ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ (05/02/2017)

Αγαπητοί,

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017 η καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμή της χιώτικης ναυτοσύνης με την ευκαιρία της ευλογίας και της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας.

Η αίθουσα εκδηλώσεων και ο κεντρικός διάδρομος του Ιδρύματος, όπου είχαν τοποθετηθεί καθίσματα, ήταν γεμάτοι από ναυτικούς και μέλη των οικογενειών τους.

Προσήλθαν στην εκδήλωση και απηύθυναν χαιρετισμό:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Σταμάτιος Κάρμαντζης, ο Στρατιωτικός Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Μπικάκης, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα. Σπυριδούλα Σταυράτη, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου, Αντ/ρχος Λ.Σ. κ. Χρήστος Φραγκιάς, η Υπολιμενάρχης Χίου, Αντ/ρχος Λ.Σ. κα. Ειρήνη Αργύρη, η Διοικητής ΑΕΝ/Μ/Χίου, Πλωτάρχης Λ.Σ. κα. Μαρία Κατσάρη, η Διευθύντρια Σπουδών της ΑΕΝ/Μ/Χίου, κα. Μαρία Μακκά.

Επίσης, προσήλθαν ο Καπτ. Λουκάς Κτιστάκης μετά της συζύγου του, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ιωάννης Καρκαζής, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, κ. Αθανάσιος Μπασιούκας, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής, ο Στρατιωτικός Διοικητής του 643 Τ.Ε. Καρδαμύλων Αντισυνταγματάρχης Φώτης Ντανταλής, ο πρώην Βουλευτής Χίου κ. Κων/νος Τριαντάφυλλος, η Πρόεδρος του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου, κα. Εύα Καλκούνη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Ξενάκης, Μάρκος Ζαννίκος, Παναγιώτης Μπουγδάνος και Κων/νος Γανιάρης, ο Αστυνομικός Διοικητής Α.Τ. Καρδαμύλων, κ. Ευστράτιος Μουσχής και ο Λιμενοσταθμάρχης Καρδαμύλων, κ. Μιχαήλ Στουπάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Τσάκος και Δρ. Ιωάννης Γεωργιάδης.

Επίσης, προσήλθαν οι κύριοι Τάσος Καρτσιμαδάκης και Στέλιος Κωστάκης εκ μέρους της Tsakos Columbia Shipmanagement.

Τους προσκεκλημένους και όλους τους παριστάμενους καλωσόρισαν εκ μέρους της οικογένειας του Καπετάνιου, του Προέδρου και των Μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ο Διευθυντής κ. Παύλος Καλογεράκης και, εκ μέρους του Ναυτιλιακού Τμήματος, ο κ. Τίτος Κουκάκης.

Ο Διευθυντής υπογράμμισε τη διαχρονική και πολύπλευρη στήριξη των Νησιών μας από την Ναυτιλία και την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης της εκπαίδευσης, καθώς και την ώθηση των νέων μας στη θάλασσα.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου, στον οποίον παρουσιάστηκε έκτακτο καθήκον, ο Αιδεσιμολογιότατος π. Ιωάννης Μουσσάς.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης η Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Μαρία Λεκάκου. Θέμα της ομιλίας της «Η σύνδεση της Ναυτικής με τη Ναυτιλιακή Εκπαίδευση».

Τα παιδιά του «Σπιτιού της Μαρίας» απήγγειλαν ποιήματα (Καβαδίας) και τραγούδησαν τραγούδια («Άσπρα καράβια τα όνειρά μας», «Καπετάνιο Χιώτη»).

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΠΕΣΑΕΝ (Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού), Καπτ. Αργύριος Χατζελένης απηύθυνε χαιρετισμό και επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στον Καπτ. Αντώνιο Αμέντα και στον αείμνηστο Καπτ. Ζαχαρία Βορριά. Ο Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ. Σταύρος Μιχαηλίδης ανέλυσε τα βιογραφικά στοιχεία και την επαγγελματική τους πορεία. Επίσης, τιμής ένεκεν με ιδιαίτερες ευχαριστίες, ο Πρόεδρος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Καπετάνιο μας, την οποία παρέλαβε ο κ. Τίτος Κουκάκης. Το Δ.Σ. της ΠΕΣΑΕΝ επέδωσε αναμνηστικά διπλώματα στους διατελέσαντες Προέδρους και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους.

Στις Αρχές και στους επίσημους προσκεκλημένους προσφέρθηκε κομμάτι της βασιλόπιτας με το όνομα καθενός γραμμένο σε καραβάκι (βλ. φωτογραφίες), ενώ μοιράστηκαν σε όλους μικρά βασιλοπιτάκια.

Τυχερός από αυτά ήταν ο Καπτ. Γεώργιος Τσάκος, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. του Οίκου Ευγηρίας Καρδαμύλων, ενώ από τη βασιλόπιτα ακόμα αναμένουμε τον τυχερό (ίσως γιατί το πήραν για το σπίτι τους) !

Ακολούθησε κέρασμα με αλμυρά, γλυκά και αναψυκτικό.

Με την αναχώρηση, ευχηθήκαμε σε όλους Καλή Χρονιά, ευλογημένη.