ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ TEENS (21/02/2022)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ TEENS (21/02/2022)

Το Ναυτικό Λύκειο «ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» (TEENS), ιδρυθέν τον Σεπτέμβριο 2018 από τον Καπτά Παναγιώτη Ν. Τσάκο, με έδρα την Χίο, είναι το πρώτο Ιδιωτικό μη Κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Λύκειο στην Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης. Κεντρικό στόχο του TEENΣ αποτελεί η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στη Χώρα μας και η ενθάρρυνση και παρότρυνση των Ελληνοπαίδων να στραφούν  στα Ναυτικά και Ναυτιλιακά Επαγγέλματα, ώστε ν’ αποτραπεί ο αφελληνισμός της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Αποσκοπώντας στην παροχή ποιοτικής ναυτικής εκπαίδευσης, το ΤΕΕΝΣ προπαιδεύει τους αυριανούς Πλοιάρχους και Μηχανικούς Ε.Ν. μέσῳ τμημάτων ανηλίκων γιά τις τάξεις Α, Β και Γ’ Λυκείου ενώ, εκ παραλλήλου, λειτουργεί και πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, το ΤΕΕΝΣ, εκτός των ως άνω τομέων, θα λειτουργήσει και τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού γιά όλες τις προβλεπόμενες ειδικότητες, τόσο για τα τμήματα των ανηλίκων όσο και για τα τμήματα των ενηλίκων.

Οι ειδικότητες Πλοιάρχων, Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων/Ηλεκτρονικών συνιστούν βασικά θεμέλια υποστήριξης της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, εξασφαλίζοντας την, από πλευράς εργατικού δυναμικού, παγκόσμια ηγετική της θέση.

Σαν Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Εκπαίδευσης, το ΤΕΕΝΣ:

v  Αποσκοπεί στην επίτευξη και διαχρονική διατήρηση υψηλού επιπέδου ναυτικής παιδείας, που να ανταποκρίνεται πλήρως στις διαρκώς αυξανόμενες, λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ανάγκες της Ναυτιλίας,

v  Αποτελεί πρότυπο κέντρο αριστείας και καινοτομίας, συνδυάζοντας την λυκειακή, ναυτική εκπαίδευση με την βιωματική μάθηση, χάρις στην αμέριστη σύμπραξη και συμπαράσταση που του παρέχει ο πρωτοπόρος ναυτιλιακός Όμιλος Εταιρειών Τσάκου,

v  Στοχεύει στη προσέλκυση άριστων μαθητών και μαθητριών, που προσανατολίζονται να σταδιοδρομήσουν  στη θάλασσα και, κατ’ αυτό το τρόπο, να υπηρετήσουν την Μεγάλη των Ελλήνων Ναυτιλία και να καταξιωθούν σ’ αυτή.

Μέσα στο πλαίσιο των ας άνω στόχων και επιδιώξεων, το ΤΕΕΝΣ ανακοινώνει ότι, από την νέα σχολική χρονιά (2022-2023):

  • Η επιλογή των μαθητών/μαθητριών θα γίνεται επί τῃ βάσει υψηλών επιδόσεων βαθμολογίας στις πρότερες σπουδές τους ή με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, ως λ.χ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, τέκνα πολύτεκνων γονέων, παιδιά ναυτικών οικογενειών, κ.α.
  • Μαθητές και μαθήτριες που πληρούν τα ως άνω κριτήρια απαλλάσσονται της καταβολής διδάκτρων για την βασική εκπαίδευση του υποχρεωτικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
  • Εκ παραλλήλου, σε μαθητές και μαθήτριες υψηλών διακρίσεων, θα χορηγούνται πλήρεις υποτροφίες από το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”, από εταιρείες του Ομίλου Τσάκου και από άλλους αξιόλογους χορηγούς,
  • Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του TEENΣ θα είναι διαθέσιμες για χρήση και από ενδιαφερόμενα λύκεια της Χίου, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών και από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Ο Όμιλος Εταιρειών Τσάκου, συνεχίζοντας εμπράκτως, δια του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” και σειράς όλης συναφών δράσεων, τις προσπάθειες του διατήρησης και διατράνωσης της μεγάλης ναυτικής παράδοσης της Χίου και συμβολής στην εξασφάλιση της Ελληνικότητας της Ναυτιλίας της Χώρας, θα συνεχίσει να επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του ΤΕΕΝΣ μέσα στο περίγραμμα των πιό πάνω εξαγγελλόμενων καινοτόμων πρωτοβουλιών και όσων άλλων ήθελε αποφασίσει σε εύθετο χρόνο.