Volunteerism and Social Responsibility

Δελτίο Τύπου – Υβριδικό Σεμινάριο “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υβριδικό
Σεμινάριο “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”

 

Σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος’’ ― Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης στη Χίο, σεμινάριο/ ημερίδα με θέμα “MARPOL 50 years: Our Commitment goes on”, σε συνδιοργάνωση με την Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), στο πλαίσιο του εθελοντικού επιμορφωτικού της προγράμματος διαμοιρασμού γνώσης και καλών πρακτικών για Αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού και στελέχη εταιρειών ― μελών.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, έτους 2023 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ι.Μ.Ο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά πάνω από 130 ναυτικοί όλων των εθνικοτήτων των ναυτιλιακών εταιρειών – μελών της HELMEPA και εκπρόσωποι άλλων συναφών Διεθνών Οργανισμών, καθώς και με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, φοιτητές του Ναυτιλιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σπουδαστές από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών καθώς και μαθητές/ τριες του TEENS – “ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ’’ και άλλων Ναυτικών Λυκείων της Χίου και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων  “To Σπίτι της Μαρίας”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, η Κοσμητόρισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ Μαρία Λεκάκου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Παντελεήμων Βατούσης και οι Διοικητές Α.Ε.Ν. Χίου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ― ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Ιωάννης Μάργαρης και Α.Ε.Ν. Οινουσσών Πλωτάρχης Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., κ. Δημήτριος Κλουμάσης.

Από πλευράς της HELMEPA, την εκδήλωση χαιρέτησε ο επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου και εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου, η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Εκπαίδευσης του Ομίλου, κα Βενετία Καλλιπολίτου.

Στις κατάμεστες αίθουσες του Ιδρύματος, από τη νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας και διαδικτυακά στους ναυτικούς μας παγκοσμίως, ο εκπρόσωπος του Ι.Μ.Ο., αρμόδιος τμηματάρχης για τα θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, κ. Λουκάς Κοντογιάννης, χαιρέτησε την εκδήλωσή και πραγματοποίησε παρουσίαση της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL, των κανονιστικών της διατάξεων, όπως έχουν διαμορφωθεί καθώς και των μελλοντικών εξελίξεων στα περιβαλλοντικά θέματα, με έμφαση στα μέτρα για την μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου από την ναυτιλία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι διαλέξεις/ παρουσιάσεις σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα:

-  «Compliance with new CII/EEXI regulations for reducing GHG emissions- Συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς CII/EEXI για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» από την Υπεύθυνη Ανάπτυξης σε θέματα Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και την Ιταλία του Γαλλικού νηογνώμονα Bureau Veritas, κα Μαρία Λαμπαρδάκη

-  «Innovative Technologies for Green Shipping – Καινοτόμες Τεχνολογίες για την Πράσινη Ναυτιλία» από τον Maritime Manager της HELMEPA, κ. Ιάσονα Λαΐνο.

-  «MARPOL compliance assessment scheme  – Σχέδιο αξιολόγησης συμμόρφωσης MARPOL» από τον Διευθυντή Ελέγχων και Επιθεωρήσεων της Tsakos Shipping and Trading S.A., κ. Αναστάσιο Καρτσιμαδάκη

-  «How MARPOL “meets” sustainability – Πώς η MARPOL “συναντά” τη βιωσιμότητα» από τον Διευθυντή Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας της Tsakos Shipping & Trading S.A, κ. Λεωνίδα Μαργέτη

Η εκδήλωση έκλεισε με μια ειδική ενότητα για τις προκλήσεις της ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης αφιερωμένη στη νέα γενιά των εν δυνάμει Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, η οποία συνοδεύτηκε με διαδραστική συζήτηση μαζί τους. Στην εν λόγῳ ενότητα ομιλητές ήταν η Καθηγήτρια και Κοσμητόρισσα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Μαρία Λεκάκου, ο Ειδικός Εργαστηριακός Εκπαιδευτής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κάπτα Γεώργιος Γεωργούλης  και η Καθηγήτρια Ναυτικού Δικαίου και Διοικητική Διευθύντρια του T.E.E.N.S.,  κα Τατιάνα Τσαρδάκα.

 


Δελτίο Τύπου – Τελετή Αγιασμού στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων “Το Σπίτι της Μαρίας” για το σχολικό έτος 2023-2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελετή Αγιασμού για το Σχολικό Έτος 2023-2024

Tην Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε Τελετή Αγιασμού στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας» ― Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού για τη νέα σχολική χρονιά. Παρουσία του Ιδρυτή, Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκου, εκλεκτών προσκεκλημένων και πλήθους εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, τελέστηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κκ. Μάρκο.

Αρχικά, τους προσκεκλημένους, τους μαθητές και τους γονείς τους, καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Μιχάλης Μπελέγρης, ο οποίος τόνισε τον επετειακό χαρακτήρα της εκδήλωσης, καθώς φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον πρώτο Αγιασμό της  Στέγης τον Σεπτέμβριο του 2013, έτος ίδρυσης της Μαθητικής Στέγης. Στη συνέχεια της ομιλίας του, εξήρε την, κατά 100%, επιτυχία των αποφοιτησάντων μαθητών της Στέγης στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2023 και μάλιστα σε Σχολές της πρώτης τους επιλογής (Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού). Ο κ. Μπελέγρης τόνισε το αίσθημα ασφάλειας που αποπνέει το περιβάλλον της Στέγης, ευχαριστώντας τους γονείς που έχουν εμπιστευθεί τα παιδιά τους στην αγκαλιά του Ιδρύματος. Απευθυνόμενος, τέλος, σε όλους τους μαθητές, τόσο της Στέγης όσο και του Πρότυπου Λυκείου TEENS,  ανέλυσε τη σημασία της «Αριστείας», στην οποία προτρέπονται οι έφηβοι των δύο μονάδων, αναφερόμενος στη δυναμική της και τη δυσκολία κατάκτησης της στη ζωή των ανθρώπων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Dominik Bonikowski, παλαιός απόφοιτος της Στέγης, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος και των 59 μέχρι στιγμής αποφοίτων, περιγράφοντας με συγκίνηση την πρόοδο και την εξελικτική πορεία όλων όσοι γαλουχήθηκαν στο «Σπίτι της Μαρίας» με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

Ακολούθησαν βραβεύσεις  της πλοιάρχου του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου κ. Χριστίνας Τζουγανάτου από τον ίδιο τον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο για τη συνέπεια και αποτελεσματικότητα στην εργασία της, καθώς και των μαθητών της Στέγης για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στις πρόσφατες  Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η σκυτάλη παρεδόθη στη Διευθύντρια της Στέγης, κ. Παρασκευή Λιαδή, η οποία έκανε μια αναδρομή στον χρόνο, αναφερόμενη στο ξεκίνημα της μαθητικής δομής, στο όραμα  των Ιδρυτών και την αγάπη και συνεχή μέριμνα όλου του προσωπικού του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου για την ευόδωση των στόχων.

Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι στην τελετή ήσαν ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, οι Δήμαρχοι Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ και Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο τέως Υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ΒΑ κ. Δ. Μουτζούρη, , ο Συντονιστής της Ομάδας Ιδρυμάτων «Πρωτοβουλία 21» κ. Ιωάννης Μάνος, η Αντιπρόεδρος ΝΑ Ευρώπης, Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής του Γαλλικού Νηογνώμονος Bureau Veritas κα. Paillette Παλαιολόγου, ο Marine Director του Διεθνούς Οργανισμού INTERTANKO κ. Phil Belcher, η Συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ κ. Ελένη Κορωνάκη κ.α.

Η εκδήλωση ωλοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του Ιδρυτή  Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκου, ο οποίος, πλαισιωμένος από μαθητές του Λυκείου TEENS και της Στέγης της Μαρίας, συνεχάρη τους αποφοιτήσαντες μαθητές για τις επιτυχίες τους στις πρόσφατες Πανελλαδικές εξετάσεις. Τέλος, εξήγγειλε ότι η Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού «Το Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα είναι έτοιμη να ανοίξει την αγκαλιά της και να φιλοξενήσει  παιδιά οικογενειών που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας,  προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε σχολεία των Καρδαμύλων.

Η τελετή έκλεισε με τους παριστάμενους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

________

Δελτίο Τύπου – Συνέχιση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Kοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, σε συνέχεια της αποστολής 36 κιβωτίων ρουχισμού, που εστάλη την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μέσω της ιματιοθήκης που λειτουργεί στις κεντρικές του εγκαταστάσεις στην Χίο, συνεχίζει την έμπρακτη στήριξη αυτών των περιοχών.

Με μια ανοιχτή αγκαλιά, το Ίδρυμα προσφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας νέων αγοριών, προερχόμενων από τις πληγείσες περιοχές, στηΜαθητική Στέγη Καρδαμύλων, η οποία λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια ως στέγη μαθητικής κοινότητας με αντικειμενικό στόχο την εκπαιδευτική υποστήριξη αγοριών από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Στους μαθητές παρέχονται δωρεάν πλήρης σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ φοιτούν στο «Λιβάνειο» Γυμνάσιο Καρδαμύλων, στο Γενικό Λύκειο ή στο Επαγγελματικό Λύκειο Καρδαμύλων Ναυτικών Επαγγελμάτων. Καλούνται όσα παιδιά επιθυμούν να φιλοξενηθούν στην Μαθητική Στέγη με άμεση μετεγγραφή από σχολείο σε σχολείο, να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τέλος, το Ίδρυμα καλεί όλους όσους μπορούν να συνδράμουν στην συγκέντρωση των κάτωθι ειδών με προορισμό τις πληγείσες περιοχές:
• Σχολικά είδη (Τσάντες, Κασετίνες, Μολύβια, Τετράδια, Στυλό, Μαρκαδόρους, Ξυλομπογιές, Μπλοκ Ζωγραφικής κ.α)
• Κουβέρτες & Κλινοσκεπάσματα
• Πετσέτες
• Είδη καθαριότητας σπιτιού & Απορρυπαντικά
• Αντικουνουπικά
• Είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν κ.α)
• Ανδρικά, γυναικεία και παιδικά, χειμερινά ρούχα

Παρακαλούνται όλοι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν από τον κατάλογο των αναγκαίων ειδών, όπως τα παραδώσουν στα γραφεία του Ιδρύματος στην διεύθυνση, Μιχαήλ Λιβανού 51 στην Χίο, καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή (ώρες 09:00 -14:00). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2271081970 και 2271029600.

Δελτίο Τύπου – Αποστολή ιματισμού στην Θεσσαλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Kοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, ανταποκρινόμενο άμεσα στην ανάγκη ανθρωπιστικής συμπαράστασης και βοήθειας, πραγματοποίησε αποστολή 36 κιβωτίων ρουχισμού την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στους πληγέντες από την κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία μέσω της ιματιοθήκης που λειτουργεί στις κεντρικές του εγκαταστάσεις στην Χίο.

Η συνδρομή και υποστήριξη της Χιακής κοινωνίας στην ανάπτυξη και λειτουργία της ιματιοθήκης, κατέστησε δυνατή την άμεση οργάνωση και αποστολή της παρασχεθείσας βοήθειας, που απευθύνεται σε μικρά παιδιά και ενήλικους σαν ελάχιστο δείγμα συμπόνιας στην τεράστια δοκιμασία στην οποία έχουν υποβληθεί.

Η προσπάθεια των Χιωτών για την παροχή της ελάχιστης δυνατής ανακούφισης σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη υπήρξε για ακόμη μια φορά συγκινητική και ήδη οργανώνεται νέα αποστολή τις προσέχεις ημέρες. Το Ίδρυμα καλεί όλους όσους μπορούν να συνδράμουν στην συγκέντρωση ρουχισμού και σκεπασμάτων με προορισμό τις πληγείσες περιοχές, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Ιδρύματος στην διεύθυνση, Μιχαήλ Λιβανού 51 στην Χίο και στο τηλέφωνο 2271081970.

 

 

03.08.2023 Βράβευση Παναγιώτη Ν. Τσάκου με το βραβείο “Χιακής Διασποράς”

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου σε κλίμα χαράς και συγκίνησης η έναρξη του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Χίου.

Οι ομογενείς τίμησαν τον Ιδρυτή μας, Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκο με το βραβείο «Χιακής Διασποράς» για την αφοσίωσή του στον τόπο καταγωγής του, την Χίο, όσο και την εξαιρετική του συνεισφορά στην πολυμορφία του παγκόσμιου πολιτισμού και την φιλανθρωπική του δράση.
Ομοίως, βραβεύτηκαν ο κ. Συμεών Παληός, Ιδρυτής της Diana Shipping και Β’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος μας καθώς και η κα. Αλεξάνδρα Προκοπίου.

 

Φιλοξενία παρουσίασης των βιβλίων «17+1 Μολύβια γράφουν παραμύθια» και «13+1 Μολύβια γράφουν ιστορίες»

Την Πέμπτη  13 Ιουλίου 2023 στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος φιλοξενήθηκε η παρουσίαση των δύο καινούργιων βιβλίων του κ. Μπάμπη Κοιλιάρη με τίτλο «17+1 Μολύβια γράφουν παραμύθια» και «13+1 Μολύβια γράφουν ιστορίες» από τις εκδόσεις Άλφα Πι.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.Σ Κοφινά Σήφι, κ.Ματθαίος Μαυρογιώργης ενώ για τα βιβλία μίλησαν η κα. Αρετή Παληού και οι εκπαιδευτικοί κυρίες Μαρκέλλα Διμήδου και Πόπη Ποριώτη.

 

 

 

Φιλοξενία της παρουσίασης του βιβλίου «Χιος. Η ζωή στην κατοχή»

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις μας η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Φρεζούλη, με τίτλο «Χιος. Η ζωή στην κατοχή», από τις εκδόσεις Άλφα Πι. Πρόκειται για ένα βιβλίο με ιστορικό χαρακτήρα που μας συγκίνησε πραγματικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινή ζωή την περίοδο της Κατοχής.

 

 

 

 

Φιλοξενία ενημερωτικής εκδήλωσης της τράπεζας Eurobank, με τίτλο «Προοπτικές και Προκλήσεις της Διεθνούς και Ελληνικής Οικονομίας»

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις μας η ενημερωτική εκδήλωση της Τράπεζας EUROBANK, με θέμα «Προοπτικές και Προκλήσεις της Διεθνούς και Ελληνικής Οικονομίας». Μέσω αυτής, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις προοπτικές και τις προκλήσεις της Διεθνούς και Ελληνικής Οικονομίας από τον επικεφαλή Οικονομολόγο της Τράπεζας, Δόκτωρα Τάσο Αναστασάτο.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΙΑΤΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΣΑΚΟΥ ΣΑΡΟΓΛΟΥ

 

 

Aποχαιρετήσαμε στις 8 Ιουλίου 2023 από τον Ιερό Ναό Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Κοιμητηρίου Παπάγου σε στενό οικογενειακό κύκλο

την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα και γιαγιά

ΙΑΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΑΚΟΥ ΣΑΡΟΓΛΟΥ

 

Ο σύζυγος: Παναγιώτης,

Τα παιδιά: Nικόλαος – Βασιλική

Τα εγγόνια: Παναγιώτης, Ειρήνη, Ελισσάβετ

 

Η αγάπη της και η ευχή της θα συντροφεύουν πάντα την οικογένειά μας.

 

‘Οσοι επιθυμούν να τιμήσουν την μνήμη της εκλιπούσης με δωρεά, παρακαλούνται να την χορηγήσουν σε έναν  από τους πιο κάτω κοινωφελείς φορείς:

 

«Η ΑΡΓΩ» – Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με ειδικές ανάγκες

Ταμιευτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Αριθμός Λογαριασμού : 177/606273-35

ΙΒΑΝ : GR 8701101770000017760627335

 

«ΕΛ.Ι.ΚΑΡ» – Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

Τράπεζα Alpha Bank

Αριθμός Λογαριασμού : 112002320001360

ΙΒΑΝ : GR 1501401120112002320001360

 

«Σκυλίτσειο» – Γενικό Νοσοκομείο Χίου

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

IBAN: GR 9201104900000049054504466

 

 

 

 

Δελτίο Τύπου – Συνέντευξη Τύπου, της Πρωτοβουλίας ’21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Συνέντευξη Τύπου, της Πρωτοβουλίας ’21.

 

Η «Πρωτοβουλία ’21*», συγκροτήθηκε το 2018, από τα σημαντικότερα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας μας και την Εθνική Τράπεζα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ένα σύνολο δράσεων, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς.

Η «Πρωτοβουλία ‘21» αποτέλεσε ένα παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, αναδεικνύοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα και τη διαχρονική πορεία και εθνική προσφορά των Ιδρυμάτων. Η συνεργασία αυτή δημιούργησε μία δυναμική, η οποία μας οδηγεί στη συνέχιση της συνεργασίας, με στόχο να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ένα μήνυμα ενότητας. Κοινή συνισταμένη των μελών της Πρωτοβουλίας, αποτελεί το μείζον ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και Συντονιστής της Πρωτοβουλίας ’21, αναφέρθηκε στην πορεία και στις δράσεις της, όπου αναδείχθηκε ο κοινωφελής χαρακτήρας και η διαχρονική πορεία και εθνική προσφορά των μελών της. Κοινή συνισταμένη αποτελεί το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, που συνδέεται με τη ζωή, την υγεία, την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, την οικονομία, την εκπαίδευση και την πολιτιστικήκληρονομιά.  Ο κ. Μάνος πρόσθεσε ότι η Πρωτοβουλία απευθύνθηκε σε επιστημονικούς, πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι μας τίμησαν με συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων, οι οποίες, εξετάστηκαν και υιοθετήθηκαν από τα μέλη της Πρωτοβουλίας.  Οι δράσεις αυτές που παρουσιάζονται πιστεύεται ότι χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα και εφικτότητα, με σκοπό να συμβάλλουν στο έργο της Πολιτείας, αλλά και στη συνειδητοποίηση της κοινωνίας και των νέων, του υπαρξιακού ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος.

Ο κ.Μάνος αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερα συνέδρια, εντασσόμενα στις δράσεις της Πρωτοβουλίας.

Ειδικότερα:

1) Διεθνές Συνέδριο, με την πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας που οργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στη Θράκη. Το συνέδριο αυτό προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε περιοχές της Θράκης, στις 5 Ιουνίου 2024 (παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος) και με την συμβολή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης και του Εθνολογικού Μουσείου Ξάνθης.

2) Συνέδριο που οργανώνεται από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με την UNESCO, το οποίο αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα των μνημείων στην περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα διεθνές, διεπιστημονικό συνέδριο που θα οργανωθεί το πρώτο τρίμηνο 2024 όπου θα προσεγγισθούν όλες οι εκφάνσεις του μείζονος αυτού ζητήματος.

3) Συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και Κλιματική Αλλαγή», που οργανώνεται από: την  Ένωση Αστικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων, με τη στήριξη του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη. Το συνέδριο αυτό που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2024, θα έχει ως αντικείμενο να μελετήσει την επιτακτική ανάγκη διαχείρισης της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος και της ρύθμισης μέσω κανόνων δικαίου, των συνθέτων προβλημάτων που ανακύπτουν για το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Τέλος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα μέχρι το 2030, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της κλιματικής σταθερότητας.

Ως προς τις δράσεις επισημάνθηκε καταρχάς μία σημαντική δράση, την πρωτοβουλία της οποίας έχει η Ακαδημία Αθηνών. Η δράση αυτή αφορά πρόταση μελέτης για την ανάπτυξη και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία της Δήλου και συντονίζεται από το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ. Το περιεχόμενο της δράσης αυτής και τα στάδια εφαρμογής της θα παρουσιαστούν σε ειδική συνέντευξη τύπου στην Ακαδημία Αθηνών, τον Σεπτέμβριο 2023.

Κατόπιν παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τους επικεφαλής και υπευθύνους των φορέων οι επιμέρους δράσεις:

- ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» του ΕΚΠΑ που υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Οι επιμέρους δράσεις του προγράμματος αφορούν: α) στη δημιουργία Παρατηρητηρίου στη θεματική «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» (επιστημονική υπεύθυνη κα Ε. Σαμόλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής), β) στην υλοποίηση ενός διεπιστημονικού έργου με θέμα «Κλιματική Κρίση και Ανθρωπιστική Ιατρική» (επιστημονικός υπεύθυνος Καθηγητής Ε. Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας) και γ) στην εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο τον «Χαρακτηρισμό πόσιμων υδάτων Βόρειας Εύβοιας σε περιοχές της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς 2021 – Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία» (επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Δ. Κωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας).

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/paratiritirioy-gia-tin-klimatiki-allagi-kai-ygeia, https://www.protovoulia21.gr/draseis/klimatiki-allagi-kai-anthropistiki-iatriki, https://www.protovoulia21.gr/draseis/charaktirismos-posimon-ydaton-voreias-eyvoias)

 

- ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κώστας Καρτάλης παρουσίασε το πρόγραμμα για την «Κλιματική Ακαδημία: Ένα Ανοικτό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή», το οποίο υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, με τη συνεργασία της HELMEPA. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μίας ψηφιακής Κλιματικής Ακαδημίας που θα προσφέρει έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, θα υποστηρίζει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό και ειδικότερα τη νέα γενιά ως προς την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και για τους τρόπους και τα μέσα για τον μετριασμό της. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/klimatiki-akadimia/)

- ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρος Πανδής παρουσίασε τη δράση για τη δημιουργία του Πανελλαδικού Δικτύου Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων, με 200 Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους σε 30 ελληνικές πόλεις και με τη συνεργασία της Πανελλαδικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Η δράση αυτή υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/panelladiko-diktyo-metrisis-aioroymenon-somatidion)

- ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Παπαθεοδώρου περιέγραψε τη  δράση για τη μελέτη της τρωτότητας των ελληνικών ακτών λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση
(https://www.protovoulia21.gr/draseis/2147/) και το πρόγραμμα για την αποτύπωση σχηματισμών ανασβεστωμένων ροδοφυκών (Coralligène formations) στις Κυκλάδες, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/apotyposi-schimatismon-anasvestomenon-rodofykon-stis-kyklades)

 

- ο Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος αναφέρθηκε στο σχέδιο για την Επισιτιστική Επάρκεια (ασφάλεια), στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα της μετά COVID-19 εποχής σε σχέσεις με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/ekponisi-schedioy-gia-tin-episitistiki-eparkeia/)

 

- ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθηγητής   κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για τη δράση, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η δράση αφορά στην εφαρμογή μιας καινοτόμου επιτόπιας μεθόδου προστασίας σε επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα από μέταλλο, όπως άγκυρες και κανόνια, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 6ου και 20ού αιώνα, και έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου-Καρπάθου.

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/prostasia-enalias-politistikis-klironomias-apo-tis-epiptosis-tis-klimatikis-allagis/)

 

- ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Καθηγητής κ. Νικόλαος Βέττας περιέγραψε τη Μελέτη για την εκτίμηση των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής σε επιλεγμένους τομείς υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία και τις προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεργασία του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας (ΚΚΑΒ) της Τράπεζας της Ελλάδος και της εταιρείας Accenture.  Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/epidrasi-tis-klimatikis-allagis-stin-elliniki-oikonomias/)

 

-   ο Γενικός Διευθυντής της WWF κ. Δημήτρης Καραβέλλας, μίλησε για τα Πρότυπα τοπικά σχέδια δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Μποδοσάκη), την Ενίσχυση εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας (με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση), το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών (με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Μποδοσάκη) και την Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για 3.000 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος (με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου).

(https://www.protovoulia21.gr/draseis/protypa-topika-schedia-drasis-gia-tin-prolipsi-dasikon-pyrkagion/, https://www.protovoulia21.gr/draseis/enischysi-ethelontikon-omadon-dasopyroprostasias/, https://www.protovoulia21.gr/draseis/programma-perivallontikis-ekpaideysis-gia-tin-prolipsi-dasikon-pyrkagion/, https://www.protovoulia21.gr/draseis/promitheia-meson-atomikis-prostasias-gia-3000-ethelontes-toy-pyrosvestikoy-somatos/)

 

-    η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, κα Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου περιέγραψε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ενεργώ για τον πλανήτη, το οποίο θα υλοποιηθεί σε 35 σχολεία της χώρας, με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.(https://www.protovoulia21.gr/draseis/energo-gia-ton-planiti-ekpaideytiko-programma/)

 

-    η Καλλιτεχνική Επιμελήτρια της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος κα Ιωάννα Τσαχτσιρλή παρουσίασε την έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο «αγκαλιάΖΩ τη ΓΗ – Μία εικαστική πρόκληση για παιδιά και νέους», η οποία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. (https://www.protovoulia21.gr/draseis/agkaliazo-ti-gi-eikastiki-prosklisi-gia-paidia-kai-neoys/)

 

Ο κ. Ιωάννης Μάνος ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους εκπροσώπους του Τύπου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ιδιαίτερα δε, ευχαρίστησε τα παριστάμενα μέλη των επιστημονικών και εκπαιδευτικών ομάδων που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μία εφικτότητα και ολιστική προσέγγιση.

 

* Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, Ίδρυμα Ωνάση.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.protovoulia21.gr/

 

Email: info@protovoulia21.gr