Volunteerism and Social Responsibility

Δελτίο Τύπου – Εθελοντική Αιμοδοσία στις 24/03/2023

Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε συνεργασία με το ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ», το Δήμο Χίου και την Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Χίου διοργανώνει δράση εθελοντικής αιμοδοσίας.  Η εθελοντική αιμοδοσία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου, από τις 09:00 έως τις 13:00, στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» (Μ. Λιβανού 51).

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ»
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΧΙΟΥ


Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Σήμερα διοργανώθηκε ένα σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο TEENS, σε συνεργασία με το Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου. Μέσα από αυτό, οι Εκπαιδευτές BLS/AED, κ. Θεόδωρος Τσέτσερης, Προϊστάμενος της Παθολογικής και η κα. Αγγελική Παπουτσάνη, Νοσηλεύτρια του Γραφείου Εκπαίδευσης δίδαξαν στους μαθητές/τριες του TEENS και τους εργαζόμενους του Ομίλου μας, πώς να προσφέρουν πρώτες βοήθειες ΚΑΡΠΑ. Επίσης, μας ενημέρωσαν για την σωστή χρήση των απινιδωτών καθώς και για τα σημεία, που είναι τοποθετημένοι στο νησί μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου και την διοικήτρια του, κα. Ελένη Κανταράκη για την σημερινή δράση! Θερμές ευχαριστίες και στους εθελοντές Νοσηλευτές για το σημερινό μάθημα ζωής!

 

Δελτίο Τύπου: Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Το Kοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, συνεχίζοντας την προσφορά ανθρωπιστικής συμπαράστασης και βοήθειας προς την γείτονα χώρα, που δοκιμάσθηκε από τον καταστρεπτικό σεισμό της 6ης Φεβρουάριου, συγκέντρωσε και απέστειλε σήμερα δια θαλάσσης 113 ακόμα κιβώτια ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων, τροφίμων και φαρμάκων, με προορισμό τις πληγείσες περιοχές.

 

Όλα τα προαναφερθέντα είδη, προέρχονται από δωρεές πολιτών της Χιακής κοινωνίας, τα οποία συγκεντρώνονται στην ιματιοθήκη που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Η συνδρομή των Χιωτών υπήρξε συγκινητική στην τεράστια δοκιμασία, που έχει υποστεί ο λαός της Τουρκίας. Αρωγοί στην εν λόγω αποστολή ήταν και πολλοί άλλοι φορείς, εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, το 12ο Νηπιαγωγείο Χίου, το Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου, το Γυμνάσιο Καλαμωτής, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου, το 2ο  Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βροντάδου, το 8Ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χίου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Χίου και το Sunrise Tours.

 

Το Ίδρυμα συνεχίζει αδιάκοπα την προσπάθεια και καλεί όσους διαθέτουν αντίστοιχα είδη σε καλή κατάσταση να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του Ιδρύματος για περισσότερες πληροφορίες. Η ιματιοθήκη του Ομίλου Τσάκος είναι στη διάθεση του κοινού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, ώρες 2μ.μ.- 5μ.μ.

 

Επίσκεψη του Γυμνασίου Καλαμωτής στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών- τριων της Β’ τάξης του Γυμνασίου Καλαμωτής στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος μας. Μέσα από αυτή την επίσκεψη, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους μας, να δουν την έκθεση των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο: «Ερχόμεθα προς την θάλασσα: 90 χρόνια δράσης του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά» και την φωτογραφική έκθεση της Κ. Αγγελάκου με τίτλο: «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα», όπου φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στις εγκαταστάσεις μας. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με πρόσκληση των μαθητών- τριων στο εκπαιδευτικό σκάφος του TEENS ”Μάνια”.

Δελτίο Τύπου: Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας προς τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Συνεχίζοντας την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον βαθειά δοκιμασθέντα, από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουάριου 2023, λαό της γείτονος Τουρκίας, το Kοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, συγκέντρωσε και απέστειλε σήμερα 104 κιβώτια ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων, τροφίμων και φαρμάκων. Τα ως άνω κιβώτια μεταφέρθηκαν δια θαλάσσης στο λιμάνι του Τσεσμέ απ’ όπου και θα προωθηθούν στις πληγείσες περιοχές.

Τα είδη ιματισμού, που συμπεριλαμβάνονται στην ως άνω αποστολή, προέρχονται από δωρεές πολιτών της Χίου και συγκεντρώνονται στην ιματιοθήκη που λειτουργεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στη πρωτεύουσα του νησιού. Αρωγοί στην εν λόγω αποστολή ήσαν και πολλοί άλλοι φορείς εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κάμπου, το Σχολείο του Κάμπου, ο Ε.Α.Σ. Κοφινά, τα καταστήματα LA BESTA, Λητώ, Αποστολής Store, Sunrise Tours, ο Πατήρ Ιωάννης Πρελιάς, η μεταφορική εταιρεία ΕΡΜΗΣ ΑΕ και άλλοι.

Η προσπάθεια αυτή του Ιδρύματος θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα με στόχο η επόμενη αποστολή ν’ ακολουθήσει σύντομα. Παρακαλούνται όλοι όσοι  μπορούν να συνδράμουν στην συγκέντρωση ρουχισμού, σκεπασμάτων, φαρμάκων και ξηράς τροφής με προορισμό την γείτονα χώρα, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Ιδρύματος στην διεύθυνση Μιχαήλ Λιβανού 51 στην Χίο και στο τηλέφωνο 2271081970.

Δελτίο Τύπου: Δεντροφύτευση στα Καρδάμυλα 19/02/2023

 

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στο βουνό Μαργαρίτης των Καρδαμύλων, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό Όλοι Μαζί Μπορούμε σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος». Σε αυτήν συμμετείχαν συνολικά πάνω από 150 άτομα, ανάμεσα τους μαθητές/τριες του Ναυτικού Λυκείου TEENS και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων, εργαζόμενοι, ναυτικοί του Ομίλου Τσάκος μαζί με τις οικογένειες τους αλλά και ντόπιοι κάτοικοι, φυτεύοντας πάνω από 250 δέντρα, εις μνήμην του Τάσου Ποδιά, πρώην Δημάρχου Καρδαμύλων.

Ο στόχος της δράσης, πέρα από το προφανές, να πρασινίσει το άγονο και δύσκολο έδαφος, ήταν η ευαισθητοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης, κυρίως των νέων για ένα πιο ποιοτικό αύριο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Μιχάλης Μπελέγρης στην ραδιοφωνική εκπομπή του Σκάϊ, «όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα όταν είμαστε περισσότεροι», ευχόμενος αυτός ο αριθμός να είναι μόνο η αρχή και να ακολουθήσουν πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Οι εθελοντές για άλλη μια φορά απέδειξαν έμπρακτα πως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Δείτε περισσότερο στον σύνδεσμο: ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ 19/02/2023

 

Εγκαίνια της ατομικής φωτογραφικής έκθεσης της Κίτσας Αγγελάκου – Σκηνίτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής φωτογραφικής έκθεσης της Κίτσας Αγγελάκου – Σκηνίτη, στον εμβληματικό χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στην Χίο.  Η έκθεση, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο «Βαπόρι, Ψυχή & Θάλασσα» σηματοδοτεί τόσο τη συναισθηματική όσο και τη καλλιτεχνική σχέση που έχει η φωτογράφος με τη ναυσιπλοΐα, καθώς τόπος καταγωγής της είναι οι Οινούσσες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ. κ. Μάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Λεωνίδας Αθηνάδης, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών, Πλωτάρχης κ. Δημήτριος Κλουμάσης ο Σύμβουλος Πληροφορικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός,  η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα. Μαρία Λεκκάκου, εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών και εκπαιδευτικών αρχών της νήσου, επίλεκτα μέλη της Χιακής κοινωνίας αλλά και φιλότεχνο κοινό.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Μιχαήλ Μπελέγρης και ο Δήμαρχος Οινουσσών, κ. Γεώργιος Δανιήλ, ενώ για το καλλιτεχνικό έργο της φωτογράφου Κίτσας Αγγελάκου Σκηνίτη, μίλησε η ίδια. Η εκδήλωση έκλεισε με την περιήγηση του κοινού στα φωτογραφικά έργα της καλλιτέχνιδος.

Στην έκθεση διατίθεται αφιερωματικό λεύκωμα, με τα φωτογραφικά έργα της καλλιτέχνιδος και απευθύνεται σε άτομα, που έχουν ζωτική εξάρτηση από την θάλασσα και την ναυτιλία. Επιδιώκοντας την εκπαίδευση των νέων στα θέματα ναυτιλίας, καθώς και την ναυτική κληρονομιά και παράδοση, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» σας προσκαλεί να επισκεφθείτε την  έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 έως την Τετάρτη 31 Μαίου 2023, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος  με ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 έως 17:00.

Δελτίο Τύπου: Δενδροφύτευση στη Χίο την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου δενδροφυτεύει στη Χίο. Η περιοχή που θα δενδροφυτευτεί, βρίσκεται κοντά στα Καρδάμυλα, που είναι απόσταση 27 χλμ από το κέντρο της Χίου.
Σημείο Συνάντησης: Στα Καρδάμυλα, στη θέση Μαργαρίτης.  Ώρα συνάντησης: 10 το πρωί.

Χορηγοί επικοινωνίας της δράσης στη Χίο, είναι το Ράδιο Αλήθεια 95,5 και το Αλήθεια TV.
Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ευχαριστεί την ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, που είναι αρωγός στις δράσεις του.

Όλοι μαζί μπορούμε

Δήμος Χίου

Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

 

 

Φιλοξενία της Ερευνητικής Υποδομής “EN.I.R.I.S.S.T.”

 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, φιλοξένησε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 την απολογιστική συνάντηση της Ερευνητικής Υποδομής “EN.I.R.I.S.S.T.”, ένα, υψηλών προδιαγραφών, ερευνητικό- επιστημονικό έργο για τη Ναυτιλία, τις Μεταφορές και την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 40 μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, όπου παρουσίασαν τις Υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της “EN.I.R.I.S.S.T.”, και επισήμαναν τα πολλαπλά οφέλη σε επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη της εκπαίδευσης αλλά και στο έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ότι αφορά την παροχή υψηλής ποιότητας επιστημονικής εκπαίδευσης και την σύνδεσή της με τις ανάγκες της κοινωνίας, με έμφαση στους τομείς της Ναυτιλίας και των Μεταφορών, ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για το Ίδρυμα η φιλοξενία αυτής της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει την επιστημονική ευθύνη της διαχείρισης και ολοκλήρωσης της “EN.I.R.I.S.S.T.”, με Επιστημονικά Υπεύθυνη και Συντονίστρια, την κα Αμαλία Πολυδωροπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών. Στο έργο συμμετέχουν οκτώ Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τρία Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής, ενώ έχουν τεθεί οι προδιαγραφές μετεξέλιξης σε Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή με πολλαπλά οφέλη για την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτεία και την κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες για την “EN.I.R.I.S.S.T.” θα βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.enirisst.gr/

Δελτίο Τύπου – Συγκέντρωση ειδών για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία & Συρία

Το Kοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, ανταποκρινόμενο άμεσα στην ανάγκη ανθρωπιστικής συμπαράστασης και βοήθειας, στον βαθιά δοκιμασθέντα και χειμαζόμενο, από τον καταστρεπτικό σεισμό της 6ης Φεβρουάριου, λαό της γειτονικής Τουρκίας, οργάνωσε αποστολή 45 κιβωτίων ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων μέσω της ιματιοθήκης που λειτουργεί στις κεντρικές του εγκαταστάσεις στην Χίο.

Η συνδρομή και υποστήριξη της Χιακής κοινωνίας στην ανάπτυξη και λειτουργία της ιματιοθήκης, κατέστησε δυνατή την άμεση οργάνωση και αποστολή της παρασχεθείσας βοήθειας, που απευθύνεται σε μικρά παιδιά και ενήλικους σαν ελάχιστο δείγμα συμπόνιας στην τεράστια δοκιμασία στην οποία έχουν υποβληθεί.

Η άμεση ανθρωπιστική ανταπόκριση του Ιδρύματος αναγνωρίσθηκε και από τον τουρκικό τύπο όπως αποδεικνύεται από το συνημμένο δημοσίευμα http://www.gundemcesme.com/haber/Sakizli-Armator-den-deprem-icin-anlamli-bagis/115657

Η προσπάθεια όλων για την παροχή της ελάχιστης δυνατής ανακούφισης στους πληγέντες δεν σταματάει με την πρώτη αποστολή καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή τροφίμων και φαρμάκων με στόχο την προώθηση της στην Τουρκιά τις προσέχεις ημέρες.

Το Ίδρυμα καλεί όλους όσους μπορούν να συνδράμουν στην συγκέντρωση ρουχισμού, σκεπασμάτων, φαρμάκων και ξηράς τροφής με προορισμό την γείτονα χώρα, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Ιδρύματος στην διεύθυνση, Μιχαήλ Λιβανού 51 στην Χίο και στο τηλέφωνο 2271081970.