Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “MELTEMI@School”

MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and Improvement

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εταίροι του προγράμματος MELTEMI, σε συνεργασία με τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, την πρώτη τους επίσκεψη στα Γυμνάσια Βροντάδου και Καρδαμύλων.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της δράσης MELTEMI@School του προγράμματος MELTEMI, σύμφωνα με την οποία δύο σχολεία ανά χώρα θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόβλημα των θαλασσιών απορριμμάτων και την αντιμετώπισή του, αλλά και να εκπαιδευτούν στις επιστημονικές μεθόδους καταγραφής των θαλασσίων απορριμμάτων ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην αξιολόγηση των θαλάσσιων απορριμμάτων σε δύο ακτές της κάθε χώρας.

Σε αυτήν την πρώτη επίσκεψη, οι μαθητές των Γυμνασίων Βροντάδου και Καρδαμύλων ενημερώθηκαν σχετικά με το πρόγραμμα MELTEMI και την πορεία υλοποίησής του, αλλά και αναφορικά με την ενεργό συμμετοχή τους στην καταγραφή και αξιολόγηση των θαλάσσιων απορριμμάτων σε δύο ακτές της Χίου (παραλία Κώμης και παραλία Λιθίου). Επιπροσθέτως, οι μαθητές μέσω σχετικών παρουσιάσεων ενημερώθηκαν για τις διαστάσεις του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων αλλά και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή προγραμματίζονται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας προς την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το συγχρηματοδοτούμενο έργο ‘MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and Improvement’ (MELTEMI) έχει ως στόχο την ενημέρωση, τη δικτύωση, την εκπαίδευση, αλλά και την κατάρτιση όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών, με σκοπό τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας προς την επίλυση του θέματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Το Ελληνικό εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από το ΕΛΚΕΘΕ (συντονιστής εταίρος), το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία και η αποτελεσματική πολιτική και τα μέτρα πρόληψης και μείωσης των συνεπειών των θαλασσίων απορριμμάτων θα πρέπει να εφαρμοστούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ταυτόχρονα. Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι ένα διασυνοριακό πρόβλημα και για τον λόγο αυτόν απαιτείται διεθνής συντονισμός μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά. Βασικός στόχος κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος MELTEMI, είναι η ενίσχυση του νομικού πλαισίου παρακολούθησης και διαχείρισης των θαλάσσιων απορριμμάτων και η ενδυνάμωση της διαχειριστικής ικανότητας των δημόσιων αρχών, με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική μετρίαση (μείωση) της ρύπανσης που προκαλείται από τα θαλάσσια απορρίμματα.

Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, ευελπιστούμε να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, στο πλευρό της πρώτης συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλε ποτέ ελληνική περιοχή στη λήψη μέτρων για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

 

Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries

 

___________