Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Ρ. Βασιλάκη (16/07/2018)

Το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της κας. Ρούλας Βασιλάκη τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 στις 7.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (οδός Μιχ. Λιβανού 51, Χίος).

Η έκθεση τιτλοφορείται

“Των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων”

Το ότι η Ελλάδα έχει παράδοση στην θαλασσογραφία είναι γνωστό και αναμενόμενο. Στην μακρά αυτή ζωγραφική διαδρομή, οι άντρες καλλιτέχνιδες έχουν την φυσική πρωτοκαθεδρία  με τα λιμάνια, τα καράβια και γενικότερα, τη ναυτική ζωή να αποδίδεται με ποικίλες τεχνοτροπίες και στιλ. Τι συμβαίνει ωστόσο, όταν μία γυναίκα καλλιτέχνης διαπραγματεύεται τα παραπάνω θέματα, και μάλιστα δίχως να απεικονίζει πολύβουες κοσμοπολίτικες ακτές με βαρκούλες αλλά εμπορικά πλοία μεταξύ ουρανού και θάλασσας;

Η κα. Βασιλάκη πέρασε αρκετά χρόνια ταξιδεύοντας, ακολουθώντας τη ναυτική βιωτή του συζύγου. Συνεπώς, έζησε «εκ των έσω» την ιδιόμορφη ναυτική ζωή. Αργότερα, και έχοντας αφήσει πίσω τα «μακρινά» ταξίδια, αποφασίζει να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Παρακολουθεί μαθήματα για 5 συνολικά έτη σε ανεξάρτητα καλλιτεχνικά εργαστήρια στην Αθήνα, όπου εργάζεται με συνέπεια καλλιεργώντας το ταλέντο της. Άρα, δεν μιλάμε για μια «καθαρά» αυτοδίδακτη ζωγράφο, γεγονός όμως που προσδίδει μεγαλύτερη αξία στα έργα μιας και είναι καρπός επιμελούς και οργανωμένης εκπαίδευσης.

Το σύνολο αυτών των 13 πινάκων (των οποίων οι τίτλοι έχουν «αντικατασταθεί» με αντίστοιχα 13 στίχους Ελλήνων ποιητών), αποτελεί την πρώτη προσωπική ενότητα της ζωγράφου. Πινελιές τολμηρές, με έντονη την αίσθηση χειρονομίας που καταφέρνουν να αποδώσουν περίτεχνα τον παλμό των κυμάτων αλλά και των σύννεφων. Χρώματα έντονα, με δυναμική καθαρότητα που «ζωντανεύουν» την εικόνα. Έργα αναμφίβολα βιωματικά, επενδυμένα «με την πατίνα» του χρόνου, γι’ αυτό και ας μην σας παραξενεύσουν τα σκουριασμένα σκαριά των πλοίων τους.