ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΤ. Π. Ν. ΤΣΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟ (10/02/2020)

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε την αναγόρευση του Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου σε επίτιμο μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 στο Μέγαρο του Συλλόγου στην Αθήνα.

Στην τελετή, συμβραβευθέντες ήσαν άλλες τέσσερις διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας μας με πλούσια επιστημονική, πολιτιστική και κοινωνική δράση, όπως ο Ακαδημαϊκός στην έδρα της Θεωρητικής και Πειραματικής Μηχανικής, κ. Εμμανουήλ Γδούτος, ο Ιατρός Δρ. Νικόλαος Κατσιλάμπρος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο Ιατρός Δρ. Διονύσιος Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Επιχειρηματίας.

Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Καθηγητής  Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, έκανε αναφορά στην επιχειρηματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα του Καπτ. Παναγιώτη Τσάκου.

Στην αντιφώνηση του, ο Καπτ. Τσάκος ευχαρίστησε τον Σύλλογο για την τιμητική αυτή διάκριση την οποία αφιέρωσε στους δοξασμένους ναυτικούς των προηγουμένων γενεών. Επίσης εξήρε και συνεχάρη τον Σύλλογο για την πλούσια προσφορά του στην Χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1865 στην Αθήνα με σκοπό την πνευματική κοινωνική και ηθική βελτίωση των Ελλήνων μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Εξελίχθηκε σε πανελλήνιο πνευματικό κέντρο με πλούσια δράση κορυφαίων εκπροσώπων της πνευματικής, ακαδημαϊκής, πολιτικής, δικαστικής, στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Σύντομα ο Σύλλογος απέκτησε φήμη και κύρος πραγματικής “Ακαδημίας” που λειτουργούσε κατά τμήματα, όπως φιλολογικό, αρχαιολογικό, νομικό, καλλιτεχνικό ακόμα και φυσιογνωστικό, διοργανώνοντας διαλέξεις, εκθέσεις καθώς και διάφορους διαγωνισμούς. Μέλη του υπήρξαν κορυφαίες προσωπικότητες όπως οι Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Εμμανουήλ Ροΐδης, Γεώργιος Βιζυηνός, Γεώργιος Σουρής, Κωστής Παλαμάς, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Στρατής Μυριβήλης και Γεώργιος Δροσίνης. Στους κόλπους του εντάχθησαν διακεκριμένοι φιλέλληνες παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Ερρίκος Σλήμαν και ο Ζωρζ Κλεμανσώ.

___________