Ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικού προγράμματος “Το Πλοίο πάει σχολείο” (21/05/2018)

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φέρνει την ελληνική Ναυτιλία κοντά στα παιδιά, μέσω του προγράμματος «Το Πλοίο Πάει Σχολείο», το οποίο υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική, στην Κύπρο, και σε άλλες χώρες. Μέσα από το πρόγραμμα, σχολεία και ορφανοτροφεία «υιοθετούν» ένα πλοίο και σε τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνούν με το πλήρωμά του σχετικά με τη ζωή στη θάλασσα, τα εμπορεύματα που μεταφέρει, τα είδη των πλοίων που υπάρχουν, την καίρια θέση της Ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα «Το Πλοίο Πάει Σχολείο» έχει ιστορία πάνω από 80 έτη και ξεκίνησε μέσω της αλληλογραφίας των μαθητών με τα πλοία που συμμετείχαν στον πρόγραμμα. Σήμερα, η τεχνολογία βοηθάει ώστε να αξιοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η τηλεδιάσκεψη, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, οι ηλεκτρονικές παρουσιάσεις, καθώς και τα συστήματα ηλεκτρονικού εντοπισμού του πλοίου.

Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι που τους φέρνει πιο κοντά στη Ναυτιλία. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα προσφέρει στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις για πληθώρα θεμάτων που άπτονται της Ναυτιλίας, όπως το παγκόσμιο εμπόριο, η ασφάλεια στη θάλασσα, η μετεωρολογία, τα αγγλικά (τα παιδιά αφομοιώνουν ναυτική ορολογία), η προστασία του περιβάλλοντος, και η γεωγραφία (παρακολουθώντας την πορεία του πλοίου, τα λιμάνια που διατρέχει, κλπ.). «Το Πλοίο Πάει Σχολείο» φέρνει τα παιδιά κοντά στη θάλασσα και τη Ναυτιλία, συμβάλει ενεργά στη ναυτική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα τα προετοιμάζει ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που σέβονται και αγαπούν τη θάλασσα και όλα όσα μας προσφέρει. Στο τέλος κάθε σχολικού έτους, απονέμεται σε κάθε μαθητή το πιστοποιητικό συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Τσάκος στη Χίο (Μιχ. Λιβανού 51, Αίθουσα Διαλέξεων) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το Πρόγραμμα.