ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ & ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ (14/05/2016)

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Με την παρουσία του Ολλανδού Πρέσβη στην Αθήνα κ. Caspar Veldkamp και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος  «Μαρία Τσάκος» – Κέντρο  Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, στο λιμάνι της Χίου, το Σάββατο, 14 Μαΐου 2016, τελετή παράδοσης-παραλαβής και ονοματοδοσίας δύο σκαφών διάσωσης από την Ολλανδική KNRM στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Χίος. Τα σκάφη προορίζονται να συνδράμουν το Λιμενικό Σώμα στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών που κινδυνεύουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Χίου. Με την παράδοση τους, τα ολλανδικά πληρώματα αντικατεστάθησαν από Έλληνες εθελοντές που εκπαιδεύτηκαν στις Κάτω Χώρες.

Τον Αγιασμό ευλόγησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ.κ. Μάρκος.

Με αναδόχους τη σύζυγο του Ολλανδού Πρέσβη στην Αθήνα, Κυρία Anne Veldkamp και την κυρία Chantal E. Μητροπούλου, στα σκάφη δόθηκαν τα ονόματα «Ειρήνη» και «Αθηνά».

Στην τελετή παρέστησαν ο Ιδρυτής του Ιδρύματος καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, η Πρόεδρος Πρωτοδικών Κυρία Μαρία Τομπάζη, η Εισαγγελέας Χίου Κυρία Εμμανουέλα Κεσιαντζή, ο Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Μπικάκης, ο Περιφερειακός Διοικητής Λ.Σ. Αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Αρμπουνιώτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου Σταμάτιου Ράπτη, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου κ. Μιχάλης Μπελέγρης, ο Λιμενάρχης Χίου Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Χρήστος Φραγκιάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Αστυνόμος Ανδρέας Δαμίρης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Αντιπύραρχος Ιάκωβος Αρχοντάκης, ο Διοικητής του Ναυτικού Κλιμακίου Χίου Υποπλοίαρχος Π.Ν. Αντώνιος Κριμιζής, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυρία Ανθίππη Ζαννάρα, η Πρόεδρος Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κυρία Ελένη Θανοπούλου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Παν/μίου Αιγαίου κ. Γιάννης Καρκαζής, ο Διοικητής ΑΕΝ Μηχανικών Χίου κ. Γεώργιος Σκανδάλης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών κ. Ιωάννης Μάργαρης και άλλα πρόσωπα της χιακής και ναυτιλιακής κοινότητας και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανισμών διάσωσης στη θάλασσα από τη Σουηδία, Γερμανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ. Γ. Καλογερόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της KNRM κ. Jos Stierhout, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της IMRF κ. Bruce Reid, η σύζυγος του Ολλανδού Πρέσβη στην Αθήνα Κυρία Anne Veldkamp, η Κυρία Chantal E. Μητροπούλου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Δήμαρχος Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνούς.

Όλοι οι ομιλητές υπεγράμμισαν τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της αποστολής των δύο σκαφών και εξήραν τη χειρονομία της Βασιλικής Ολλανδικής Υπηρεσίας Διάσωσης στη Θάλασσα (ΚΝRM) για τη διάθεσή των δύο σκαφών στην ομόλογό τους Ελληνική Ομάδα.

Ακολούθησε επίδειξη διάσωσης στο λιμάνι με τα νέα σκάφη και δεξίωση.

Photos