθούν στην πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του προγράμματος MELTEMI ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος ΜELTEMI, καθώς και προσκεκλημένοι ειδικοί περιβαλλοντικών θεμάτων, θα συζητήσουν με εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων της Χίου και με Δημάρχους άλλων παράκτιων περιοχών για τα θαλάσσια απορρίμματα και τα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν καταλήγοντας στη διαμόρφωση της πρότασης Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ένα σχέδιο δράσης με προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’, που είναι υπεύθυνο για την ομαλή υλοποίηση της δράσης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, για τα άτομα που θα παρευρίσκονται στο Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’ και στο Δημαρχείο την ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan – Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

 

 

Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Tο ευρωπαϊκό έργο MELTEMI επιστρέφει στη Χίο με νέες δράσεις!

Το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI” θα προβεί σε μία σειρά νέων δράσεων με στόχο την ενημέρωση, τη δικτύωση, καθώς και την εκπαίδευση τοπικών φορέων στην εφαρμογή εργαλείων ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος MELTEMI, προγραμματίζουν το τρίτο κατά σειρά Blue Café και το δεύτερο Training Course.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου και ώρα 09:00 π.μ., θα λάβει χώρα στο Επιμελητήριο της Χίου το δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο (training courseτο οποίο απευθύνεται σε εκπροσώπους φορέων-”κλειδιά” για το νησί της Χίου και έχει ως στόχο τον βέλτιστο τρόπο εφαρμογής εργαλείων ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Επίσης, στα πλαίσια της δράσης Blue Café, οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν προγραμματίσει για την ίδια ημέρα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου και ώρα 10:30 π.μ., στο Book Café (Πολυκατάστημα Πυξίδα – Απλωταριάς 34) το τρίτο Blue Café.

Το Blue Café είναι μια ενημερωτική εκδήλωση όπου επιστήμονες και εμπειρογνώμονες περιβαλλοντικών θεμάτων θα παρουσιάσουν τρόπους μείωσης των απορριμμάτων στις θάλασσες, καθώς και μέσα μεγαλύτερης εξοικείωσης τον πολιτών με την ανακύκλωση. Σκοπός των διοργανωτών μέσω της συνάντησης αυτής είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου στο πλευρό της πρώτης συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλε ποτέ ελληνική περιοχή στη λήψη μέτρων για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan – Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

Ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/interregmeltemi/

https://www.instagram.com/interreg_meltemi/?hl=el