‘Το Σπίτι της Μαρίας’ – Ενημερωτική επιστολή για κατάθεση αιτήσεων

Χίος,  Μάιος 2015

                                    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Επιθυμούμε να ενημερωθεί κάθε οικογένεια για το έργο και τη λειτουργία ενός εξέχοντος χώρου φιλοξενίας και φροντίδας μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Καρδάμυλα της Χίου.  Τη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων, «Το Σπίτι της Μαρίας». Το Κέντρο αυτό, που φέρει το όνομα της εμπνεύστριας και οραματίστριάς του, λειτουργεί υπό την οργανωτική φροντίδα και οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης», το οποίο ιδρύθηκε από τον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο και την οικογένειά του.

 Βασικός σκοπός της Μαθητικής Στέγης είναι να προσφέρει στους φιλοξενούμενους μαθητές (προσεκτικά επιλεγμένους με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια) το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την εκπαιδευτική τους πρόοδο και πλατύτερη δυνατή καλλιέργεια, την ανάδειξη της αριστείας και, πάνω από όλα, τη σφυρηλάτηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, στηριγμένης σε αρχές και αξίες. Σταθερό μέλημα είναι «Το Σπίτι της Μαρίας» να αποτελεί μία υποδειγματική Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού, όπως ακριβώς το οραματίσθηκε η Μαρία Τσάκου, ο Καπετάνιος και η Οικογένεια του. Η οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, οι παιδαγωγικές ομιλίες, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και δραστηριότητες, καθώς  και η συμμετοχή σε αθλητικά και κοινωνικά προγράμματα αποτελούν βασικά εργαλεία για την προώθηση των ανωτέρω στόχων.

Η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων φιλοξενεί κάθε σχολικό έτος 20–22 αγόρια, τα οποία φοιτούν στα διδακτήρια (Γυμνάσιο – Γενικό Λύκειο – Επαγγελματικό Λύκειο) των  Καρδαμύλων Χίου. Για την σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει τον προσεχή Σεπτέμβριο, η Στέγη θα δεχθεί 8 έως 10 νέα παιδιά στη θέση αυτών που αποφοιτούν με τη λήξη της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την υποβολή σχετικής αίτησης ενδιαφέροντος είναι κυρίως δύο: α) ο μαθητής να πρόκειται να φοιτήσει τον Σεπτέμβριο 2015 στις Τάξεις Β’ ή  Γ’ Γυμνασίου και Α’ ή Β’ Λυκείου (Γενικού ή Επαγγελματικού) και β) ο μαθητής να έχει προαχθεί για την επόμενη σχολική χρονιά με βαθμό τουλάχιστον 16. Η επιλογή των μαθητών γίνεται από ειδική επιτροπή εκπαιδευτικών μετά από μελέτη του  φακέλου της αίτησης κάθε ενδιαφερομένου και μετά από σχετική συνέντευξη με τον μαθητή και τους γονείς του.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε με τη σειρά σας  συγγενείς και φίλους, που έχουν παιδιά σε ανάλογη ηλικία, για τις σημαντικότατες πολύπλευρες ευκαιρίες ζωής  και δυνατότητες που προσφέρει «Το Σπίτι της Μαρίας». Να γίνουν γνώστες αυτού του κοινωνικού έργου που επιτελείται στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων με την καθημερινή, αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της οικογενείας του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου.

Προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων είναι η 20η Ιουλίου 2015 είτε ιδιοχείρως, είτε ταχυδρομικά στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μ. Λιβανού 51, 82100 Χίος. Πληροφορίες στη Γραμματεία του Ιδρύματος στο τηλέφωνο 22710-82777. (Για να δείτε αναλυτικά το ενημερωτικό φυλλάδιο, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.)

Μετά τιμής,

Ο Διευθυντής

Παύλος Π. Καλογεράκης

Επίτιμος Διευθυντής Εκπαίδευσης