Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “MELTEMI” 3rd Training Course: Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τρίτο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του MELTEMI μέσω τηλεδιάσκεψης

Μέσω του έργου MELTEMI(πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Balkan-Mediterranean), το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.) του Πανεπιστημίου Πατρών, είχαν τη χαρά να πραγματοποιήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης το τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο του προγράμματος με ταυτόχρονη συμμετοχή από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και το Δημαρχείο της Χίου.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων-κλειδιών  της Χίου συναντήθηκαν με φυσική παρουσία στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και στο Δημαρχείο τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει προταθεί στο πλαίσιο μη εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με ταυτόχρονη συμμετοχή από τη Σαρωνίδα που εδρεύει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., την Πάτρα, που εδρεύει το Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω. και  από διάφορες παράκτιες περιοχές από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν επιστήμονες, ειδικοί περιβαλλοντικών θεμάτων καθώς και Δήμαρχοι – εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης με απώτερο στόχο την πρόταση ενός εθνικού σχεδίου δράσης ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

 

       Δημαρχείο                                                                            Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

 

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων τόσο στη Χίο όσο και στην υπόλοιπη χώρα αλλά και τις δυνατότητες που έχει η κοινωνία, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στη λήψη μέτρων ενάντια σε αυτά.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ήταν οι Δήμαρχοι Ψαρών και Οινουσσών, εκπρόσωπος του Δήμου Κέρκυρας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, ο Ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων, μέλη εθελοντικών οργανώσεων κ.α. Επίσης, στη συνάντηση παρευρέθηκαν σημαντικοί καλεσμένοι και ομιλητές. Μεταξύ άλλων ο Στέφανος Δαφνής (εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης) και η Δρ. Θωμαΐς Βλαχογιάννη (MIO-ECSDE).

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

____________

Ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/interregmeltemi/

https://www.instagram.com/interreg_meltemi/?hl=el

 

 Project co-funded by the European Union and National Funds of the participating countries