ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ “ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ” (13/9/2016)

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ “ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ”

Παρουσίᾳ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου έγινε χθες, στα Καρδάμυλα Χίου, αγιασμός επί τῃ ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς γιά τους τροφίμους του “Σπιτιού της Μαρίας” που λειτουργεί από 5ετίας υπό την αιγίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” – Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Στον αγιασμό εχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ. Μάρκος.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο Γ. Γραμματεύς κ. Γ. Θεοτοκάς, ο Βουλευτής Χίου κ. Ν. Μηταράκης, ο Πρέσβυς κ. Π. Μολυβιάτης, ο ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Σ. Ράπτης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κ. Καραγιώργης, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χ. Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Ε. Βουρνούς, επίλεκτα μέλη της Χιακής και ναυτιλιακής κοινωνίας της χώρας, οι γονείς των μαθητών της Στέγης και πολλοί Καρδαμυλίτες ναυτικοί με τις οικογένειες τους.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ιδρυτής του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ανεφέρθη κατ’ αρχάς στους στόχους του Ιδρύματος και του “Σπιτιού της Μαρίας” και κατόπιν εξήρε την σημασία και σπουδαιότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας – της “μοναδικής παγκόσμιας πρωτειάς διαρκείας” που έχει κατακτήσει η πατρίδα μας μέσα σε ένα περιβάλλον έντονου, σκληρού και αδυσώπητου ανταγωνισμού.

Στη συνέχεια ανεφέρθη στον κίνδυνο αφελληνισμού της Ελληνικής Ναυτιλίας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα γιά να προληφθή η αποκοπή της από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και η ναυτοσύνη που έχει ενταχθή στο DNA των Ελλήνων αειναυτών κατά τη διάρκεια διεργασίας αιώνων. «Η ιστορία δεν θα συγχωρέσει ποτέ τη γενιά μας αν, είτε από αμέλεια ή ολιγωρία, είτε από κοντόφθαλμη ιδιοτέλεια, επιτρέψουμε να συμβή κι αυτή η εθνική καταστροφή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Καπτα Παναγιώτης.

Αφού τόνισε την ανάγκη στενής σύνδεσης του δυναμισμού της ναυτιλίας μας με τον εθνικό κορμό σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας και της εθνικής μας υπόστασης και κληρονομιάς, χαρακτήρισε κρίμα την δαπάνη, σε ετήσια βάση, δισεκατομμυρίων δολλαρίων γιά την ναυπήγηση και επισκευές ελληνόκτητων πλοίων σε τρίτες χώρες χωρίς ελληνική συμμετοχή ή ανταπόδοση. Θετικό σημείο, πρόσθεσε, σ’αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση υπήρξε η προ 3ετίας σύσταση του Ομίλου HEMEXPO που επιδιώκει, με επιτυχία, τη συμμετοχή ελληνικής προέλευσης εξαρτημάτων εξοπλισμού και εφοδίων πλοίων μέχρι ποσοστού 10% του κόστους κατασκεύης των – γεγονός που έκτοτε απέφερε οικονομικά αποτελέσματα ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων.

Αφού ανεφέρθη στη συμβολή του Ιδρύματος στη δημιουργία συστήματος διάσωσης μεταναστών που κινδυνεύουν στο Ανατολικό Αιγαίο, απηύθυνε συμβουλές στους μαθητές της Στέγης, τους οποίους παρώτρυνε να επιδιώκουν πάντοτε να αριστεύουν υποσχόμενος συνεχή υποστήριξη από τον Όμιλο Εταιρειών Τσάκου στις περαιτέρω σπουδές και την μετέπειτα σταδιοδρομία τους.

Στην αντιφώνηση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Καπτα Παναγιώτη Τσάκο και την οικογένεια του γιά τη σύσταση του Ιδρύματος και του “Σπιτιού της Μαρίας” και επήνεσε τις δραστηριότητες και το επιτελούμενο έργο απο αμφότερους τους φορείς.

Αφού ανεγνώρισε τον σπουδαίο ρόλο της Ελληνικής Ναυτιλίας στον εθνικοπολιτικό και οικονομικό τομέα, τόνισε την ανάγκη διατήρησης, με Ελληνικά πληρώματα, του πρωταγωνιστικού της ρόλου σε παγκόσμια κλίμακα.

Στραφείς προς τους μαθητές της Στέγης, τους παρώτρυνε να αποβλέπουν πάντοτε στην αριστεία μέσα στα πλαίσια των ελληνοχριστιανικών αρχών και παραδόσεων.

Η τελετή έκλεισε με ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στους χώρους της Στέγης.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στα Καρδάμυλα και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στο Μνημείο του Καρδαμυλίτη Ναυτικού.

Στη συνέχεια παρεκάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Καπτα Παναγιώτης Τσάκος, ο γυιός του Νίκος και η οικογένεια του μετά το οποίο μετέβη στην Χώρα της Χίου όπου και επεσκέφθη τα Κεντρικά Γραφεία του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”.

Photos