Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘MELTEMI’ – Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δράσεις του προγράμματος MELTEMI στο νησί της Χίου

Μέσω του έργου MELTEMI(που ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Balkan-Mediterranean), το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (ΕΘΑΓΕΦΩ) του Πανεπιστημίου Πατρών, είχαν τη χαρά και την ευθύνη να συμμετάσχουν ενεργά στην εκπαίδευση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της Χίου σχετικά με το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Meltemi@School

Στο πλαίσιο της δράσης Meltemi@School, πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές εκδρομές, στις παραλίες του Λιθίου και της Κώμης, με συμμετέχοντες τους μαθητές των γυμνασίων Καρδάμυλων και Βροντάδου αντίστοιχα. Οι εκδρομές υλοποιήθηκαν ώστε οι μαθητές να έρθουν σε άμεση επαφή με το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων και να εκπαιδευτούν στον επιστημονικό τρόπο καταγραφής τους, βάσει διεθνών πρωτοκόλλων. Στη συνέχεια, οι ίδιοι με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού από το ΕΛΚΕΘΕ και το ΕΘΑΓΕΦΩ, προχώρησαν στην ορθή καταγραφή και ταυτόχρονη συλλογή των θαλάσσιων απορριμμάτων ενώ παράλληλα γίνονταν διάφορες συζητήσεις σχετικά με την πιθανή πηγή προέλευσης τους. Παράλληλα με τις παραπάνω εργασίες, έγινε στους μαθητές επίδειξη χρήσης εξοπλισμού για υποθαλάσσια (ROV) και εναέρια (DRONE) καταγραφή θαλάσσιων απορριμμάτων, ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με νέες τεχνολογίες που προσφέρουν τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης αποτύπωσης (παραλία, θάλασσα) και αξιολόγησης του προβλήματος σε μια περιοχή.

 

 Παραλία Λιθίου, 11/10/2018

Παραλία Κώμης, 12/10/2018

Blue-Café

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, οι πολίτες της Χίου συναντήθηκαν στο βιβλιοπωλείο – καφέ Πυξίδα εγκαινιάζοντας την πρώτη συνάντηση της δράσης Blue-Café, του προγράμματος “MELTEMI,” με σκοπό τη γνωριμία τους με το πρόγραμμα αλλά και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων και τη δυνατότητα λήψης μέτρων μετρίασης τους.

 

Στο Blue-Café έγινε μια σύντομη ενημέρωση αναφορικά με:

- τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος MELTEMI

- τις παραλίες που έχουν επιλεγεί για καταγραφή θαλασσίων απορριμμάτων

- τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληψιών (Μάρτιος 2018) στις ακτές της Χίου και

- τις ορθές πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από άλλες περιοχές εντός και εκτός της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος των Θαλασσίων Απορριμμάτων στη Χίο αλλά και τις δυνατότητες που έχει η τοπική κοινωνία στη λήψη μέτρων ενάντια σε αυτά.

Μεταξύ των πολιτών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ήταν καθηγητές της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας, φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Ναυτιλίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, επιχειρηματίες του τόπου, εκπρόσωποι του τοπικού τύπου, αλλά και ενεργοί πολίτες. Επίσης, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χίου κ. Σταμάτης Κάρματζης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ιωάννης Μανάρας, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Χίου κ. Γεώργιος Μπελέγρης, οι οποίοι τόνισαν την προθυμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεισφέρει με κάθε μέσο στη σημαντική αυτή προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης της τοπικής κοινωνίας της Χίου.

 

Blue Café, 14/10/2018

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως θα επέλθει μια σειρά αντίστοιχων δράσεων με απώτερο στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών του νησιού. Η επόμενη δράση θα είναι ένα τριήμερο workshop με αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι και θα συνδράμουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και επιλογή μεθόδων και εργαλείων αποτελεσματικής διαχείρισης των θαλάσσιων απορριμμάτων για το νησί της Χίου και κατ’ επέκταση, για τον ελληνικό χώρο.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

 __________