Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “MELTEMI”- Δελτίο Τύπου (08/02/2018)

Χίος, 08/02/2018

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το συγχρηματοδοτούμενο έργο MELTEMI, έχει ως στόχο την ενημέρωση, τη δικτύωση, την εκπαίδευση, αλλά και την κατάρτιση όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών, με σκοπό τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας προς την επίλυση του θέματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Τη Δευτέρα και την Τρίτη 29-30 Ιανουαρίου 2018, στην Ανάβυσσο, έλαβε χώρα η πρώτη διακρατική συνάντηση στρατηγικής του έργου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι είχαν τη δυνατότητα, μέσω συλλογικών διαβουλεύσεων, να θέσουν το πλαίσιο της αποτελεσματικότερης στρατηγικής απήχησης του MELTEMI.

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία. Σήμερα, οι βασικές γνώσεις που έχουμε αποκομίσει, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματική πολιτική και τα μέτρα πρόληψης και μείωσης των συνεπειών των θαλασσίων απορριμμάτων θα πρέπει να εφαρμοστούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ταυτόχρονα. Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι ένα διασυνοριακό πρόβλημα και για τον λόγο αυτόν απαιτείται διεθνής συντονισμός μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά. Το MELTEMI, με την αποτελεσματική του ολοκλήρωση, θα έχει ενισχύσει το νομικό πλαίσιο παρακολούθησης και διαχείρισης για τα θαλάσσια απορρίμματα, ώστε μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας των δημόσιων αρχών και των κοινωνικών εταίρων, να υπάρξει αποτελεσματική δημόσια διαχείριση του θέματος.

Tο Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, μέσω του έργου MELTEMI, θα συντονίσει την οργάνωση MELTEMI Blue-Cafés στη Χίο, όπου οι εταίροι του έργου θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν το θέμα των θαλασσίων απορριμμάτων με την τοπική κοινωνία. Επίσης, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», θα υλοποιήσει το πρόγραμμα MELTEMI@School, όπου συνεργαζόμενα σχολεία της Χίου θα συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία εκτίμησης και ενημέρωσης αναφορικά με τα θαλάσσια απορρίμματα. Ταυτόχρονα με αυτές τις δράσεις, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» θα δημιουργήσει στη Χίο ένα κέντρο ενημέρωσης κοινού σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα.

Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, ευελπιστούμε να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

Project co-funded by the European Union and National Funds

of the participating countries