ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Συνέδριο «Εκατό Χρόνια Διαλόγου: Λατινοαμερικάνικες Προσεγγίσεις στον Ελληνισμό»

Το Συνέδριο «Εκατό Χρόνια Διαλόγου: Λατινοαμερικάνικες Προσεγγίσεις στον Ελληνισμό» πραγματοποιήθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, από 18 έως 20 Μαΐου 2017.

Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» της Ουρουγουάης ήταν χορηγός και εκπροσωπήθηκε από την Διευθύντρια του, κυρία Μαργαρίτα Λαριέρα, η οποία συμμετείχε ως ομιλήτρια.

Το θέμα της ομιλίας της κυρίας Λαριέρα ήταν «Η σημασία του Ελληνισμού στην Ουρουγουάη» όπου μέσα και από την προσωπική της εμπειρία μετέδωσε στο ακροατήριο την αγάπη του λαού της Ουρουγουάης προς την Ελλάδα και περιέγραψε με γλαφυρότητα τη διαδρομή της ελληνικής κοινότητας στη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών.

Η κυρία Λαριέρα αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στην Ουρουγουάη και τη συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια ως φάρος του Ελληνικού Πολιτισμού στην Λατινική Αμερική, συμβάλλοντας στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και του πολιτισμού μας. Ενημέρωσε δε διεξοδικά για το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα του Ιδρύματος αναφερόμενη στις κυριότερες δράσεις του, όπως τα μαθήματα ελληνικών που πραγματοποιούνται στο νεοκλασικό κτίριο του Ιδρύματος στη καρδιά του Μοντεβιδέο και τα οποία έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες μαθητές μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και στις εκδηλώσεις που οργανώνει το Ίδρυμα όπως η χορωδία, το τμήμα ελληνικών χορών, τα μαθήματα ελληνικής κουζίνας, η λειτουργία της Βιβλιοθήκης κοκ. Ανέφερε, για παράδειγμα, τις τρείς παραστάσεις που θα γίνουν φέτος σε κεντρικό θέατρο του Μοντεβιδέο με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη. Το Ίδρυμα τελεί από το 2000 αναγνωρισμένο εξεταστικό κέντρο από το Ελληνικό Υπουργείου Παιδείας και έχει σύμβαση συνεργασίας με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουρουγουάης, όπου σε συνεργασία με το Ίδρυμα διδάσκεται η Ελληνική Γλώσσα.

Εν κατακλείδι, τόνισε τα εξής: «Κυρίες και Κύριοι, σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε πολλοί οι  «Έλληνες κατ’ επιλογήν» σε όλη την Λατινική Αμερική και, έστω και αν είναι δύσκολοι οι καιροί, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας μας ως πραγματικός Πνευματικός στρατός για να την προστατέψουμε και να τη βοηθήσουμε να μην χάσει ποτέ την ακτινοβολία, την αξιοκρατία και τον σεβασμό που της αρμόζει». Ο επίλογος αυτός είχε ως αποτέλεσμα ένα κατάμεστο αμφιθέατρο να χειροκροτήσει με θέρμη την κυρία Λαριέρα. Η Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης κυρία Μαρία Γεωργοπούλου ευχαρίστησε την κυρία Λαριέρα για τη συμμετοχή της στο Συνέδριο και την συνεχάρει για την προσφορά του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στον Ελληνισμό.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της κας. Λαριέρα, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Photos