2018 May

Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “MELTEMI@School”

MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and Improvement

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εταίροι του προγράμματος MELTEMI, σε συνεργασία με τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, την πρώτη τους επίσκεψη στα Γυμνάσια Βροντάδου και Καρδαμύλων.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της δράσης MELTEMI@School του προγράμματος MELTEMI, σύμφωνα με την οποία δύο σχολεία ανά χώρα θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόβλημα των θαλασσιών απορριμμάτων και την αντιμετώπισή του, αλλά και να εκπαιδευτούν στις επιστημονικές μεθόδους καταγραφής των θαλασσίων απορριμμάτων ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην αξιολόγηση των θαλάσσιων απορριμμάτων σε δύο ακτές της κάθε χώρας.

Σε αυτήν την πρώτη επίσκεψη, οι μαθητές των Γυμνασίων Βροντάδου και Καρδαμύλων ενημερώθηκαν σχετικά με το πρόγραμμα MELTEMI και την πορεία υλοποίησής του, αλλά και αναφορικά με την ενεργό συμμετοχή τους στην καταγραφή και αξιολόγηση των θαλάσσιων απορριμμάτων σε δύο ακτές της Χίου (παραλία Κώμης και παραλία Λιθίου). Επιπροσθέτως, οι μαθητές μέσω σχετικών παρουσιάσεων ενημερώθηκαν για τις διαστάσεις του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων αλλά και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή προγραμματίζονται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας προς την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το συγχρηματοδοτούμενο έργο ‘MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and Improvement’ (MELTEMI) έχει ως στόχο την ενημέρωση, τη δικτύωση, την εκπαίδευση, αλλά και την κατάρτιση όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών, με σκοπό τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας προς την επίλυση του θέματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Το Ελληνικό εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από το ΕΛΚΕΘΕ (συντονιστής εταίρος), το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία και η αποτελεσματική πολιτική και τα μέτρα πρόληψης και μείωσης των συνεπειών των θαλασσίων απορριμμάτων θα πρέπει να εφαρμοστούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ταυτόχρονα. Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι ένα διασυνοριακό πρόβλημα και για τον λόγο αυτόν απαιτείται διεθνής συντονισμός μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά. Βασικός στόχος κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος MELTEMI, είναι η ενίσχυση του νομικού πλαισίου παρακολούθησης και διαχείρισης των θαλάσσιων απορριμμάτων και η ενδυνάμωση της διαχειριστικής ικανότητας των δημόσιων αρχών, με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική μετρίαση (μείωση) της ρύπανσης που προκαλείται από τα θαλάσσια απορρίμματα.

Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, ευελπιστούμε να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, στο πλευρό της πρώτης συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλε ποτέ ελληνική περιοχή στη λήψη μέτρων για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

 

Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries

 

___________

Επισκέψιμα Αρχοντικά: Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” (24-25/05/2018)

Το αρχοντικό “Λιβανούδικο” εις το οποίο στεγάζεται το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” θα είναι ανοιχτό στο κοινό, στα πλαίσια της δράσης αυτής, την Πέμπτη 24/05/2018 και την Παρασκευή 25/05/2018, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Μεγάλοι Έλληνες» – Τιμητική εκδήλωση για τον Σταμάτη Κριμιζή

Την Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018, ο Σύλλογος «Οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», παρουσίασε, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μεγάλοι Έλληνες», στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή. Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»  ̶  Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης (του οποίου ο τιμώμενος διετέλεσε Πρόεδρος της Επιστημονικής του Επιτροπής επί σειράν ετών) συμμετείχε ως αποκλειστικός χορηγός της τιμητικής αυτής εκδήλωσης και εκπροσωπήθηκε από τον Ιδρυτή του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο και πολλά μέλη του.

Το υψηλής αισθητικής θεατρικό ντοκυμαντέρ που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας και η σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, με τη συνοδεία υποβλητικής μουσικής από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, εξιστόρησε τη ζωή του Σταμάτη Κριμιζή, από τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρα Χίο μέχρι σήμερα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους σημαντικώτερους σταθμούς της σταδιοδρομίας του στο πεδίο της Αστροφυσικής.

Ο Σταμάτης Κριμιζής  ̶  το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με όλες τις αποστολές στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος  ̶ είναι διαστημικός επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής. Διαχειρίστηκε διαστημικά προγράμματα της NASA, διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa και τελικά ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins. Από το 2004 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 Άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, φίλοι του Ιδρύματος και μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας της Χίου παρακολούθησαν, με έκδηλο ενθουσιασμό, την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου.

Η βραδιά έκλεισε με μια σύντομη ομιλία του κ. Κριμιζή, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του να ακολουθεί κάποιος με αφοσίωση το όραμα του παρά τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα «3Α» που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε κοινωνία, δηλαδή την Αξιολόγηση, την Αξιοκρατία και την Αριστεία.

Στο τέλος της εκδήλωσης, προσκληθείς, ανέβηκε στη σκηνή ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος που  μίλησε για τη μακρόχρονη φιλία που τον συνδέει με τον τιμώμενο επιστήμονα και για τον θαυμασμό που αισθάνεται για τα επιτεύγματα του.

H εξιστόρηση της μοναδικής, δημιουργικής πορείας στο παγκόσμιο στερέωμα του Σταμάτη Κριμιζή μετέφερε στο ακροατήριο πολύτιμα μηνύματα για την επιτυχία, την έρευνα, τη χαρά της ανακάλυψης και της συνεργασίας  ̶  κατασταλάγματα όλα μιας σταδιοδρομίας αφιερωμένης στη μάθηση,  τη γνώση και την επιστήμη.

Ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικού προγράμματος “Το Πλοίο πάει σχολείο” (21/05/2018)

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φέρνει την ελληνική Ναυτιλία κοντά στα παιδιά, μέσω του προγράμματος «Το Πλοίο Πάει Σχολείο», το οποίο υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική, στην Κύπρο, και σε άλλες χώρες. Μέσα από το πρόγραμμα, σχολεία και ορφανοτροφεία «υιοθετούν» ένα πλοίο και σε τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνούν με το πλήρωμά του σχετικά με τη ζωή στη θάλασσα, τα εμπορεύματα που μεταφέρει, τα είδη των πλοίων που υπάρχουν, την καίρια θέση της Ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα «Το Πλοίο Πάει Σχολείο» έχει ιστορία πάνω από 80 έτη και ξεκίνησε μέσω της αλληλογραφίας των μαθητών με τα πλοία που συμμετείχαν στον πρόγραμμα. Σήμερα, η τεχνολογία βοηθάει ώστε να αξιοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η τηλεδιάσκεψη, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι ηλεκτρονικές παρουσιάσεις, καθώς και τα συστήματα ηλεκτρονικού εντοπισμού του πλοίου.

Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι που τους φέρνει πιο κοντά στη Ναυτιλία. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα προσφέρει στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις για πληθώρα θεμάτων που άπτονται της Ναυτιλίας, όπως το παγκόσμιο εμπόριο, η ασφάλεια στη θάλασσα, η μετεωρολογία, τα αγγλικά (τα παιδιά αφομοιώνουν ναυτική ορολογία), η προστασία του περιβάλλοντος, και η γεωγραφία (παρακολουθώντας την πορεία του πλοίου, τα λιμάνια που διατρέχει, κλπ.). «Το Πλοίο Πάει Σχολείο» φέρνει τα παιδιά κοντά στη θάλασσα και τη Ναυτιλία, συμβάλει ενεργά στη ναυτική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα τα προετοιμάζει ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που σέβονται και αγαπούν τη θάλασσα και όλα όσα μας προσφέρει. Στο τέλος κάθε σχολικού έτους, απονέμεται σε κάθε μαθητή το πιστοποιητικό συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Τσάκος στη Χίο (Μιχ. Λιβανού 51, Αίθουσα Διαλέξεων) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το Πρόγραμμα.

“Μεγάλοι Έλληνες” Τιμητική εκδήλωση για τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή (16/05/2018)

Το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης έχει την χαρά και τιμή να είναι χορηγός της σημερινής εκδήλωσης “Μεγάλοι Έλληνες” προς τιμήν του διακεκριμένου Χιώτη επιστήμονα, Δρ. Σταμάτη Κριμιζή.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8 μ.μ.

Διοργανωτής ο Σύλλογος “Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών”.

Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων “Το Σπίτι της Μαρίας” – Εκδήλωση ενδιαφέροντος για μαθητές

Χίος, 11 Mαΐου 2018

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» ιδρύθηκε το 2013 από την οικογένεια του Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου, υλοποιώντας το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας. Είναι  ενταγμένη στους σκοπούς και στις δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και έχει ως στόχο να αποτελέσει έναν υψηλού επιπέδου σύγχρονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πυρήνα ζωής μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας των Καρδαμύλων.

Στο «Σπίτι της Μαρίας» φιλοξενούνται αγόρια από όλη την Ελλάδα, που μπορούν να φοιτήσουν στις σχολικές μονάδες των Καρδαμύλων και στα οποία, εκτός από στέγη και τροφή, παρέχονται όλα τα αναγκαία για την καλύτερη σχολική τους επίδοση. Όμως, κυρίαρχο μέλημα εκ μέρους του Ιδρύματος, αποτελεί η καθημερινή προσπάθεια βελτίωσης και ανάδειξης της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Στη Μαθητική Στέγη γίνονται δεκτά αγόρια, που θα φοιτήσουν κατά το προσεχές σχολικό έτος 2018-19 στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και στην Α΄ και Β΄ Λυκείου.

Τα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση γονέων/κηδεμόνων είναι τα παρακάτω:

1. Φωτοαντίγραφα των ταυτοτήτων των γονέων ή κηδεμόνων και του μαθητή

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (από τα ΚΕΠ)

3. Πιστό αντίγραφο τίτλου προόδου του μαθητή του σχολικού έτους 2017-18

4. Συστατική επιστολή του Διευθυντή του σχολείου

5. Φωτοαντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού των γονέων ή κηδεμόνων του μαθητή

 

Στα κριτήρια επιλογής βαρύνουσα σημασία θα έχει ο βαθμός προαγωγής από την προηγούμενη τάξη. Κάθε επιπλέον προσόν, γνώση ή δεξιότητα  (π.χ. γνώση ξένης γλώσσας, μέλος Αθλητικού Σωματείου, γνώση μουσικού οργάνου κ.λ.π.) κρίνεται θετικά.

Οι αιτήσεις συμμετοχής με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν  έως τις 15 Ιουλίου 2018 στα γραφεία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης,  Μ. Λιβανού 51, Χίος, 82100, Τ.Θ. 119 ή να σταλούν με συστημένη επιστολή.

Μετά την εξέταση των αιτήσεων θα ακολουθήσει συνέντευξη  των υποψήφιων μαθητών.

Τέλος, οι επιλεγέντες μαθητές της παραπάνω διαδικασίας, πριν από την ένταξή τους στη Μαθητική Στέγη, θα πρέπει να προσκομίσουν έκθεση αξιολόγησης από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου Χίου, σύμφωνα με υπόδειγμα που θα δοθεί από τη Γραμματεία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Ο Διευθυντής της Μαθητικής Στέγης,

Ζαχαρίας Ι. Μπεκριδάκης

 

Τηλέφωνα Πληροφοριών: 22720 23750, 6945896640.

E-mail: contact@mariatsakosfoundation.gr

fb:Maria Tsakos Foundation

 

Συμμετοχή Σε Θερινή Κατασκήνωση “Tsakos Kids Summer Camp 2018”

H Tsakos Group of Companies μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος“Μαρία Τσάκος- Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης” διοργανώνει για δεύτερη χρονιά, τη θερινή κατασκήνωση “Tsakos Kids Summer Camp” για παιδιά των ναυτικών και στελεχών του Ομίλου της.

Το Summer Camp απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 – 14 ετών και θα φιλοξενηθεί στο “Σπίτι της Μαρίας” στα Καρδάμυλα της Χίου, από την Δευτέρα 02 Ιουλίου έως την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018.

Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια και εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο τη δημιουργική απασχόληση, τη διασκέδαση και τη γνωριμία των παιδιών με ναυταθλητικές δραστηριότητες. Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν το άθλημα της Ιστιοπλοΐας, να απολαύσουν την Κωπηλασία, να μάθουν βασικές αρχές της Μετεωρολογίας και της Ναυτιλιακής Γεωγραφίας, και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις της Ναυτιλίας μέσα από διασκεδαστικά εκπαιδευτικά δρώμενα.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς παρακαλούνται, όπως καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής έως και την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, ηλεκτρονικά στο email:  contact@mariatsakosfoundation.gr

Σε περίπτωση μη κάλυψης των θέσεων είναι δυνατόν το ηλικιακό όριο να επεκταθεί έως παιδιά 16 ετών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επιλογή των παιδιών.

Πληροφορίες: (0030) 22710-81970 – Γραμματεία Ιδρύματος.

Θα χαρούμε να καλωσορίσουμε όσα παιδιά επιθυμούν να απολαύσουν μαζί μας ένα αξέχαστο δεκαήμερο με διασκεδαστική εκμάθηση και ψυχαγωγία.

Ενημερωτικό φυλλάδιο

Φιλοξενία φωτογραφικής έκθεσης “Chios Land” (11/05/2018)

Το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” φιλοξενεί την φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Chios Land”, η οποία διοργανώνεται από την Μ.Κ.Ο. “ΜΕΤΑ-ΔΡΑΣΗ – Δράση για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη”.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 στις 7.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Μιχ. Λιβανού 51, Χίος).
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 20 Μαΐου 2018, καθημερινώς Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 π.μ. – 2 μ.μ. και, Σαββατοκύριακα ώρες 6 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.