Δελτίο τύπου για την παρουσίαση του λευκώματος «Ο ναυτικός αγώνας του 1821», 15/11/2021

Δελτίο τύπου για την παρουσίαση του λευκώματος «Ο ναυτικός αγώνας του 1821», 15/11/2021

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) η παρουσίαση του λευκώματος «Ο ναυτικός αγώνας του 1821», το οποίο αποτελεί συνέκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»  ̶  Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η έκδοση συνοδεύει την αναβληθείσα, λόγω της πανδημίας, για τον Ιούνιο 2022 Πλωτή Έκθεση, η οποία εντάσσεται στο Επετειακό Πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε προγραμματιστεί για το διάστημα 12 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου 2021, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην παρουσίαση χαιρετισμό απηύθυναν ο Γ.Γ. της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Θεμιστοκλής Π. Κοντογούρης και ο Προέδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος.

Ακολούθησαν με ομιλίες οι: Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Μιχάλης Μόσχος, Φιλόλογος-Ιστορικός, Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Δρ Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, Ιστορικός των Θεσμών και Δήμητρα Κουκίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΙΜ, επιμελήτρια της έκδοσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ιδρυτού του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Καπτα Παναγιώτη Ν. Τσάκου, με τίτλο «Χρέος μας να διατηρήσουμε τη ναυτοσύνη μας».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε  η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής κύριος Γιώργιος Κουμουτσάκος, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Π.Ν. Στυλιανός Πετράκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου κ. Χαράλαμπος Φαφαλιός, ο κύριος Νίκος Π. Τσάκος, ο κ. Σίμος Παληός, οι πρώην Υπουργοί κυρία Λούκα Κατσέλη, κ. Γιώργος Ανωμερίτης και κ. Γ. Μανιάτης, και πολλοί άλλοι επίσημοι, καθώς και εκλεκτοί φίλοι των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης.

________

O Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος, υποδέχεται την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου‘Αφιξη της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Παλαιά Βουλή, συνοδευόμενη από τον κο Ευθύμιο Η. Μητρόπουλο, Πρόεδρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Την καλοσωρίζει ο καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος.Γενικές απόψεις της αίθουσας εκδηλώσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από την τελετή παρουσίασης του λευκώματος. Στην σειρά των επισήμων διακρίνονται οι: Υπουργός Ναυτιλίας Ιωαν. Πλακιωτάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κος Παναγιώτης Πικραμμένος, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατ. Σακαλλαροπούλου, ο Καπετάν Π.Ν. Τσάκος και η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθν. Εταιρείας κα Φάνη Μαλούχου-Tufano.Γενικές απόψεις της αίθουσας εκδηλώσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από την τελετή παρουσίασης του λευκώματος. Στην σειρά των επισήμων διακρίνονται οι: Υπουργός Ναυτιλίας Ιωαν. Πλακιωτάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κος Παναγιώτης Πικραμμένος, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατ. Σακαλλαροπούλου, ο Καπετάν Π.Ν. Τσάκος και η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθν. Εταιρείας κα Φάνη Μαλούχου-Tufano.To πάνελ των ομιλιτών: κα Χαρίκλεια Δημακοπούλου/Ιστορικός των Θεσμών, κος Θάνος Βερέμης/ΚαΘ. Ιστορίας ΕΚΠΑ, κος Μιχάλης Μόσχος/Ιστορικός μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κα Δήμητρα Κουκίου/Αναπλ. Διευθύντρια Ε.Ι.Μ. και η συντονίστρια δημοσιογράφος κα Μαργ. Πουρνάρα.Το εξώφυλλο του λευκώματοςΟ καπτ. Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής του Ομίλου Εταιρειών Τσάκος και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» με την Πρόεδρο της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο κα Φανή Μαλλούχου – Tufano, στους χώρους της επετειακής έκθεσης του Ε.Ι.Μ. «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21»Ο κος Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος, Επίτιμος Γ. Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κατά την διάρκεια της ομιλίας του.Ο κος Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος, Επίτιμος Γ. Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κατά την διάρκεια της ομιλίας του.Η βραδυά έκλεισε με την μεστή ομιλία του καπτ. Παναγιώτη Τσάκου, ιδρυτού του Ομίλου Εταιρειών Τσάκος και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» με θέμα «χρέος μας να διατηρήσουμε τη ναυτοσύνη μας»Η βραδυά έκλεισε με την μεστή ομιλία του καπτ. Παναγιώτη Τσάκου, ιδρυτού του Ομίλου Εταιρειών Τσάκος και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» με θέμα «χρέος μας να διατηρήσουμε τη ναυτοσύνη μας»