Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “MELTEMI” Workshops – Δελτίο Τύπου (11/12/2018)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκλήρωση της Τριήμερης Συνάντησης Εργασίας για τον Σχεδιασμό Δράσεων ενάντια στα Θαλάσσια Απορρίμματα από το MELTEMI

Ολοκληρώθηκε η Τριήμερη Συνάντηση Εργασίας με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τον σχεδιασμό δράσεων ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα στο νησί της Χίου. Η δράση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος MELTEMI (πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Balkan-Mediterranean) και διοργανώθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε), και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της διαχειριστικής ικανότητας των τοπικών αρχών αλλά και της κοινωνίας για την αποτελεσματική μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτής, παρουσιάστηκαν τα εργαλεία και οι βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται διεθνώς, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να επιλέξουν, να προσαρμόσουν, και να υιοθετήσουν τα καλύτερα εργαλεία και τις αποτελεσματικότερες πρακτικές διαχείρισης θαλάσσιων απορριμμάτων για την περιοχή της Χίου.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στη συνάντηση ήταν η κα. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία μίλησε για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τα κρίσιμα σημεία για αποφυγή δημιουργίας Θαλάσσιων Απορριμμάτων, ο κ. Θεόδωρος Ξανθόπουλος (Μ.Ο.Δ. Α.Ε.), ο οποίος ανέπτυξε την ανακύκλωση στα πράσινα σημεία, τη μεθοδολογία ανάπτυξης και τις παραμέτρους σχεδιασμού τους, και η κα. Θάλεια Ρίζου (PLACE IDENTITY GR – CLUSTERS), η οποία ανέλυσε την έννοια των συμμετοχικών διαδικασιών και παρουσίασε εργαλεία και μεθοδολογίες σχεδιασμού τους. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές σε συνέργεια με τους ομιλητές – μέλη της ομάδας έργου του προγράμματος MELTEMI, έδωσαν την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν για τους στόχους του προγράμματος, για το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων στο νησί της Χίου, καθώς και για τα εργαλεία και τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται διεθνώς, αποσκοπώντας στη λήψη μέτρων για τη μετρίαση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν φορείς της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου καθαριότητας Χίου, Εκπροσώπων του τμήματος Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, του Διευθυντή του Λιμενικού Ταμείου, Λιμενικών, της Υπεύθυνης Συμβουλευτικής Υποστήριξης επιχειρήσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου, του Πρόεδρου και της αντιπροέδρου των καταστημάτων Εστίασης, του Πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, Καθηγητών Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εργαζόμενων στον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών και εκπροσώπων του Τοπικού Τύπου.

 

Το 2019 θα ακολουθήσει μια σειρά δράσεων όπως τα Blue-Café, το Meltemi@School καθώς και τρία Training Courses με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση τόσο των τοπικών φορέων, όσο και της κοινωνίας γενικότερα σχετικά με το μείζον πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

 

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “MELTEMI

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

____________